Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Philosophia

Trådstartare
Jag har varit på Gotland några dagar och valpen har frossat rävbajs. Bör jag avmaska? Jägare håller just nu på att samla in avföring från räv för att se om det finns dvärgbandmask på ön. Med andra ord så vet man ännu inte om så är fallet.

Om jag ska avmaska valpen:

- bör jag även avmaska min andra hund?
- vilket/vilka preparat tar dvärgbandmask?
- tar dessa preparat även annan mask (t.ex. spolmask)? Jag hade ändå tänkt att avmaska valpen eftersom hon är lite väl tunn trots mycket god aptit och rejält med mat.
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Jag skulle ha avmaskat båda hundarna. Det jag hört (Obs, hört - inte vet säkert ;)) är att man ska välja ett preparat som är "specialiserat" på dvärgbandmask, inte alltialloavmaskningsmedel. Så jag skulle nog avmaskat båda med ett dvärgbandmaskpreparat och ev. valpen med t ex Banminth.

På apotekets hemsida står det såhär:
"Observera att enbart medicin som innehåller prazikvantel har effekt mot dvärgbandmask." Och på mitt lokala apotek står det tydligt vilka medel som är till vad.
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Skulle avmaska. Preparat som tar rävens dvärgbandsmask är bland annat drontal och milbemax, båda är kombipreparat så då tas även annan mask. Det är det verksamma ämnet praziquantel eller epsiprantel (tror dock inte att det finns någon receptfi produkt i sverige som innehåller epsiprantel) du ska kolla efter :)
Avmaska båda.
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Tack båda två för tipsen! :) Då blir det avmaskning och för båda.
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Att äta rävbajs är dock helt ofarligt för hunden, den kan inte smittas av dvärgbandmask genom att äta rävens avföring. En hund kan endast bli smittad genom att äta/bita hål på en smittad gnagare. Smittan sitter nämligen i gnagarens lever och lungor och smittar sedan till hund. Därefter kan hunden utsöndra ägg i avföringen vilka äts av en ny gnagare och hamnar i gnagarens lever och så är cirkeln sluten. Äggen kan även ätas av människa via smittade bär eller att man pussar en hund (som ätit rävbajs med ägg i) i ansiktet, äggen hamnar då i människans lever och orsakar dödlig leversvikt med tiden.

Att unghunden är tunn kan dock vara ett incitamente att avmaska den. Men har inte gnagare ätits finns ingen risk för smitta av rävens dvärgbandmask.
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Äggen kan även ätas av människa via smittade bär eller att man pussar en hund (som ätit rävbajs med ägg i) i ansiktet, äggen hamnar då i människans lever och orsakar dödlig leversvikt med tiden.

Att unghunden är tunn kan dock vara ett incitamente att avmaska den. Men har inte gnagare ätits finns ingen risk för smitta av rävens dvärgbandmask.

Fast nu hängde jag inte med. Jag pussar ju min hund och det är skälet till varför jag tänkte avmaska. Hjälper det då inte att avmaska?
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Intressant läsning:
http://www.jordbruksverket.se/download/18.4b2051c513030542a9280008366/Slutrapport+EM+110615.pdf
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Ravens-dvargbandmask/?lid=27680

Jag hade missat att även hunden kan bli sjuk om den får i sig ägg:
"Huvudvärdarna utvecklar inga kliniska symptom av att bära på rävens dvärgbandmask. Inte heller kan smittcykeln upprätthållas genom att huvudvärd smittar huvudvärd, t.ex. kan en hund inte få dvärgbandmask av en annan hund och blir inte heller smittad direkt av räv eller annan huvudvärd. Hunden kan däremot få i sig ägg och kan då utveckla blåsmask, vilket den blir mycket sjuk av. Detta innebär dock ingen smittrisk för människor eller andra djur."

O ägg finns i värddjurs avföring, det är därför som det kan bli farligt för oss att äta bär o svamp som ev värddjur bajsar på.
 
Sv: Rävbajs är mums - bör jag avmaska?

Det är ju framförallt det här jag tänker på (ur JBV:s rapport som du länkade till):

Några studier har definierat ägandet av hund som en riskfaktor. Hundar som ofta får gå lösa kan dels äta sork och smittas av EM, dels rulla sig i rävträck och få ägg i pälsen. Att låta sin hund gå fritt på detta vis kan innebära en viss förhöjd risk för smitta eftersom hunden kan föra med sig ägg in i hemmet. Risken kan dock minimeras genom att hunden avmaskas på rätt sätt och tvättas vid behov.

Båda mina hundar gnider sig mot djurspillning (varför gör det så egentligen, särskilt fågelbajs är poppis, men rävbajset var också en höjdare :confused:) och valpen är som sagt koprofag.

Vilka slutsatser ska då dras av det som Lady_A informerar om och det som står i det jag citerar? Bada kan jag förstå bidrar till att minska risken för sjukdom hos människa, men hjälper det att avmaska eller inte?
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Har läst spaltmeter här på forumet och sett att det finns mycket kunniga människor och bra tips! Känner mig ändå vilsen i denna...
Svar
9
· Visningar
2 705
Senast: axel
·
Hundavel & Ras Att ta valpar på sin tik Lite allmänt om tik, parning och valpning. Vill man lära sig mer, så rekommenderar jag hunduppfödarens...
2
Svar
26
· Visningar
5 972
Senast: lundborg
·
Övr. Katt Jag har skrivit en text som jag avser att använda för att sprida information om kattskötsel. Den riktar sig till alla som har katter i...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
10 571
Senast: kem
·
Z
Hästvård Intressant och relevant artikel jag hittade på Fass hemsida. Artikeln i sin helhet finns på...
Svar
8
· Visningar
2 038
Senast: Zebung
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp