Sv: Sevärda dokumentärer?
Jag har gillat de få dokumentärer jag sett i Dox-serien som gått på SVT, här är några favoriter:
Dear Zachary
" I november 2001 blev Andrew Bagby mördad i Pennsylvania och hans före detta flickvän, Shirley Turner, var huvudmisstänkt för dådet. Efter att ha flytt till Newfoundland i Kanada meddelade Shirley att hon väntade sitt och Andrews barn, Zachary.
Då bestämde sig Andrews barndomsvän, Kurt Kuenne, för att göra en film om Andrew för att hans son skulle lära känna sin pappa. Men Dox: Dear Zachary kom också att få en lite annan inriktning.
Kuenne har haft rikligt med material att ta av, eftersom han började amatörfilma i unga år, ofta med polaren Andrew framför kameran. Kompisarna som vittnar om Bagbys goda sidor är många och de avlöser varandra med en hastighet man kanske inte är van vid i en dokumentär av det här slaget. Ett medvetet grepp från Kuennes sida, för att återskapa den känsla av förvirring som drabbade vännerna när dödsbudet kom.
Shirley Turner var tretton år äldre än Andrew Bagby och vännerna uppfattade henne som inte helt tillräknelig, speciellt inte efter att förhållandet tog slut. Dox: Dear Zachary skildrar Andrews föräldrars kamp för vårdnaden om sitt barnbarn, parallellt med att USA försöker få Turner utlämnad från Kanada, så att hon kan ställas inför rätta.
En hyllad och flerfaldigt prisbelönad dokumentär om kärlek, mord och tveksamma domstolsbeslut. En tragedi såväl som en thriller, om man ser till antalet överraskningar som väntar tittaren."
Underkastelsen
"Vad gör vi när det värsta hotet mot vår överlevnad finns inom oss? Kemikalier riskerar utplåna mänskligheten långt före epidemier, krig eller klimatförändringar. Filmaren Stefan Jarl lät undersöka vilka kemikalier han har i sitt blod. Det visade sig vara flera hundra.
I Dox: Underkastelsen får 23 världsledande professorer berätta om mänsklighetens största hot. Sedan andra världskriget har ett ”kemisamhälle” vuxit fram. Världen har gått från en miljon ton till 500 miljoner ton kemikalier per år.
Samtidigt har vi ingen aning om vad de 100 000 kemikalier vi använder dagligen egentligen gör med oss och vår hälsa. Det handlar om mjukgörare i leksaker och förpackningar av plast, flamskyddsmedel och ytaktiva ämnen, bland annat. Var och en av oss bär på en tickande bomb. Det allra farligaste är blandningen av kemikalier. Stefan Jarl konsulterar västvärldens främsta experter om cocktaileffekten, hormonstörande ämnen och fostrets utsatthet.
Skådespelaren Eva Röse är gravid och föder sitt barn under inspelningen. Även hon låter undersöka sitt blod och inser då vilket arv hon, ofrivilligt, för vidare. Det är ju inte mängden kemikalier, utan tidpunkten då vi utsätts för dem som är avgörande. I dokumentären tar man också upp frågan om den ofrivilliga exponering för kemikalier som drabbar ett embryo."
Buck
"Buck Brannaman har utvecklat en enastående, och mycket framgångsrik metod, att hantera och träna hästar.
Den går ut på att kommunicera med hästarna med hjälp av ett lyhört ledarskap och utan straff. Till vardags reser han mellan rancher, där han lär ut metoden till hästägarna. Han tillbringar större delen av året på vägen, utan sin fru och sina döttrar.
Bucks barndom var osäker. En missbrukande far misshandlade honom och hans bror, och de tvingades uppträda med allehanda tricks. Vändningen kom när en fotbollstränare, efter ha sett ärren på Bucks rygg och ben, hjälpte honom att komma vidare och få en fosterfamilj."