Sköldpadde-tips

V

valentino

Skulle behöva lite skötsel och utfodringsråd till sköldpadda (vattensköldpadda av arten treknölssköldpadda)då jag tänkt skaffa en sådan. Tips???

Mvh/ Valle
 
Mina vattensköldpaddor äter reptomin pellets, pellets för guldfiskar, trädgårdssniglar (de små med skal), vindruvor, gurka, räkor, strimlat rått fiskkött etc.

/KT
 
Sv: Sköldpadde-tips

Väcker liv i en uuurgammal tråd. Vi fick hem en sån padda idag, tog över efter en annan familj där paddan blivit deras dåliga samvete.

Utrymme:
Vi fick med ett akvarium på ca 40*80-90 cm någonstans (för litet?). Tanken var ju att det skulle vara sambons (jag har fortfarande inte vågat röra den ifall den bits eller så :o ) så jag har inte brytt mig om att läsa så mycket om den men nu har jag börjat läsa som attan för att se vad vi har för regler och tips kring dessa så den ska få det så bra som möjligt men det står ju olika lite här och där. Jag skulle tro att den är ca 15 cm från nos till svans när den inte sträcker på sig men det är inte den längden man mäter när man ska avgöra hur stort den ska bo vad jag förstår? Jag har försökt att hitta riktlinjer på jordbruksverket för att få det senaste om reglerna men jag hittar inte.

Angående vattennivån, den här sköldpaddan verkar inte ha någon vidare värst simteknik så vattennivån är i dagsläget så den kan stå på tå mot glaset och nå vattenytan med nosen. Borde den egentligen ha mer vatten när/om den får in tekniken? Det är väl ungefär 1.5 "skaldjup" idag. Tekniken sitter i frambenen men bakbenen är det sämre med. Den verkar hellre gå på baktassarna när den "simmar" :p

Mat:
Vi var förbi djuraffären som sa att en kalksten är viktig och det ska gå åt runt 1 i veckan så det köpte vi en laddning. Även ett pelletsfoder som ska vara ett helfoder men med en massa turer på google ska det utgöra max 25% av det de äter enligt vissa och enligt andra kan det funka som helfoder och att man sticker till dem lite kött och grönsaker för att få lite variation. Vissa säger att man med fördel kan ge den magrare kattmat/hundmat i små mängder medan andra säger att man inte ska. Sen ska de enligt några ställen äta 1 gång i veckan medan andra säger 2-3 ggr/vecka. Kan man inte ha typ grönsaker på fri tillgång och någon räka/fiskbit/köttbit som man skalar bort när man ändå lagar mat till sig själv, eller riskerar man en tjockispadda då?

Vissa säger att man ska ha växter för att de ska kunna äta av dem medan andra säger att de sölar ner för mycket om man har växter. Vad är era erfarenheter?

Inredning:
Vi köpte 20 kg sand till den att krafsa runt i för det tycker de tydligen om. All sand är dock inte i akvariet än men det ligger väl kanske 5 cm på botten nu. Angående "sittplatser" och gömställen har den en stor flytsten som är fastsatt i väggen så den inte kan välta eller något annat otäckt. Även en vanlig sten som just nu är lutad mot sidan så den kan krypa in under samt klättra upp lite. Jag tror att vi ska försöka komma på ett smart sätt att bygga som ett litet gömställe av den så småningom och då lägga den som ett tak på andra stenar men så långt har vi inte hunnit än.

Ny pump ska inhandlas i morgon då den vi fick med verkar ha havererat under transporten vilket vi korkat nog inte tänkte på att kolla innan vi åkte till djuraffären :cool: Det blir väl mitt dagsprojekt med andra ord. Den har en vattenvärmare men man ska tydligen ha en termometer vilket den inte har idag. Så ska man hålla koll både på vattentemperaturen och solplats-temperaturen sägs det så det är jag med på.

Den har en lampa som följde med så jag antar att det är rätt sort, den ser ut att ge något form av UV-ljus.

Finns det något annat de gillar som kan vara värt att slänga ett öga åt?

Skötsel:
Behöver man putsa skalet på dem? Jag har någon gång läst om något djur man ska putsa skalet på men jag kan inte komma på vilket. Någon veterinär skrev på en sida att man kan putsa bort alger med jodopaxlösning men att det inte ska bildas några mängder med alger om den är frisk så jag antar att det är mest rätt men det behöver inte underhållsputsas av någon anledning?

