Sv: Sälja häst och köpa häst. Inte lätt.
Är det så vanligt att pruta 2% just, kostar hästen 100.000 så rör det sig alltså om 2.000 kr, är det ens värt att bekymra sig om en enstaka tusenlapp eller två?
Jag tänker snarast på 5.000 kr eller så i prutmån när det gäller hästar i klassen ca 40.000 + och så där en 10.000 om de närmar sig 100.000.
Jag är helt oerfaren när det gäller prutning dock.
Mja, det är nog mer själva principen att man alltid "ska" pruta på det man köper...en del håller självklart inte med om det (utom när de själva åker till Thailand på semester...) men faktum är att det inte är "fult" att pruta. En säljare kan omöjligtvis veta exakt vad en häst är värd, därav sätter de flesta ett överpris. Dock kan inte heller en köpare veta vad hästen är värd, därför är det brukligt att närma sig ett slutpris via prutning. Då kan det kanske vara lämpligt att, förutsatt att hästen är som man vill ha den, inte slå på storprutet direkt och försöka få ner en 70' kronors häst med 10' på en gång. Utan mer satsa på ett par procent. Förutsättningen är alltid att man som köpare har pengar att betala hästen oavsett prutning. Därmed gör man med ovan metod en bättre affär och man blir helt enkelt mer nöjd med sin hästaffär vilket gynnar säljaren i slutänden.
Det är väldigt mycket ett socialt spel när det kommer till prutning. Problemet i hästvärlden är att folk verkar ta illa upp om man vill pruta. Det är precis som att man uppfattar det som en tillrättavisning av prissättningen och därmed en tillrättavisning av personens kunnande om sin häst eller marknaden som sådan eller vad det nu kan vara. Istället för att se det som en ren affärsmässig uppgörelse så tar man åt sig prutningen som en slags kritik.
Det handlar ju inte om det alls utan bara att båda parter ska göra en bra affär och känna sig nöjda när var och en går hem till sitt.
När det gäller dyrare hästar har jag upplevt att det är ännu svårare att pruta ibland. Oftast vill man ha igen varenda krona när man utbildat exempelvis en hopphäst som går stadigt 1.50 och är inte alls särskilt intresserad av att gå ner i pris. Däremot billigare hästar runt 50.000-100.000 brukar gå att pruta ner rejält, men det beror förmodligen på att det finns så otroligt många hästar i just den prisklassen.
Summa summarum, pruta alltid 2-5% på en häst. Gör det med vett och etikett!
Och såklart, var inte spekulant på en häst som ligger 20' över budget. Det är bara dumt och säljaren kommer garanterat att bli irriterad...
Ett hett tips för närvarande är att fynda drömhästen i Tyskland, Frankrike eller Holland. Euron är idag så låg att man får flera procents rabatt redan pga valutakursen!