Min dotter rider sedan i höstas på en ridskola i nära oss.Tidigare har hon mest ridit hos sin morfar och då mest på mindre ponnyer. Hennes omställning nu blev att rida på D-ponnyer och hennes rädsla för större ponnyer gjorde att hon hamnade i lägre än hennes kunskapsnivå. De har bara stora ponnyer. Dottern halkade ner flera nivåer.
Nog om detta. Det som irriterar mig är följande;
- att på lektionerna när eleverna har problem med att sakta av så säger instruktörerna att de bara ska dra i tyglarna istället för att ge rätt hjälper typ krama om tygeln på rätt hand för att sakta av från trav till skritt.
- Eller de säger bara till alla hur man ska sitta. Men de korrigerar inte var och en. Om de inte sitter rätt i sadeln, rätar upp sig, tyngd på benen så att hälen kommer ner och tittar upp, blir de en säkerhetsrisk, Eller att läraren tillåter att de sitter men för långa tyglar. Visa då istället hur korta de ska ha.
- Varför ta in nybörjarelever i en grupp med märke I, som knappt kan något, då utvecklas ju inte de andra i rätt takt utan saktas efter?
- Om en ponny sprätter till, varför inte hjälpa ryttaren då utan läraren står som ett fån och säger inget, så att eleven ramlar av.
- Varför lär inte instruktörerna ut att ponnyerna ska ryktas ordentligt innan ridningen, istället för att bara borstas lite snabbt med rotviskan/rotborsten och sedan sadlas?
Anställningskraven på ridskolorna ska vara så höga på instruktörerna ändå så slarvas det så oerhört mycket på själva lektionerna med ordentliga lektioner och att hjälpa eleverna. Man drar inte bara i tyglarna och de har ingen verkan om man inte gör rätt, sitter man inte rätt så fungerar inget, Då jag utan utbildning men ändå fått träning ser felen eleverna gör och vet att man då måste hjälpa varje elev. Även om man blir tjatig med sits, osv.
Jag vet att det är många undringar/ klagomål. Dottern rider på ridskolan för att det inte ska bli för långt uppehåll innan hon åker till sin morfar. Då han bor utomlands.
Kanske den viktigaste frågan, tycker din dotter att det är roligt att rida på ridskolan? I så fall varför eller varför inte? Det måste vara roligt för henne att ha kompisar i gruppen som du skrev.
Din dotter har halkat ner flera nivåer? Hur gammal är hon och vart ska hon? SM i år? Varför måste det gå så fort? Om dottern dessutom är rädd, då verkar det inte så lämpligt att skynda på. Sen förstår jag att det är svårare med stora ponnyer både med iordninggörandet och uppsittningen osv.
Om elever har svårt att sakta av så behöver man ibland använda ordet dra, för det vet eleven vad det är. Eftersom eleven inte har kunnat sakta av tidigare så kan man ju inte säga ”krama i tygeln med lätt hand”, det förstår dom inte vad det är. Eller det är min uppfattning i alla fall.
Man går igenom sitsen generellt hur det ska vara, men sedan rättar man ju varje elev individuellt beroende vad lektionen går ut på. Är dagens övning tex att kunna sitta på rätt nedsittningsben i traven, då kan man inte samtidigt fokusera jättemycket på att hälen är nedtrampad eller att handen är omvriden. Så klart bör man nämna det, men just den lektionen är det viktigare att eleven kan se när hästen för fram och ner sitt yttre framben.
Det är tråkigt för alla när det kommer in sämre elever i gruppen, det tycker även vi ridlärare kan jag lova. Men grupperna behöver vara fulla för ekonomins skull. Men det brukar gå att lösa genom att dom som är lite starkare får rida lite svårare hästar och få egna små uppgifter att fokusera på.
Det är oerhört tröttsamt att läsa det här. Snälla, prata med din dotters ridlärare. Fråga just det här som du har frågat oss. Fråga vad hon har för level. Vad har ridskolan för skylltmärkningar? Vad vill du att vi ska svara? Vi som jobbar som ridlärare försöker göra vårt bästa hela tiden. Det är inte lätt att undervisa en grupp med 10 elever, jag tycker att du ska lita på ridläraren gör sitt jobb. Eller sluta på ridskolan.
Jag jobbar på en av Sveriges största ridskolor med över 850 uppsittningar i veckan, och nästan dagligen kommer det in föräldrar som tycker det ena med det tredje. Oftast att deras barn är för bra för gruppen eller att barnen ”alltid” får rida dom ”tråkiga” hästarna eller att dom får hoppa för lågt. Eller att det går för långsamt fram osv osv. Det är extremt tröttsamt. Självklart får man fråga och undra men allt hetsande gör en tokig. Vi eftersträvar alltid jämna grupper och vi sätter termins mål för varje grupp och har en plan för varje lektion osv. Alla ridlärare är utbildade enligt SRL systemet och för hästarna finns det utrymme för utbildning eller viloperioder. Och så ser det ut på de flesta ridskolorna i landet.
Förlåt för långt inlägg, blir bara så less när det ska klagas på ridskolor och ridlärare