Jag brukar bara ta plastpåsar om jag skall ha många saker – flera lökar, mycket potatis, många äpplen och så vidare, men det är ju egentligen bara bekvämlighet och lathet. Jag brukar använda snabbkassan och då måste man väga alla varor, och att samla 20 potatisar på vågen känns så mycket enklare när de alla är i en och samma påse. Att använda plastpåse till saker som redan är inplastade såsom gurka känns för mig helt onödigt, samt när sakerna ”sitter ihop”, typ en klase bananer.
Fast det är det ju egentligen också med lök och potatis. Det är nog bara av gammal vana och jag är uppvuxen med att det tas många plastpåsar, gärna några extra med hem. Jag brukar spara de jag köper saker i och använda dem till andra saker – soppåse, skydda väskan mot spill från smink och väldigt röda hårprodukter, packa min lunch i innan jag går till universitetet, vira runt rester – sådana saker. Vanliga kassar försöker jag återanvända tills de går sönder och om jag tror att ryggsäcken inte räcker tar jag med en gammal kasse. Någon tygkasse stor nog har jag ännu inte hittat och direkt jag måste bära tungt på en sida börjar ryggen protestera. Men jag skall verkligen anstränga mig för att inte använda mer plastpåsar än behövligt – löken är ju extremt onödig att ta en påse till då jag köper max 3.
Och ja, hygienen i affären .. Folk som är och tallar på allting när de inte ens verkar intresserade! Det enda jag tallade på idag var löken (usch, de ser så tråkiga ut just nu!) då det var omöjligt att finna en fräsch lök. Men de skalas ju, intalar jag mig. Jag erkänner, jag är en syndare. Vanligtvis brukar jag bara ta med den stora sleven .. saken .. men idag behövdes det letas idogt och vändas på och inspekteras noggrant.
Salladsbarerna är helt osannolika och bristen på plockverktyg ibland skapar problem då jag inte vill byta verktyg mellan lådorna med tanke på allergier och de som inte vill äta kött. Det är ganska många gånger jag skippat att plocka på mig något på grund av att det inte finns något att plocka med. Kantarellerna i affären här är nog menade att plockas med handen – finns ingenting att ta med.
Sist men inte minst – bufféer. Jag brukar inte äta det men det som gör mig mest äckelmagad är småvarmt – maten är inte direkt het men inte kall. Typ äggröra. Känns som en grogrund för en bakteriehärd och jag är glad att jag inte äter det ändå.
Vill jag ha något från en buffé, typ ett bröd, brukar jag ta så litet och försiktigt i kanten som möjligt för att bara röra ”mitt” bröd. Samma med julbord där det var pepparkakor, struvor (jag hade kunnat ta alla struvor, inget problem!), skumtomtar och liknande.