Sen ska man väl, som med alla andra djur, ta upp den och "visitera" dagligen så den ser pigg och glad ut.

Jag är väldigt rädd för att den ska bli understimulerad så gärna tips på hur man ser om den är understimulerad och såklart även stimulanstips.



Ja, det var väl dessa funderingar jag har idag, det kommer säkert fler. Som sagt, jag har googlat massor och hittat sidor med vettiga texter från både veterinärer och andra insatta men där det står lite olika så jag tänkte att det kanske finns någon att diskutera olika saker med här som kanske har provat flera olika varianter och kan berätta vad som funkat bäst på deras sköldisar :p

/Nybörjare på reptiler
 
Sv: Sköldpadde-tips

Här har du reglerna kring sköldpaddor. Kolla på sidan 45 så hittar du hur stort akvariet måste vara och hur djupt vattnet ska vara. Tänk bara på att detta är absoluta minimiregler!! http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf

Är den 15 cm stor ska du ha 20 cm vattendjup som minst enligt reglerna. Detta tycker jag är helt sjukt lite ifall man vill ha en sköldpadda som mår bra och trivs. En vattensköldpadda måste ju kunna få simma ordentligt!

Sköldpaddor måste vara ett av de husdjuren i Sverige idag som har det absolut sämst. De och möjligtvis undulater.
 
Sv: Sköldpadde-tips

Tack så mycket! :) tur att det finns folk som är bättre på att hitta än vad jag är.

Som sagt har den här inte visat någon vidare simteknik men det kanske kommer när den blir mer hemma (ärligt talat verkar den ha scenskräck och verkar väldigt skeptisk till att röra sig alls när man tittar på den men flyttar sig gärna när man gör något annat). Den verkar inte paddla ordentligt med bakpartiet så jag vet inte om vi kväver den om vi häller på mer vatten?

Dök upp en ny fråga när vi skulle gå och lägga oss igår: ska lampan vara tänd dygnet runt eller ska den också ha "natt"?
 
Senast ändrad:
Sv: Sköldpadde-tips

UV-lampan ska riktas mot land-delen i terrariet i alla fall :)
Är det enbart UV-ljus i den så kan ni släcka den på natten, den är ju till för att paddan ska bilda sitt D-vitamin.

Det är lääääänge sen jag var inblandad i skäldpaddeskötsel (typ när man var liten) men jag har haft en del reptiler som vuxen (orm, agamer och leguaner).
 
Sv: Sköldpadde-tips

Jag var inne och tittade där och ärligt talat verkar vattensköldpaddsdelen av forumet helt död. Något enstaka svar finns det på ett par frågor som är flera månader gamla medan många är helt utan svar. Det kanske finns ett annat reptilforum... Jag får googla lite och se om jag hittar något.

Lew: Du råkar inte veta hur man ser att det är en UV-lampa? Jag kände under den igår innan jag gick i säng och den gav ingen direkt värme så som jag fått för mig att den ska göra men den har inget vanligt standardljus heller :confused:
 
Sv: Sköldpadde-tips

Står det några siffror eller bokstäver på lampan?

Gå in på tex herperschoice och deras avdelning för utlampor, se om du känner igen någon.
 
Sv: Sköldpadde-tips

"Repti Glo 10,0 är en ljuskälla med en mindre andel synligt ljus och en mycket hög andel UVB strålar.
Detta lysrör är lämpligt för de flesta reptiler med höga uvkrav. Kombinera med Repti Glo 2.0 för optimalt ljus.

Idealiskt spectrum för alla ökenlevande reptiler
Mycket hög andel UVB
Effektiv upp till 50 cm
Stimulerar aptit, aktivitet och fortplantnings beteenden genom UVA strålar
Recommenderas i kombination med Repti Glo 2.0"

Det ger alltså ett UV-ljus men egentligen borde man kanske ha en värmelampa också så den får alla delar...

lew: i sköldpaddsforumet var det mer aktivitet så där kan jag nog bli lite klokare :) Jag verkar ju vara långt ifrån ensam om att sitta i den här sitsen med en sköldpadda man vill ska må bra men inte vet riktigt hur man går tillväga.
 
