Jag har inte riktigt satt mig in i socker och NDF förr utan som så många andra endast räknat på ts, MJ Smb rp, Ca, P Mg och Ca/P kvot.
Eftersom jag nu har en häst med lite "fång kropp " så tänkte jag försöka sätta mig in i sockervärdena och NDF: värdet på analysen.
Sockret finns vad jag förstår inga tydliga riktvärden för vad som är bra och inte, ofta anges det i % men på min analys står det angett i g / kg ts. Någon som kan förklara hur man ska läsa av och vad man kan önska till sockerkänslig häst vs. normal häst utan problem (antar dock att alla hästar mår bra av ett lägre sockervärde?)
NDF- värdet är angett i g / kg ts. vad strävar man efter här ? Desto högre desto mer fibrer = positivt, högre NDF skulle också kunna ge mer tuggtid?
Vad är ett normalvärde och skiljer sig normalvärdet på hösilage kontra hö ?
Tacksam för lite inputs och förklaringar för att utveckla kunskapsbanken ! :-)
Eftersom jag nu har en häst med lite "fång kropp " så tänkte jag försöka sätta mig in i sockervärdena och NDF: värdet på analysen.
Sockret finns vad jag förstår inga tydliga riktvärden för vad som är bra och inte, ofta anges det i % men på min analys står det angett i g / kg ts. Någon som kan förklara hur man ska läsa av och vad man kan önska till sockerkänslig häst vs. normal häst utan problem (antar dock att alla hästar mår bra av ett lägre sockervärde?)
NDF- värdet är angett i g / kg ts. vad strävar man efter här ? Desto högre desto mer fibrer = positivt, högre NDF skulle också kunna ge mer tuggtid?
Vad är ett normalvärde och skiljer sig normalvärdet på hösilage kontra hö ?
Tacksam för lite inputs och förklaringar för att utveckla kunskapsbanken ! :-)