Stångbett vid ridning på kandar

Saigon

Trådstartare
Jag har lite funderingar angående stångbett. Och ”barock-folk” brukar ju allmänt vara rätt så insatta i olika bett så därför lägger jag inlägget här och hoppas på lite hjälp!

Tanken slog mig nämligen igår när jag var och tittade på dressyrtävlingar. De allra flesta hade lagom spända kindkedjor så att stången fick en lagom vinkling. Men sen såg jag ett par ekipage där stången föll igenom lite för mkt. Och från läktarplats så såg det i alla fall inte ut som att kedjan var för lös och det såg definitivt inte ut som att ryttaren satt och höll för hårt i tygeln eller satt med backande händer. Och detta gjorde mig ganska confused… För jag själv får nämligen alltid kämpa som f-n för att inte stången ska falla igenom för mkt. Jag får höra ungefär 100ggr på en träning att jag ska lätta på stången. Och kindkedjan är lagom spänd. En ring till skulle inte gå… Och ändå så strävar jag verkligen efter att rida med en ganska så lös stång! Saken är den att både tränare 1 och tränare 2 (varav 1 är mkt duktig på utrustning och inverkan etc. och 2 är int. domare) har alltid tyckt att kandaret har varit bra dvs att betten ligger bra, är i rätt storlek och att kedjan är lagom spänd. Så jag har verkligen trott att jag typ omedvetet kortar för mkt på stången under ridningen men ändå så tycker jag som sagt att det är väldigt konstigt eftersom jag kämpar så hårt för att hålla en lagom längd på stångtygeln! Men lik förbaskat så kan jag ofta se i spegeln att stången faller igenom… Och det är inte så att jag sitter och tjyvhåller på stången för att ”hålla formen”, för min häst är väldigt lätt att rida i form så jag har inga problem på det området som jag försöker ”lösa” omedvetet genom att dra i stången…

Men igår som så såg jag då som sagt var, fler ekipage med samma problem. Och då började jag undra om det kanske kan vara något annat som ligger bakom… Vad blir tex effekten om stången är lite för stor i storlek? Jag har nämligen 14.5 på min stång. 13.5 tyckte jag såg lite för kort ut i mungiporna så därför blev det en storlek större. Men 14.5 är ju egentligen lite ovanligt stort. De flesta har ju 13.5 eller mindre… Så tror ni att det kan vara en del av problemet? Eller kan det vara ngt annat… Jag har som sagt inte överhuvudtaget funderat i dessa banorna tidigare innan jag såg de två andra ekipagen igår. Finns det ngn som haft en liknande erfarenhet och som hittat en lösning på problemet? Båda ryttarna igår satt med fina framåtsträvande händer och stångtygeln såg ut att vara i lagom längd, likaså kedjan som sagt. Så varför föll då stången igenom??? :confused:

Vore jätteroligt att höra om ngn har ngn erfarenhet att dela med sig av!
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Längden på bettet kan inte ha någon betydelse. Om vinkeln mellan mun och underskänkel blir för stor så är kedjan för lång eller kraften i tygeln för stor. Längden på över- och underskänkel påverkar hur kraften växlas upp, dvs lång underskänkel och kort överskänkel gör att det behövs mindre dragande i tygeln för att åstadkomma samma resultat.
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Tror du det kan vara så då att mitt bett har ngt för långa underskänklar? Jag har ett ganska så "billigt" bett men vet att de allra flesta andra har dyra kvalitétsbett som tex Sprenger. Har förut tyckt att det var onödigt med ett så dyrt när det fungerar bra med ett lite billigare. Men kan det helt enkelt vara så att det är en dålig modell?
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Det har nog inte med priset att göra ;)
Men om överskänkeln är för kort så är det nog svårare att spänna kindkedjan rätt, så du kan kolla hur den ser ut.
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Menar du just då du gör ngt ex tar en förhållning eller hela tiden?

Jag rider ofta på kandar. Och jag har kontakt med hästens mun, men aldrig någon form av stöd. Så bettet faller inte igenom annat än om jag varit för hård i handen vid ex en förhållning.

Kan det vara så att du rider med stöd hela tiden?

För mig har det inte spelat någon roll om bettet varit för stort, bara hur jag ridit.
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

AnnA_ skrev:
Det har nog inte med priset att göra ;)

Nej, jag menade inte riktigt så... :o :D

Jag menade bara att en av billigare kvalité kanske också är av sämre modell. Du vet så som det kan vara när det gäller mkt annat...