Sv: Sköldpadde-tips

Lånar egen knapp

Nu har paddan i alla fall visat att den kan simma, tack och lov. Det ser ut som om den simtränar sig själv lite men det ser ovant ut eller vad man ska säga. Den får väl någon dag eller så på sig så kommer den säkert igång ännu mer. Det kanske kan vara miljöombytet som blev stressande där ett tag. Vad jag förstår är de ganska lättstressade och som sagt, jag vet inte hur mycket vatten den haft att plaska runt i tidigare. Det kan ju vara så att den haft ungefär som nu, mer eller mindre men vi siktar väl på att fylla upp mer i alla fall så den har mer att röra sig på tills vi kommer över ett större akvarium.
 
Sv: Sköldpadde-tips

Släck ljuset på natten. Det är onödigt att ha det tänt hela dygnet, sköldpaddor lever där det också blir natt, så lamporna behöver inte vara tända hela dygnet.

Fyll på med vatten redan nu ifall ni vill. Jag lovar att den kan simma, det är liksom ingenting en sköldpadda behöver lära sig såsom människor behöver, utan det finns redan inprogrammerat i den hur man gör. Men den måste ha land att komma upp på så att den kan torka ordentligt.

Sen tror jag inte att någon har svarat på tvättningen. Jag tvättade alltid mina sköldpaddors skal. Inte regelbundet, men lite då och då när jag tyckte att det behövdes. Dessutom fick de komma ut och gå omkring lite hemma. Även om de är vattensköldpaddor så gillar de att vara uppe på land och knalla omkring, och det är bra motion för en sköldpadda som annars inte så mycket gör. Så ut med den ur akvariet, torka den torr och släpp ner den på golvet. Det tar väl ett par minuter innan den vågar gå någonstans, men ge den lite tid så kommer den att knalla runt hemma sen.

Och tänk på att de är gourmeter. De älskar godsaker. Så äter ni räkor är det klart att paddan också ska ha! :)
 
Sv: Sköldpadde-tips

Vi köpte gourmetmat (enligt säljaren), någon form av färskfoder som hans egna paddor kastar sig över. Luktade... Inte så gott :p Men räkorna, är det såna färdigkokta saltade då? De kan inte få för mycket salt?

Jag såg någonstans att de inte skulle knalla omkring på golvet då det dels är stressade och dels för att de kan råka ut för drag och damm och bli dåliga av det, ska de verkligen gå på golvet då?
 
Sv: Sköldpadde-tips

Jag vet inte hur ni har det hemma, men vi har varken speciellt mycket drag eller damm på vårt golv. Speciellt stressande kan jag inte säga att våra paddor blev heller, de knallade runt och tyckte nog att det var ganska så roligt att vara ute. Men våra var ju tama.

Vad gäller saltet så har jag ingen aning. Våra fick massor med räkor i perioder och jag märkte ingenting på våra sköldpaddor. Dessutom la de massor med ägg så jag tror nog att de mådde prima hemma hos oss.
 
Sv: Sköldpadde-tips

*knapp*

Det är fortfarande inte ok att varken länka till eller tipsa om andra forum.


//lizan, moderator
 
Sv: Sköldpadde-tips

Hm, vi har ju katt så det blir ju dammigt (pälsigt) på en dag även om det går ytterligare några dagar innan det blir dammtussar. Det är ju om den sitter med sambon vid skrivbordet eller om man ser till att dammsuga före. Angående drag vet jag inte alls hur känsliga de skulle vara eller sådär. Ska släpa fram dammsugaren strax så ikväll när sambon kommer hem kan den ju få prova att krypa lite själv på golvet medan vi byter plats på akvariet. Jag behöver nog ändå vänja mig vid den då jag fortfarande tycker att den är halvläbbig när den inte är instängd ;)
 

Liknande trådar

Utrustning Hur står/förvarar ni era hästtransporter? Ska köpa min första transport och funderar lite på hur jag ska förvara det. Har ni några tips...
Svar
8
· Visningar
300
Senast: lillan222
·
Övr. Katt Hej! Har ni några tips på hemsidor/youtubekanaler/instagramkonton osv osv med mycket kattberikning? Och då menar jag inte basic-grejer...
Svar
1
· Visningar
238
Senast: MJLee
·
Lantbruksdjur Hej, jag behöver lite tips och råd, vi har relativt nyligen skaffat höns (Brahma) och det har hittills fungerat bra. Nu har dock tuppen...
Svar
7
· Visningar
1 063
Senast: Luff
·
Utrustning Hej. Hoppas på lite tips. Har en häst som förefaller avsky att åka släp. Leta nu efter nytt släp som förhoppningsvis hästen är mindre...
2
Svar
33
· Visningar
1 672
Senast: Murray
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp