Rehabilitering vid Fång

Sv: Rehabilitering vid Fång

Kul att se din analys :)!

Jag är ju en av de som tror på blötläggning eftersom jag är i stort sett säker på att det var det som till slut hävde min shettis fånganfall. Men, som allt annat, så beror det säkerligen på ett FLERTAL faktorer. Vi har snart blötlagt i två år. Ibland funderar jag på att prova utan, men vågar aldrig riktigt. Tänk om det värsta händer och hon blir sjuk igen...:crazy:

Angående tillvägagångssätt så packar jag i hönät, blöter i stor balja (brukar bli ett par timmar, men minst en timme), hänger upp på "tork" (eller rinna av i alla fall). Jag byter alltså inte vatten längre, och sköljer inte (har aldrig gjort).

Som jag berättat innan hade min shettis oförklarliga bulor över ögon och näsborrar, var mager samt att det var omöjligt att häva hennes fånganfall. Så fort buttan plockades bort så blev hon sämre igen. MEN efter att jag börjat fodra med blötlagt hö tog det nog inte mer än ca 7-10 dagar (mitt minne börjar blekna...) förrän det gick att ta bort medicinen och symtomen började klinga av. Helt underbart :)! Och sedan blev hon bara bättre och bättre.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Våra hästar har reagerat så lika :-)
Min häst var ju också mager med bulor över ögonen och rinnande ögon, som vi skrivit tidigare till varann tidigare.
Nu inga bulor inga rinnande ögon så jag kommer nog aldrig sluta blöta heller om inte analys på alla sockerarter är ok. Han börjar också få finare hull nu så det är inte bara bantning som gäller utan de som är tunna bygger på sig också när det får rätt balans i socker som just den individen klarar, näringsupptaget förbättras när ämnesomsättningen kommer i balans för de få magra fånghästar som finns, de som vi har. :-)
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Men fructans=fruktan, fructose=fruktos. Är det samma?

Har läst det samma flera ställen, det höga stärkelsesinnehållet omvandlas till glukos i hästen och det är detta som ger problem, ej det tillsynes låga sockerinnehållet som finns i växten innan den hamnar i hästens tarmar.

Det är skrivit av Eleanor Kellon (googla namnet) och inte från 1971 utan förhållandevis ny.

Nej,vet inte om det likvärdigt. Men då man t ex hävdat/hävdar (beroende på vem du frågar) att fruktan inte ger insulin/glukosrespons - men det dessvärre visat sig kunna göra det på IR-ponnyer. (Medan friska hästar/ponnyer inte får samma respons), så skulle jag inte våga vara säker på att fruktos inte gör det heller.

Dvs det krävs eg lite mer forskning innan jag skulle våga 'lita blint' på att inte heller fruktos ger en insulinrespons på just en IR-häst.

Stärkelse är ju inte heller bra för fångis, men frågan är det där med skördetid och land osv. Jag har iofs bara sett EN stärkelseanalys på lucern, svenska lucernpellets. Det var väldigt lågt. Men frågan är ju om det var en slump, om det var för att det var svenskodlat etc?

Hmm, man kanske skulle skicka iväg lite lucern på analys bara på kul? =)
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Om du tycka den funker ok.
Hur vet du när hans sockerhalt är fel?

Hans sockerhalt har jag ju dålig koll på ;) Men ang sockerhalten i fodret så mitt mål är att hålla mig under 10% i grovfodret, och in absurdum utesluta socker via tillskottsfoder, samt att ligga under 500 gram socker/dag.

Sen går det ju inte alltid, dels är analyserna väl trubbiga, T ex en felprocent på +/- 15% - helt utöver att analys aldrig kan visa mer rättvist än provet är taget. Dels så vissa år går det inte hamna där man vill. I år t ex har jag 'för högt' socker i silaget, 15,3% (153 gram/kg TS). Men jag försöker då fördela det väldigt jämnt över dygnet samt hålla mig under 500 gram totalt.

Den del av året han går lite på gräs är det ju än svårare, men minsta lilla tecken så minskar jag gräset. Men jag vet än inte exakt var hans gräns går, mer än att han klarar 15% i grovfodret om totalmängden är under 500 gr/dag t ex. Jag HOPPAS slippa någonsin behöva ta reda på exakt var hans gräns går.

