Sv: Socker analys?
Jag är ganska säker på att de menar det som AW har svarat längre ner dvs att de analyserar de vattenlösliga kolhydraterna. .
Raggsock som hade koll på det, jag ska inte ha 'äran' för det =)
*KL*
Ang sockeranalyser och vad som analyseras och inte, så det är besvärligt att det är så luddigt kring de svenska. Nästa år kanske jag skickar till equi-analytical, eller inte. Vi får se.
För mig så om jag har WSC under 10%, så är jag inte speciellt oroad över hur stor del av det som är socker och hur stor del som är fruktan, för det är under gränsen hur man än vrider på det.
När man ligger på lite högre värden däremot, så skulle det kunna vara vits, men då INTE för min del för att räkna bort fruktanen. Finns studier på att fruktan ger insulinrespons hos ponnyer med IR tänker jag inte räkna bort det för min IRponny. Däremot skulle det då teoretiskt vara intressant att veta hur mkt som är vad, om jag hade två olika grovfoder att välja på.
I år har jag 'för högt' socker, dvs både över rek, och över vad jag vill ha. Jag har 15.3% socker (med NIR, så kan diffa +/- en del dessutom), och svor ganska rejält när jag fick analysen.
Samtidigt, då hade herrn redan ätit silaget över en månad (nackdelen med småbal, man måste samla tillräckligt med prov, dvs de måste äta det oanalyserat ett tag) utan negativa effekter, och hade ett hull som var lägre än någonsin. OCH, och här kommer det viktiga, jag har inget alternativ som inte ger andra nackdelar. Förutom sockerhalten så är nämligen silaget den TS och den MJ jag vill ha. Proteinet är vettigt även om jag skulle önska högre. Men att byta ut det mot annat är förutom en stor chansning (efter 5 v kanske jag inser att det andra är 25% socker) även att behöva kompromissa med MJ och få en högre MJ - med de nackdelar det ger.
Så jag har faktiskt valt att någonstans inse att det här är det bästa jag kan åstadkomma i år, och både göra vad jag kan för att det ska funka med det här och hålla tummarna att det räcker.
Ovanstående är inte sagt som ett 'försvar' för något, utan mer ett allmänt 'ibland kan man inte få alla parametrar perfekta, och då får man hitta det som är närmast perfekt, och värdera vilka för- och nackdelar olika alternativ har'. Viktigt att komma ihåg tror jag rent generellt, att alla kan göra en hel del och sitt bästa, men man kan inte alltid göra det perfekt. Och att ha det med sig om man är 'ny' i de här frågorna och att stå inför hela socker/insulin/etc problematiken är nog extra viktigt, annars kommer lätt en känsla av att det är hopplöst vad man än gör och man kan ju inte skydda häststackaren hur man än gör, kombinerat med en lust att lägga sig ner och gråta.