Detta tycker jag är lite intressant och jag vet att den allmänna rekommendationen är just sådan, men varför egentligen? Sverige är knappast förskonad från hepatiter. Vi importerar ju mat från flertalet av länderna som man rekommenderar vaccination för tex... Någon som vet hur det kommer dig att det inte är allmän rekommendation?
Hepatit A är den typ man får genom att äta förorenad mat. Och det är inte råvarorna utan vattnet som kan vara förorenat. Hepatit A-viruset är liksom inte inbäddat i frukten eller grönsakerna utan i vattnet man vattnar det med och möjligen sköljer med.
Hepatit B och C smittar via blod och sexuellt. Hepatit B är lite lurigt eftersom det kan vara medfött i vissa delar av världen (mellanöstern, huvudsakligen), vilket innebär att många med den bakgrunden kan vara bärare av hepatit B utan att veta det (dock testas alla gravida kvinnor i Sverige för hepatit B så att någon som är född i Sverige ska vara smittad vid födelsen, är högst osannolikt).
De flesta barn får numera vaccin mot hepatit B via BVC. Hepatit B ingår inte än så länge i det nationella programmet - utom för barn till föräldrar från vissa länder - men man kan få det som tillägg helt gratis vilket de flesta tackar ja till.
Smittorisken i Sverige är mycket liten - även vid blodtransfusioner eftersom blodet numera testas mycket noggrant. Donatorblod testas rätt noga i större delen av världen men om man tänker sig att man är utomlands och är med i en trafikolycka och det är flera offer och man "blandar blod" på olycksplatsen så kan smitta överföras.
Mot hepatit C, som nästan bara smittar via intravenöst missbruk, finns inget vaccin så hepatit C är inte en delfråga här.[/QUOTE]