Iser
Trådstartare
Jag sitter precis uppe i en diskussion om foder med en foderkonsult, som jobbar åt ett foderföretag (vilket är oviktigt - en del kanske kan gissa sig till det).
Diskussionen handler om min fånghäst, som nu 10 månader efter anfallet har sats i gång lite grann med promenader på 30-60 minuter (nästan) varje dag. Som de flesta har upptäckt är höet proteinfattigt i år (jag har en kvot på 4,4) och därför har jag frågat vad denna konsult skulle rekommendera ur deras sortiment för att få upp kvoten (jag hittade nämligen inget lämpligt i deras sortiment själv och blev därför nyfiken på hur de resonerade).
Jag kommer säkert att följa upp med fler påståenden i denna tråd allt eftersom diskussionen framskrider, men här har jag de första påståenden, som jag gärna skulle höra er mening om.
Finns det någon riktighet i detta eller är försäljningsknep?
1) Mängden protein i hö ska inte vara för hög, då hästar kan bli feta på detta. Det är viktigt att det är lagom med protein, för att den ska kunna få i sig så mycket hö som möjligt utan att bli feta. Hästar blir mestadels feta av fruktanet i höet.
Jag håller med om att proteininnehållet ska vara lagom, men det är som sagt för lågt, så det är inte där problemet ligger. Jag trodde det var förtrinsvis energin de blev feta av - inte fruktanet???
2)[B]Det är inte procenten protein som är avgörande för hästen. Utan antalet och kvaliteten av proteinet, som avgör om hästen har tillräckligt med byggstenar[/B]
Jag vill mena att måttet omsättningsbar protein, bör vara det som säger hur bra kvalitet proteinet har, dvs hur mycket hästen kan tillgodogöra sig. Eller finns det något mer mått som jag har missat?
3) Hon rekommenderar ett grovfoder de säljer med värdena 61 smrp och 10,51 Mj, för att hon menar att hästar sättar gott om muskler med detta foder, som har hög kvalitet på protinet. Trots att hon inte känner til min höanalys är hon säker på att 1 kg/dag av detta kommer att göra underverk.
Min fråga: hur kan ett grovfoder med kvot 5,8 göra underverk på en häst som behöver sätta muskler?
Diskussionen handler om min fånghäst, som nu 10 månader efter anfallet har sats i gång lite grann med promenader på 30-60 minuter (nästan) varje dag. Som de flesta har upptäckt är höet proteinfattigt i år (jag har en kvot på 4,4) och därför har jag frågat vad denna konsult skulle rekommendera ur deras sortiment för att få upp kvoten (jag hittade nämligen inget lämpligt i deras sortiment själv och blev därför nyfiken på hur de resonerade).
Jag kommer säkert att följa upp med fler påståenden i denna tråd allt eftersom diskussionen framskrider, men här har jag de första påståenden, som jag gärna skulle höra er mening om.
Finns det någon riktighet i detta eller är försäljningsknep?
1) Mängden protein i hö ska inte vara för hög, då hästar kan bli feta på detta. Det är viktigt att det är lagom med protein, för att den ska kunna få i sig så mycket hö som möjligt utan att bli feta. Hästar blir mestadels feta av fruktanet i höet.
Jag håller med om att proteininnehållet ska vara lagom, men det är som sagt för lågt, så det är inte där problemet ligger. Jag trodde det var förtrinsvis energin de blev feta av - inte fruktanet???
2)[B]Det är inte procenten protein som är avgörande för hästen. Utan antalet och kvaliteten av proteinet, som avgör om hästen har tillräckligt med byggstenar[/B]
Jag vill mena att måttet omsättningsbar protein, bör vara det som säger hur bra kvalitet proteinet har, dvs hur mycket hästen kan tillgodogöra sig. Eller finns det något mer mått som jag har missat?
3) Hon rekommenderar ett grovfoder de säljer med värdena 61 smrp och 10,51 Mj, för att hon menar att hästar sättar gott om muskler med detta foder, som har hög kvalitet på protinet. Trots att hon inte känner til min höanalys är hon säker på att 1 kg/dag av detta kommer att göra underverk.
Min fråga: hur kan ett grovfoder med kvot 5,8 göra underverk på en häst som behöver sätta muskler?