Grejen var att igår efter att jag hade läst ditt inlägg så började jag fundera på det här med skänklarnas längd (ngt jag inte ens tänkt på innan :o ) För jag har nämligen inte haft problemet på min förra häst när jag red på kandar, men jag trodde att jag lagt mig till med för kort stångtygel på senare tid.

Hur som helst så började jag jämföra mina bett igår. Och det jag hade till förra hästen var svårt att jämföra med för det är i ett par storlekar mindre, men däremot så jämförde jag med ett annat som jag köpte på postorder för en tid sedan. När jag väl fick hem det så tyckte jag det var alldeles för tjockt och klumpigt så det blev aldrig att jag använde det. Men när jag nu jämförde det mot det andra så visade det sig att det bettet hade ganska mkt längre underskänklar (däremot så tänkte jag inte på att jämf överskänklarna :o Får göra det idag! :idea: ) och jag blev därför nyfiken på att prova det trots allt! Och det var stor skillnad!!! :) Bettet låg i lagom vinkling hela passet!!! Så jag var helt överlycklig!! :) Allt detta kämpande den senast tiden och så hade det räckt att byta bett (fast å andra sidan så har jag tjänat på att alltid vara väldigt medveten om stångtygeln) :banana:

Så nu måste jag ut och jämf. lite olika modeller för att se vilken som kan passa bra. Får ta och kolla upp översk. längd också för det var kanske så att den var längre också som gjorde att kindkedjan gick att spänna bättre som du sa.

Men längre underskänklar ger ett skarpare bett, är det inte så?

Tack för hjälpen iallafall! :bow: :bow: :banana:
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Nej, han är lätt och fin i handen. Men det har ändå varit så att jag har i princip inte kunnat hålla i tygeln utan att de föll igenom. (men ändå så gick det inte att spänna kedjan mer)

Bra vinkling tyckte jag bara att det hade när tygeln nästan glappade, och då hade man ju ingen "nytta" utav stången. Så därför har ridningen på kandaret på senaste tiden blivit på samma sätt som att rida med träns. Det har lixom bara varit att man suttit och ridigt med dubbla tyglar typ... Det dumma är bara att jag inte klagat på det för mina tränare. Hade jag gjort det så hade de nog tittat lite närmare på problemet. Men jag trodde ju bara att det var mitt fel... (fast jag var ju mkt skickligare på att rida på kandaret förr, men ändå så har jag inte fattat förrens nu att det kanske även kunde bero på bettet)

Men nu ska jag som sagt börja med att först och främst ta och läsa på lite om bett :o :o och sen börja jämföra lite modeller. Jag har som sagt inte skänkt det så mkt tanke tidigare. Jag har bara tittat på hur mkt tungfrihet de haft samt på tjockleken.
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Tänk dig bettet som en gungbräda. Själva bettet är bocken som brädan vrids runt och skänklarna är brädan. På ena änden (underskänkeln) sitter tygeln och på den andra (överskänkeln) sitter kindkedjan. Vad händer om du flyttar bocken närmare ena eller andra sidan?
 
Sv: Stångbett vid ridning på kandar

Jag rider periodvis ganska mkt på kandar under tävl säsongen.
Min häst har alltid vart okompliserad och snäll i munnen. Men jag tycker själv att jag kan bli statisk i handen och självklart så svarar han det med att gapa ngt.
Har en häst med extremt mycket energi och känslighet, så man måste vara med på sekunden eller millimetern, om du förstår.

Jag provade i höstas ett stångbett med lösa skänklar, och han blev genast nöjdare!!!!= att stången inte blir lika skarp i munnen.

Så prova det är mitt tips. Det är godkänt enl TR.
 

Liknande trådar

Relationer Anonymt nick, om någon vet vem jag är så säg ingenting. Nu tror jag inte att någon känner mig då jag varit rätt anonym här tidigare...
2
Svar
25
· Visningar
7 225
Hästvård Behöver lite akut hjälp med råd... Köpte en 6-åring för ca 4-5 månader sedan, hopphäst importerad från Polen i årsskiftet till ett...
2
Svar
28
· Visningar
5 989
Senast: Luff
·
Hästvård Jag har en valack som jag köpte för snart tio månader sedan. Han elva år och är en trevlig och välutbildad häst men med ett sjusärdeles...
Svar
19
· Visningar
2 400
Senast: -Catherine-
·
B
Ekonomi & Juridik Visste inte riktigt var jag skulle lägga in den så jag tog gnägg. Jag har sedan slutet av oktober hafft en foderhäst med min kompis...
Svar
15
· Visningar
2 196

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp