Jeffery
Trådstartare
Jag har i studiesyfte under ett antal helger under vintern kokat palt med min mor.
Dessa anteckningar är slutresultatet av dessa sessioner:
PALT
====
Recept för ca 15 pitepaltar.
1700-1800 gr skalad mjölig potatis, typ King Edward.
250 gr skalad kokt potatis, typ vad-som-helst.
350 gr tärnat rimmat sidfläsk.
3 msk Salt.
~3 dl kornmjöl
~3 dl vetemjöl, vanlig och inte special
10-liters paltgryta, kokande med 4 liter vatten, 2 msk salt.
1) Mal all potatis med en köttkvarn ned i en kökshandduk liggande i en bunke.
2) Pressa ut saften ur potatismassan genom kökshandduken.
(Det går åt dödligt mycket mjöl om man glömmer denna detalj)
3) Tillsätt 1 msk salt, rör om.
4) Arbeta in 2 dl kornmjöl, men arbeta absolut inte för mycket.
5) Arbeta in 2 dl vetemjöl.
(Rör försiktigt, degen är känslig och man arbetar lätt sönder den,
då behöver man mer mjöl. Och mer mjöl.)
6) Om det behövs mer mjöl, blanda in 50/50 kornmjöl/vetemjöl
Det ska vara viss sälta i degen, tillsätt mer salt om behövs.
7) Rulla ca 15 sidfläskbollar av de tärnade bitarna.
8) Använd blöta händer och matsked för att rulla palten.
När du har en rund paltboll, gör ett hål och stoppa in en sidfläskboll.
Rulla in den, täck för. Sänk palten i det sjudande vattnet med en träslev.
9) Palten flyter först, sjunker se'n. Låt den fiskoka (här gäller det att
finna de två sammansatta orden) i ca 30-40min.
Det går utmärkt att provsmaka. Det är inte så jävla noga.
10) Ätes med egenplockad lingonsylt och/eller smör som får smälta till.
11) Uppstekt palt är än godare.
Dessa anteckningar är slutresultatet av dessa sessioner:
PALT
====
Recept för ca 15 pitepaltar.
1700-1800 gr skalad mjölig potatis, typ King Edward.
250 gr skalad kokt potatis, typ vad-som-helst.
350 gr tärnat rimmat sidfläsk.
3 msk Salt.
~3 dl kornmjöl
~3 dl vetemjöl, vanlig och inte special
10-liters paltgryta, kokande med 4 liter vatten, 2 msk salt.
1) Mal all potatis med en köttkvarn ned i en kökshandduk liggande i en bunke.
2) Pressa ut saften ur potatismassan genom kökshandduken.
(Det går åt dödligt mycket mjöl om man glömmer denna detalj)
3) Tillsätt 1 msk salt, rör om.
4) Arbeta in 2 dl kornmjöl, men arbeta absolut inte för mycket.
5) Arbeta in 2 dl vetemjöl.
(Rör försiktigt, degen är känslig och man arbetar lätt sönder den,
då behöver man mer mjöl. Och mer mjöl.)
6) Om det behövs mer mjöl, blanda in 50/50 kornmjöl/vetemjöl
Det ska vara viss sälta i degen, tillsätt mer salt om behövs.
7) Rulla ca 15 sidfläskbollar av de tärnade bitarna.
8) Använd blöta händer och matsked för att rulla palten.
När du har en rund paltboll, gör ett hål och stoppa in en sidfläskboll.
Rulla in den, täck för. Sänk palten i det sjudande vattnet med en träslev.
9) Palten flyter först, sjunker se'n. Låt den fiskoka (här gäller det att
finna de två sammansatta orden) i ca 30-40min.
Det går utmärkt att provsmaka. Det är inte så jävla noga.
10) Ätes med egenplockad lingonsylt och/eller smör som får smälta till.
11) Uppstekt palt är än godare.