Sen är det säkerligen väääldigt olika. NU t ex tål han säkerligen väldigt mkt mindre socker än han tål när hans IR är bättre.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Hans sockerhalt har jag ju dålig koll på ;) Men ang sockerhalten i fodret så mitt mål är att hålla mig under 10% i grovfodret, och in absurdum utesluta socker via tillskottsfoder, samt att ligga under 500 gram socker/dag.

Sen går det ju inte alltid, dels är analyserna väl trubbiga, T ex en felprocent på +/- 15% - helt utöver att analys aldrig kan visa mer rättvist än provet är taget. Dels så vissa år går det inte hamna där man vill. I år t ex har jag 'för högt' socker i silaget, 15,3% (153 gram/kg TS). Men jag försöker då fördela det väldigt jämnt över dygnet samt hålla mig under 500 gram totalt.

Den del av året han går lite på gräs är det ju än svårare, men minsta lilla tecken så minskar jag gräset. Men jag vet än inte exakt var hans gräns går, mer än att han klarar 15% i grovfodret om totalmängden är under 500 gr/dag t ex. Jag HOPPAS slippa någonsin behöva ta reda på exakt var hans gräns går.

Sen är det säkerligen väääldigt olika. NU t ex tål han säkerligen väldigt mkt mindre socker än han tål när hans IR är bättre.

Göra du en ännalys på värja ensilage bal?
Hur länge innan ett bal är uppätit?
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Jag tror inte alls att man kan anse att fruktos och fruktan hör ihop på ngt sätt när det väl kommit in i hästens mag/tarm system.

Fruktos är en liten sockermolekyl som tas upp snabbt i tunntarmen och sedan går in i energimetabolismen. Jag är inte säker på hur eller om det kan påverka IR men antar att det inte är omöjligt (har för mig att jag läst att man inte riktigt vet).

Fruktan är långa kedjor av fruktosmolekyler. Man skulle klart kunna tänka sig att tarmen skulle spjälka dessa till fruktos precis som stärkelsens glukoskedjor spjälkas till glukos. Men det finns troligen inget däggdjur som har enzymer för denna spjälkning, inte hästen i alla fall. Fruktan fortsätter därför till grovtarmen där det fermenteras av bakterierna. Sedan finns det lite olika teorier om att det skulle kunna fermenteras tidigare i systemet. Men vid fermenteringar bildas det fettsyror - inte fruktos.

Jag har också läst studier om att fruktan höjer insulinhalten, jag tror inte att man vet exakt hur det går till.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Göra du en ännalys på värja ensilage bal?
Hur länge innan ett bal är uppätit?

Nej, det fungerar ju inte (ta prov på varje bal). Utan jag tar ju ett samlingsprov på ca 10 slumpmässigt utvalda balar. Sen har jag en mycket duktig producent, som får väldigt homogena skördar. Men det är ju det jag menar med att en analys ju aldrig är bättre än provet sas. Dvs tar man provet 'fel' (för litet prov, råkar ta av de bästa/sämsta balarna, råkar ta av bara kantbalar etc) så kommer analysen blir 'fel'.

En analys är ju alltid ett medelvärde av antalet prov. Har man träffat rätt med provet ger analysen medelvärdet av hela skörden, har man träffat fel med provet ger analyset bara medelvärdet av just de balarna - som kan avvika från resten av skörden.

(Det gäller ju inte bara sockeranalys utan all grovfoderanalys).

Jag har dock i år dubbelanalyserat näringsvärdet. Min producent analyserar. Jag tyckte dock det inte riktigt stämde, Lillen kunde käka så himla mycket silage utan att bli tjock i höstas, så jag började undra om MJ var för högt, dvs analysresultatet felaktig. Producenten tar iofs prov diagonalt över fältet innan plastning, så provet borde varit korrekt. Men när jag ändå skulle analysera sockret valde jag att analysera om 'allt'. Och fick samma MJ som bonden, marginell skillnad på proteinet. Så, även mitt prov blev nog väldigt representativt för skörden, och således borde även sockeranalysen vara ett medelvärde för hela skörden. Men närmare än så kommer man ju inte utan att analysera varje bal. Och det går inte, balen är ju uppäten innan provsvaret kommer (alldeles förutom att det skulle kosta skjortan att analysera varje bal då).

