Rid mycket övergångar i traven och träna din sits mycket i skritten för att bli följsam.
- Lär dig känna pendlingen i benen, om du är helt avslappnad i benen så känner du att dom 'gungar med' lite svagt i takten i ett V, skänkeln åker snett bakåt, framåt (dock kräver det att hästen skrittar på för att känna detta, går han och smyger så rör sig inte kroppen så mycket hos han heller). När du känner pendlingen kan du utnyttja denna för att driva i skritten, när bakbenet kliver in så kommer din skänkel åka snett bakåt, förstärk denna rörelse och du kommer att driva precis när han lyfter - han kliver i mer. (om du driver när han precis satt ner foten så går drivningen ut i intet). Pendla mer eller mindre för att öka eller minska skritten.
- Öva på övergångar mellan ökad/fri skritt -> arbetsskritt, utan att tappa skrittkvalitén. Utnyttja föregående övning, om du spänner dig (omedvetet) i sätet när du kortar tyglarna så kommer också skritten att bli kort (och spänd). Känn noga efter sittbenen och takten fortsätt rid precis samma takt. (I denna övning så kortar du alltså inte in tyglarna mer än att han kan fortsätta skritta som innan, alltså, inte samlad skritt).
- Rid i skritt och växla upp till samlad trav, bara några steg, sedan ner till skritt igen. Viktigt att du förbereder traven, så att du inte överaskar hästen utan att du har den korta skritten klar och bara behöver byta takt. Samma gäller omvänt, att du inte bara 'tappar traven' och står på öronen, utan rider den hela vägen ner, till en balanserad skritt. Hästen ska bromsa mjukt genom att öka aktiveringen i bakbenen. Andas ut i övergången ner och låt hästen göra sitt. Sedan, rid bara så många steg som du har absolut kontroll över, så fort det 'faller isär' så bryter du av och hittar takt och mjukhet i skritten igen, ingen vits att träna på okontrollerad stötig trav, den vill vi inte ha.
- Rid skänkelvikning i trav tvärs över banan (diagonalen) eller längs långsidan och växla ner till skritt mitt i, vid X eller B/E, typ 10 steg och tillbaka upp till trav igen. Skänkelvikningen ska vara -hela- vägen, även med övergångarna. Fokus på att hitta skritten så fort som möjligt (ingen spänd passgångsskritt, utan arbetsskritt).
- Rid enkla och 'superenkla' byten (istället för skritt så bara ner till trav). Åttvolten är bra här. Fokus här på att hitta takten emellan galopperna, att inte slarva med halvhalterna och fara iväg okontrollerat, utan växla ner, visa skritten/traven, sedan ny kontrollerad galopp.
- Rid '5 upp 5 ner'; på volten i trav, var sjätte steg (på nya 'ettan') så växlar du antingen ner eller upp traven. Du rider bara den stora traven så stor att du fortfarande hänger med, dvs kör ingen superökning, det försvårar för dig! Öka så mycket du känner att du klarar av att sitta med, fortfarande har kontroll över. Dock är det viktigt att du gör tydliga växlingar, så att du inte bara rider runt runt, utan någon ska kunna se när du växlar upp och ner. Räkna högt 1,2,3,4,5,1,2,3,4,5,1 osv, det hjälper dig också att slappna av (andningen) och att du blir punktlig (inte börjar räkna ett när det passar dig sas). Du kan välja ett annat antal steg också, men fler än tio så tappar det poängen lite. (denna övningen är också bra om man ska öva längningar, eller halvhalter, eller att lära sig sluta driva hela hela vägen).
Efterhand kommer du att kunna utöka tiden i kontrollerad trav och snart också kunna sitta följsamt även i längningar.
Det finns flera anledningar; följsamheten du får i skritten följer med dig upp i trav, skritten är bekvämare att träna i eftersom det inte skumpar (skonsamt för både häst och ryttare). Du lär dig känna in rytmen mer effektivt i övergångar, eftersom det är du som byter takt, du måste bli snabb på att hitta vad du vill ha sas (att bara åka 'tvingar' dig inte att reflektera). Att du genom övergångarna lär dig slappna av (andas ut sänker tyngpunkten), kan låta kroppen sjunka ner och följa hästen. Swift beskriver trav i nedsittning som att man åker puckelpist, huvudet och axlarna rör sig inte, underdelen är det som rör sig och följer med pucklarna.
Så viktigt att lära känna sittben, takten och vara avslappnad och följsam, vara medveten om vad som händer. Sedan bara träna detta i så korta bitar som ni gör bra, som sagt ingen vits att träna på dåligt trav : P
Hoppas mitt långa inlägg hjälper dig något = )