D
DavidS
Sv: Sojamjöl ??
Ska man ta det riktigt långsökt så skulle naturligtvis situationen kunna vara så att ett tillskott av knappt 20 g smbRP/dag (50 g sojamjöl) gör att hästen passerar gränsen för att få tillräckligt med protein, men om man räknar med att den skulle lagra allt det som muskler så innebär det att den lägger på sig ca 100 g/dag i muskelvikt (ungefär 20 % av musklerna är protein). Märker man det? Det innebär tre kg /månad...
Vet heller inte lysininnehållet i musklerna. 50 g soja ger enligt tabell knappt 1,2 g lysin. Vad det innebär vet jag inte, men teoretiskt finns naturligtvis möjligheten att hästen låg på gränsen innan. Lysin är dessutom en aminosyra som är extra känslig för maillardreaktioner som jag nämnt tidigare och som alltså gör proteinet osmältbart.
Ytterligare en faktor som man naturligtvis inte får glömma är slumpen. Det finns naturligtvis en möjlighet att du, med tanke på de svårigheter som nämnts tidigare, kommit in i ett parti av grovfodret som hade ett något högre proteininnehåll, eller var mindre värmeskadat eller vad det nu kan vara och som därför gav mer protein ungefär samtidigt som sojamjölet började användas. Jag påstår inte att det absolut är så, men det är därför man är så kinkig i forskningssammanhang med att det finns en kontrollgrupp som i ett sådant här fall inte skulle ha fått soja för att man skulle kunna göra en helt korrekt jämförelse. Jag säger inte att det är så, utan att det bara kan vara ytterligare en förklaring. Alla förklaringar utesluter heller inte varandra...
David
Ska man ta det riktigt långsökt så skulle naturligtvis situationen kunna vara så att ett tillskott av knappt 20 g smbRP/dag (50 g sojamjöl) gör att hästen passerar gränsen för att få tillräckligt med protein, men om man räknar med att den skulle lagra allt det som muskler så innebär det att den lägger på sig ca 100 g/dag i muskelvikt (ungefär 20 % av musklerna är protein). Märker man det? Det innebär tre kg /månad...
Vet heller inte lysininnehållet i musklerna. 50 g soja ger enligt tabell knappt 1,2 g lysin. Vad det innebär vet jag inte, men teoretiskt finns naturligtvis möjligheten att hästen låg på gränsen innan. Lysin är dessutom en aminosyra som är extra känslig för maillardreaktioner som jag nämnt tidigare och som alltså gör proteinet osmältbart.
Ytterligare en faktor som man naturligtvis inte får glömma är slumpen. Det finns naturligtvis en möjlighet att du, med tanke på de svårigheter som nämnts tidigare, kommit in i ett parti av grovfodret som hade ett något högre proteininnehåll, eller var mindre värmeskadat eller vad det nu kan vara och som därför gav mer protein ungefär samtidigt som sojamjölet började användas. Jag påstår inte att det absolut är så, men det är därför man är så kinkig i forskningssammanhang med att det finns en kontrollgrupp som i ett sådant här fall inte skulle ha fått soja för att man skulle kunna göra en helt korrekt jämförelse. Jag säger inte att det är så, utan att det bara kan vara ytterligare en förklaring. Alla förklaringar utesluter heller inte varandra...
David