En bal förbrukas på max 5 dagar. Beror lite på vad de väger, men just nu med foderstaten nu t ex, så går en 50 kg:s bal åt på 4,39 dagar ;) (11,4 kg/dygn går det till båda). Sommartid så förvarar jag öppnad bal i frys, annars är 4 - 5 dagar för länge att vara öppet. (Jag har som regel att i värme så ska en bal förbrukas på max 2 - 3 dagar om jag ska anse det vara okej, vintertid max 5 dagar. Då de inte alltid äter upp en bal på 2-3 dagar - beror på foderstat och värden osv - så har jag löst det sommartid med att skapa minusgrader åt den öppna balen, dvs samma förutsättningar som vintern)
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Stärkelse är ju inte heller bra för fångis, men frågan är det där med skördetid och land osv. Jag har iofs bara sett EN stärkelseanalys på lucern, svenska lucernpellets. Det var väldigt lågt. Men frågan är ju om det var en slump, om det var för att det var svenskodlat etc?

Hmm, man kanske skulle skicka iväg lite lucern på analys bara på kul? =)

Om du kolla på equi-analyticals tester av lusernpellets de senaste 10 åren så visar de
WSC ett spann på 5,5-9,4 % med ett snitt på 7,5%
ESC ett spann på 4,2-8,8 % med ett snitt på 6,2%
Stärkelse ett spann på 0,3-5,2 % med ett snitt på 2,7%

Känns som ganska säkra värden.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Jo, menade bara sett en stärkelseanalys på just svenskodlad lucern. (den låg btw på ca 3%, 3.X någonting).

Men ja, lucern (omelassad) känns som säkert - oavsett viss info som framkommit i tråden.

Men egentligen *vet* man ju inte just ang svenskodlad. Dock, jag kör ju mycket med 'titta på hästen' också.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Din häst, var den "bara" IR eller har den även cushings?

Min har ju också samma symptom, fyllnad över ögonen och känsliga ögon som ofta rinner lite. Alltid varit slank, aldrig tjock. Inga fettdepåer. Han är arab och dom sägs ju vara extra känsliga för det här.

Och det enda han äter som skulle kunde vara dåligt mht till IR är just lusern. Annars får han urlakad hö och betfor (mkt noggrant sköljd). Kommer nu byta ut nästan hela luserngivan (behåller några näver för smakens skuld bara) till betfor.

Blir intressant att se om det märks någon skillnad på ögonen! Och om han kommer lägga på sig lättare nu.

BTW vet någon var man kan få tag på ren riskli, ej pelleterat?
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Inte för att vara envis med lusernet men varför skulle det inte lika gärna kunna vara ditt urvattnade hö? Ibland fungerar det att blötlägga hö, ibland inte.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Menar du att araber är extra känsliga för att bli IR eller för att få cushings? Jag läser gärna mer om det här då vår också är arab och har inte heller varit särskilt tjock utan snarare ganska svårfödd genom åren om du har någon källa att rekomendera. Det var först nu, den här vintern då skadorna har avlöst varandra (hans kompis har också varit skadad och då fick båda stå inne med) som han har lagt på sig väldigt smygande. Normalt sett är han svår att hålla i hull under vintern och tar sig på sommaren. I vinter har han haft återkommande problem med rinnande ögon vilket vi har tagit som ögoninflamation och behandlat för det och visst har det hjälpt just då men det har ganska snart kommit tillbaka. Kanske har IR och rinnande ögon ett samband då?
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

KL
Någon som sett analyser på Hösilage kontra hö ang dessa faktorer?

Både hö och hösilage kan ju skilja enormt i näringsvärde mellan skörd till skörd etc.

Men om du slår fältet och sen gör hö, torrt hösilage och blött silage av det. Dvs du har samma skörd och samma tidpunkt osv, men olika 'förpackning' så kommer silaget ha lägst sockerhalt. Det går nämligen åt socker i ensileringsprocessen.

