Huset är från 1909 det är panel på utsidan så det syns inte.Är en riktig kakelugn som dom som bodde här innan satte upp,gick knappt igenom besiktningen förra gången så lät väl få eldningsförbud där nu,tror att det är en kunnig som gjort det men kan ju inte vara 100 på det.Är verkligrn inte sugen att ha den kvar då den är värdelös ful och tar stor plats
Man har byggt ut huset men det är på motsatta sidan från vardagsrummet.
Vet inte om kakelugnar är värda så mycket begagnade och det beror ju på hur mycket det kostar att ta ner den om det ens kan vara värt att sälja
Ja! Bilder på huset och kakelugnen underlättar!
Var det kakelugnen eller skorstenen som hade problem i besiktningen?
Äldre hus har en (eller flera) skorstenar. I skorstenen finns det flera pipor, en till varje eldstad.
Dels så kan "hela skorstenen" läcka, eller så kan någon/några av piporna läcka. Så ett problem med en eldstad kan vara eldstaden i sig, eller den del av skorstenen som hör till eldstaden.
Anledningen till att jag frågar, är att man sällan behöver sätta om kakelugnar, de brukar hålla i åtminstone 50 år, ibland i 100 år.
Läcker skorstenen, så behöver det åtgärdas, oavsett om man behåller kakelugnen eller ej.
Är du säker på att det är en kakelugn? Det finns (och fanns för 15-20 år sedan) kaminer på marknaden som ser ut kakelugnar, men inte är det. Det är schabrak med kakel utanpå, men som saknar kakelugnens värmelagrande förmåga.
En kakelugn består av med lerbruk murade tegelstenar, i vilka det finns kanaler där den varma röken cirkulerar innan röken går ut i skorstenen. Genom den cirkulerande varma luften värms hela tegelkonstruktionen upp, och lagrar värme i upp till 12-18 timmar. Man eldar kakelugnar genom att göra en "startbrasa", med öppna luckor och öppet spjäll, sedan lägger man in "lagom" med ved, och minskar spjället och stänger innerluckorna, eventuellt lägger man in ved två gånger. Efter det är kakelugnen varm (nästan het) på utsidan, och håller värmen över många timmar. Ju kallare ute, desto fler gånger får man elda. När det är nollgradigt så brukar en gång på morgonen och en gång på kvällen ofta räcka. Det gör det i det här huset, och gjorde det i flera tidigare hus jag bott i.
När man bygger till hus, så ändras sättet som luft cirkulerar i huset, och därmed hur "varmt" huset känns.
Vilket/vilka värmessystem finns i huset? Bara eldstäder? Direktverkande el? Vattenburen värme? Luftvärmepump?
Jag antar att frågan om kakelugnen både berör estetik och hur man ska hålla värme i huset på ett bekvämt och ekonomiskt sätt.
Att ha en kamin/vedspis/kakelugn för myseldning är väldigt annorlunda än att ha fasta eldstäder för uppvärmning.
Hur ser framtiden ut för vilket uppvärmningssätt du tänker dig för huset?