Sv: Skog-avverka-åker
Börja helst med att lära dig/er läsa en skogsbruksplan!
Massor med mark runt ett ett gårdscentrum på en gård som säljs som "skogsgård" består av igenvuxna inägor, åker eller beten. Ofta kan man läsa sig till vad som har varit beten/åkrar i avdelningsbeskrivningen i skogsbruksplanen. Det står saker som: "naturvårdshuggning, bevara löv", eller "fd inäga" eller något liknande. Om det finns stengärdsgårdar, och röjningsrösen i marken, så är det också en antydan till att det är gammal inägomark.
Man får naturligtvis hugga ner skog för att skapa bete, och som någon sa, så är hagmarksbete alldeles utomordentligt för hästar. Åkermarksbeten är egentligen oftast sämre, svårskötta, kan ha dräneringsproblem och är alldeles för näringsrika.
Det man inte vill, är att hugga, stubbbryta, plöja och så in vall. Det är verkligen "mycket skrik för lie ull" som gumman sa när hon klippte grisen. Ett dyrbart och onödigt jobb för att omvandla skog till bete, annat vore det om man ska återställa åker, för att odla på den.
Ca 3 år efter "renoveringshuggning" så har marken tagit sig med naturlig inväxning av gräs och örter, är fullt användbar och tål oftast tämligen hårt bete. Stubbarna försvinner av sig själva så småningom, det går rätt fort när dessutom hästar trampar på dom så att rötan kommer åt ordentligt. De första åren är grästillgången lite mer "fläckvis".
Bild nr 1, är en lätt igenvuxen hagmark (gammal betesmark) ser det ut som. Glesa ut björken lite grann (30-50 % kanske), och det är klart att beta. Görs jobbet med gallring rätt, så kan det bli en mark som ger högsta miljöersättning i eu-bidrag. Och som dessutom är fantastiskt vacker...Den här marken går att beta som den är, även om den ger mer efter en utglesning.
Bild nr 2, skulle det inte förvåna mig om det är en s.k. fornåker, och kullarna är alltså stenhögar som mödosamt plockats upp av generationer med bönder. Fornåkrar är fornlämningar, och får absolut inte (skyddade i lag) plöjas upp och förstöras, det gäller också stengärdsgårdar och liknande som ej får tas bort. Men på fornlämningar så får man beta... Här verkar det också finnas en hel del hästmat, redan utan huggning.
Bild nr 3 är svårare att tolka, tallen ser ut att vara minst 40-50 år (står också vad medelåldern på träden är i skogsbruksplanen), men även sådan mark kan omvandlas till bete, med bibehållande av rimlig mängd träd.
Länsstyrelsen ger bidrag till att återställa mark till skogsbeten eller hagmarksbeten, de ger även råd om hur man ska beta på en "fornlämning" (gravfält, fornåker). Men man måste prata med dom INNAN man börjar hugga ner träd. Länsstyrelsen hjälper till med att göra upp en projektplan, och oftast så kommer någon därifrån, och hjälper till med att stämpla vilka träd som ska bort, respektive vara kvar. Det är inte bara att hugga "hur som helst" för att få marken godkänd enligt eu-reglerna. Dessutom så vill man bevara bärande träd, och återskapa ett beteslandskap med gläntor och trädgrupper, vilket är en helt annan sorts huggning än vad skogsbolag gör när de gallrar.
Till skogstyrelsen gör man en avverkningsanmälan, och i samband med det så anmäler man att marken ska bli jordbruksmark (bete) igen, och då kommer det inga protester därifrån.
Vi har restaurerat ett 10-tal hektar mark, från igenvuxna "eländen" till vacker och väl fungerande hagmark, och länsstyrelsen har varit till stor hjälp.
Lycka till, men det är mycket jobb, inte minst risplockning...