Det är dock eg det enda man kan säga så hö kontra silage. I övrigt är det så extremt beroende av grässort, skördetid etc. Och både hö och hösilage kan ligga lågt eller skyhögt i socker.

Stärkelse är med våra svenska grässorter och skördat inom normaltid aldrig ett problem, det ligger lågt oavsett. Mycket sent skördat klöverfoder däremot kan ligga högre i stärkelse, men då är man utanför 'normaltid'
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Din häst, var den "bara" IR eller har den även cushings?

Min har ju också samma symptom, fyllnad över ögonen och känsliga ögon som ofta rinner lite. Alltid varit slank, aldrig tjock. Inga fettdepåer. Han är arab och dom sägs ju vara extra känsliga för det här.

Och det enda han äter som skulle kunde vara dåligt mht till IR är just lusern. Annars får han urlakad hö och betfor (mkt noggrant sköljd). Kommer nu byta ut nästan hela luserngivan (behåller några näver för smakens skuld bara) till betfor.

Blir intressant att se om det märks någon skillnad på ögonen! Och om han kommer lägga på sig lättare nu.

BTW vet någon var man kan få tag på ren riskli, ej pelleterat?


Han är nyligen testad för Cushing PPID med ACTH-test och han har inte sjukdommen som tur är :)
Många symtom är gemensamma i både IR och PPID faktiskt. Jag tycker www.ecirhorse.com är bästa sidan för fakta just nu tycker jag, men den har du nog sett. :-)

Jag har frågat om Lusern i Kellons mailgrupp och en "moderator", säger att vissa IR-hästar inte tål lusern. Att det troligen är vissa aminosyror som känsliga IR-hästar inte tål. Fakta kring detta vet jag inte.
Kollar man högsta värdet som testats i Equi-analytikal ESC+stärkelse (som Kellon säger är det som direkt höjer insulinet) så kan man ha otur och komma över 10%

Istället för riskli, om hästen behöver lägga på sig, kan du prova att ge linfrökaka som innehåller mycket energi och protein men väldigt lite socker. Det har jag gett en del av och min häst han klarar det fint.

Lite info till alla:
The primary treatment for equines with IR only, and for equines with both Cushing's and IR, is a low carb, low fat and mineral balanced diet. Any grain products and pasture turnout should be eliminated until all signs of IR are totally absent and reintroduced only with extreme caution. Low carbohydrate hay or forage products should be fed. The EC and IR Group has found that *ESC + Starch at 10% or less by testing, or hay soaked and drained to remove soluble sugars, can be fed safely to all but the most severe IR horses. Attempting to achieve weight loss by reducing feed intake below 1.5% of body weight can worsen IR and precipitate Hyperlipemia. Hyperlipemia is an alteration in fat metabolism resulting in elevated triglycerides and cholesterol and is a potentially life threatening condition, especially in ponies - DON'T STARVE the weight off your horse or pony!

* ESC = Ethanol Soluble Carbohydrates - carbohydrates extracted in ethanol. Includes primarily monosaccharides and disaccharides. These sugars are digested to glucose; to be reduced as much as possible for IR horses.

SYMPTOMS OF INSULIN RESISTANCE (IR)

•Abnormal fat deposits such as a cresty neck or lumpy fat patches which persist even if the horse loses weight, fatty sheath
•History of laminitis commonly induced by grass
•Puffiness in the hollows above the eyes
•Advanced symptoms include increased thirst and urination, loss of body condition and muscle wasting and low energy levels.
•Above normal insulin with normal blood glucose.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Apropå riskli, vill du ha det i pulver? Då finns det nog inte, men det finns i granulat, små korn? Typ som soja ungefär.

Jag vet inte om jag skulle våga ge en IR-häst riskli dock, har man studerat hur gammaoryzanol (stavn?) påverkar?

Det kan ju påverka en rad andra saker liksom, kopplade till det endokrina systemet. De flesta av godo, men är det kollat hur t ex IR-hästar reagerar? De reagerar ju ibland inte som friska hästar på saker och ting.

