Kantareller och lök lär det bli här, om inte denna tråd genererar nåt häftigare.
Kanske blanda in lite halloumi?
Men den är ju inte vegansk?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Kantareller och lök lär det bli här, om inte denna tråd genererar nåt häftigare.
Kanske blanda in lite halloumi?
Kantareller och lök lär det bli här, om inte denna tråd genererar nåt häftigare.
Kanske blanda in lite halloumi?
Vilken tur att jag frågar.Men den är ju inte vegansk?
Vilken tur att jag frågar.
Jag återkapitulerade en lång lovsång om halloumiburgare, men vid närmare eftertanke var det nog innan klivet från vegetarian till vegan.
Jättesvårt@Jeffery - du får väl göra flatpalt......
I min släkt är det vanligaste plain palt utan "öga"/fyllning. Samma för allätare och veganer. Jag brukade lämna ögat när någon skulle lyxa till med fyllning även på den tiden när jag åt kött. Förstöra gopaltn med fläsk. Skulle nog tycka likadant om det var svamp i.Bortsett från denna religiösa frågeställning om kokt vs rå potatis,
har någon nån erfarenhet av vegansk paltfyllning?
Grejen är att man använder stekt fläsk till fyllningen och då blir det gott.Usch och fy för fläsket inne i palten! Blir ju kokt och äcklig då Men det är ju såklart en smaksak.
Här hemma kör vi det på sidan, knaperstekt. Sen har man smör och lingonsylt till Vi gillar dessutom både pite- och blodpalt! (Min mammas släkt är ifrån Luleå och min sambo är från Kiruna)
Jag har i studiesyfte under ett antal helger under vintern kokat palt med min mor.
Dessa anteckningar är slutresultatet av dessa sessioner:
PALT
====
Recept för ca 15 pitepaltar.
1700-1800 gr skalad mjölig potatis, typ King Edward.
250 gr skalad kokt potatis, typ vad-som-helst.
350 gr tärnat rimmat sidfläsk.
3 msk Salt.
~3 dl kornmjöl
~3 dl vetemjöl, vanlig och inte special
10-liters paltgryta, kokande med 4 liter vatten, 2 msk salt.
1) Mal all potatis med en köttkvarn ned i en kökshandduk liggande i en bunke.
2) Pressa ut saften ur potatismassan genom kökshandduken.
(Det går åt dödligt mycket mjöl om man glömmer denna detalj)
3) Tillsätt 1 msk salt, rör om.
4) Arbeta in 2 dl kornmjöl, men arbeta absolut inte för mycket.
5) Arbeta in 2 dl vetemjöl.
(Rör försiktigt, degen är känslig och man arbetar lätt sönder den,
då behöver man mer mjöl. Och mer mjöl.)
6) Om det behövs mer mjöl, blanda in 50/50 kornmjöl/vetemjöl
Det ska vara viss sälta i degen, tillsätt mer salt om behövs.
7) Rulla ca 15 sidfläskbollar av de tärnade bitarna.
8) Använd blöta händer och matsked för att rulla palten.
När du har en rund paltboll, gör ett hål och stoppa in en sidfläskboll.
Rulla in den, täck för. Sänk palten i det sjudande vattnet med en träslev.
9) Palten flyter först, sjunker se'n. Låt den fiskoka (här gäller det att
finna de två sammansatta orden) i ca 30-40min.
Det går utmärkt att provsmaka. Det är inte så jävla noga.
10) Ätes med egenplockad lingonsylt och/eller smör som får smälta till.
11) Uppstekt palt är än godare.
Två tankevurpor i en och samma tråd, aldrig kokt potatis i palt och halloumi är som du vet inte vegansk.Kantareller och lök lär det bli här, om inte denna tråd genererar nåt häftigare.
Kanske blanda in lite halloumi?
Paltmix, finns det?Kokt potatis är inget som finns i pitepalt.
Gör det lätt för dig och köp paltmix istället.
Kokt potatis är inget som finns i pitepalt.
Gör det lätt för dig och köp paltmix istället.
Ok, de har alltså blandat mjöl och potatismospulver (typ) då?
Och tiodubblat priset.Ok, de har alltså blandat mjöl och potatismospulver (typ) då?
Fake mix. Contains no rimmat sidfläsk. Bad!
Fake mix. Contains no rimmat sidfläsk. Bad!