Rice bran oil and its main components (unsaturated fatty acids, triterpene alcohols, phytosterols, tocotrienols, alpha-tocopherol) have demonstrated an ability to improve the plasma lipid pattern of rodents, rabbits, non-human primates and humans, reducing total plasma cholesterol and triglyceride concentration and increasing the high density lipoprotein cholesterol level. Other potential properties of rice bran oil and gamma-oryzanol, studied both in vitro and in animal models, include modulation of pituitary secretion, inhibition of gastric acid secretion, antioxidant action and inhibition of platelet aggregation
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11406848
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

KL

För att återgå lite till sjukbeslagens vara eller icke vara...

Jag satt och läste lite på "The Horse" igår och läste om en, tydligen, väldigt välkänd amerikansk hovslagare som heter Dr. Esco Buff. Han har specialiserat sig på fång och använder heart bar-skor. Som med allt och alla håller jag inte med om allt han tycker och säger (som att t.ex. inte använda sig av smärtstillande...), men hans metod fungerar i siffror minst lika bra som Strömsholms. Därför tycker jag att det var otroligt intressant att läsa om honom och hans arbete. Här är lite utdrag från hans hemsida:

"In a twelve year period (1991 to 2003), Dr. Buff has documented and shod over 625 new-foundered cases with a 98% survival rate. Of these 82% returned to their original state of soundness, 16% were unable to return to their original state of soundness and 2% were euthanized."

Och varför man använder heart bar-skor:

"Over the years, many people have proposed many
devices and methods that they claim are cure-alls. No one device or method works 100% of the time,but some work with a higher percentage than others. Such a method does not compromise the blood supply to the already damaged laminae of the foot. The heart bar shoe fits this protocol. The goal of shoeing is to counteract the downward movement of the distal phalanx (coffin
bone). This can be done most effectively through the use of heart bar shoes. Heart bar shoes should be applied as soon as possible to help stabilize the bone column. The stabilizing effect of support via the controlled pressure on the frog, helps arrest the founder damage. In nearly all cases, nailing on a correctly placed heart bar shoe onto horse in any stage of laminitis and founder will provide immediate relief."
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Metoden kanske fungerar om man helt vill strunta i hemsjukvård/ djurskydd.

släppa ut hästen o den har ont o då inte rör sig o kanske inte ens kan ta sig till mat o vatten. Bantar per automatik. Lite för mkt likt Strassers metod.
Då är strålkudden mkt bättre eller att limma på heartbaren.

det fattas alltför många variabler för att skon skulle vara en universallösning.

sko hästen när den har skitont.:eek: Visst ja. i US kan de tänka sig att sko hästen liggande.
 
Sv: Rehabilitering vid Fång

Inte för att vara envis med lusernet men varför skulle det inte lika gärna kunna vara ditt urvattnade hö? Ibland fungerar det att blötlägga hö, ibland inte.

Jo rent teoretisk så kan det ju vara så. MEN, då måste det innebära att sockret i just mitt hö inte är lösligt i varken varmt eller kallt vatten, trots att det liggar timmar i vatten... Byter vatten två ggr (en med varmt och en med kallt) och sköljer sen en extra gång innan fodring. Så det är väl inte särskilt troligt? Det är helt vanligt mixad gräshö, timotej och ängsvingel för det mesta.

Oavsett är det enklare att ta bort lusern än att ta bort allt hö, så får börja med det. :)
Det är inte lätt att få tag på bra hö (och nu snackar jag rent hygienisk bra hö :crazy: ) här, så att byta hö blir problematisk...
 

Liknande trådar

Hästvård Jag är lite fundersam gällande en av våra hästar, ett 18-årigt islandssto. Hon har under en ganska lång period (sedan sommaren 2022)...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
6 791
Senast: Roheryn
·
Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med...
2
Svar
20
· Visningar
2 111
Senast: QueenLilith
·
Hästvård *Lång tråd* Vad är rimliga symptom på 1400 epg på en 7 månaders gammal unghäst? Väntar på svar på odling för att se om det är lilla...
Svar
9
· Visningar
1 107
Senast: Habina
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
15 331
Senast: Juli0a
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp