Oroväckande läsning om loppfrön

Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Men det där dissade ju spaderÄss helt och hållet.

Kolla in min länk till spaderÄss' inlägg lite längre upp.


Vem ska man lita på :confused:
 
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Ja det är möjligt, men de studier som ändå finns på häst pekar trots allt mot ett visst resultat. Även om man kanske inte kan säga att en enda stor forksningsstudie har gjorts som en gång för alla skulle bevisa det enligt forskningsvetenskapliga kriterier.
Det finns ju en del att läsa om detta om du googlar.
Och KER är ett ganska tungt namn i sammanhanget, dom publicerar inte vad som helst. Har du läst på sidan, länkarna jag bifogade?

Det är ju också så att bara för att inte korrekta tillräckligt stora forskningsstudier inte har gjorts är produkten inte verksam. Det har inte studerats tillräckligt mycket på häst helt enkelt men gör man det kommer man säkert att se samma som man redan sett i de studier som faktiskt gjorts.

Jag har intresserat mig för vissa sjukdomar hos häst i några år, och bland hästägare till dessa hästar finns det vissa vedertagna kunskaper som jag också lutar mig på, även om de inte är vetenskapligt bevisat på alla sätt som krävs. Jag är högst kritiskt till en hel massa saker, men jag ger loppfrö till min PSSM sjuka häst.

Men jag tänker inte sitta här och försöka "sälja" detta :) Du får väl prova, om det funkar för dig så gör det ju.
 
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Jag har inte läst länkarna men jag ska :)

Vi kan väl alla i alla fall vara överens om att loppfrön inte är skadligt att ge.

Dina rön passar mig utmärkt pga att min häst har haft fång och behöver inte få det igen och är enligt veterinär predisponerad att få cushing.
 
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Och här är några länkar från samma sida som SpaderÄss länkade till:

Ang om psyllium förbättrar metabolism för diabetiker
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22910133

Effects of psyllium on metabolic syndrome risk factors
Ur texten: "Psyllium supplementation does improve glucose levels and insulin response, blood pressure, as well as lipid profile in both animals and humans, thereby reducing metabolic risk factors"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863407

Du kan själv söka på Psyllium på den sidan, KER's sida och andra sidor och läsa om de studier som gjorts. Min bild av psyllium är inte riktigt detsamma som Spaders efter att ha läst.
 
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Det borde den väl vara, men vad jag har lärt mig har den stor betydelse för nedbrytningen av föda för vissa växtätande icke idisslande djur,den rymmer väl c:a 25 liter hos en häst...

-För hästar är blindtarmen jätteviktig för människor är den inte alls speciellt viktig.


.
 
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Faktum lär väl kvarstå att sandkolik sällan orsakas av just problem i blind tarmen ? Vad studien med att operera in sand i blind tarmen och sen mäta effekt på lopp frö på tolv hästar och sen dra en högst diffus presentation om det är högst lämplig att reflektera över innan panik utbryter.
 
Senast ändrad:
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Jag ger loppfrön av en helt annan anledning, det sänker blodsocker och insulin.

http://www.equinews.com/article/can-psyllium-influence-blood-glucose-level
http://www.equinews.com/article/use-psyllium-insulin-resistance

Om man söker lite på sidan finns det artiklar om andra studier gällande loppfrö och sand mm.

För det första så är hästens metabolism helt annorlunda än människans. Man kan därför inte utan vidare överföra resultat från studier på människor till att gälla även för hästar.

Den enda studie av glukos och insulin som jag känner till som har gjorts med loppfrö på hästar är denna:

“Psyllium Lowers Blood Glucose and Insulin Concentrations in Horses”

http://www.j-evs.com/article/S0737-0806(11)00074-8/abstract

Det räcker inte att läsa sammanfattningen av studien och dra slutsatser från denna. Man måste läsa och kritiskt granska hela studien.

För det första så gjordes studien på helt friska hästar och inte på insulinresistenta hästar.

“A total of 16 mature healthy horses.”

Om man vill visa att loppfrö är bra för IR-hästar så måste man göra studier på dessa hästar och inte på helt friska individer.

För det andra så gav man hästarna loppfrö tillsammans med en massa kraftfoder.

“Psyllium was fed along with a grain and hay ration (given twice daily) for 60 days.”

Kraftfodret bestod av 2,5 kg av en blandning av majs, havre, korn och melass! Stärkelsehalten i detta kraftfoder var 34,7%! Det finns väl ingen hästägare som skulle komma på tanken att ge detta kraftfoder till en IR-häst. Dessutom gavs inte hela loppfrön utan pelleterat loppfröskal. Dessa loppfröpellets hade en stärkelsehalt av 17,2%, dvs. långt över mängden socker och stärkelse som rekommenderas för IR-hästar (< 10%).

Studien gjordes således varken på IR-hästar eller på en foderstat som är normal för dessa hästar. Sedan påstår man att glukos- och insulinvärden var lägre när man gav loppfrö till hästarna.

Enda skillnaden i glukos- och insulinkurvor för den grupp hästar som fick loppfröpellets och kontrollgruppen (som inte fick loppfröpellets) var att maxvärdena var något högre för kontrollgruppen. Detta är dock inte så överraskande eftersom fiberrika foder har en tendens att jämnar ut “topparna” något. Detta är känt sedan länge och förmodligen får man samma effekt med betfiber. Arean under glukos- och insulinkurvorna för gruppen som fick loppfrö och kontrollgruppen var dock i princip densamma.

Man har gjort liknande studier med andra fibrer förrut. Här är en studie med kortkedjigt fruktan, s.k. scFOS:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20870952

“Dietary supplementation with short-chain fructo-oligosaccharides improves insulin sensitivity in obese horses.”

Vad som inte framgår av sammanfattningen i denna studie är att hästarna hade en foderstat bestående av 4 kg hö och nästan lika mycket kraftfoder.

Återigen så ger man försökshästarna en massa kraftfoder. Något som man aldrig ger till en IR-häst. Varför? Antingen är försöksledarna okunniga i det ämne som de avser att studera eller så är studierna beställda och bekostade av foderfabrikanter som vill ha ett visst resultat. Försöket utformas då så att önskat resultat erhålls. Att resultatet sedan inte har någon praktisk betydelse struntar man i. Fodertillverkare kan sälja sina produkter med hänvisning till “resultat från forskning”.

Problemet med den aktuella studien är att den lilla reduktion av maxvärdet för glukos och insulin som man har fått är endast märkbar när man ger foder som innehåller höga halter glukos (socker och stärkelse). För en normal foderstat för en IR-häst (grovfoder med mindre socker och stärkelse än 10%) så blir effekten inte märkbar.

Varför man får en viss effekt vet man väl inte. Förmodligen beror effekten på att lättsmälta fibrer fungerar som prebiotika, dvs. de stimulerar tillväxt av bakterier. Bakterier finns inte bara i grovtarmen utan även till viss del i magsäck och tunntarm. Bakterierna i magsäck och tunntarm fermenterar en del av den glukos som finns i socker och stärkelse till laktat. Följden blir att en mindre del glukos tas upp i blodet.

Tittar man på resultatet från belastningsförsöket med glukos i studien med loppfröpellets så var det ingen skillnad i glukossvaret, ingen skillnad i arean under glukoskurvan och ingen skillnad i tid till när maximalt glukosvärde inträffade mellan gruppen som fick loppfrö och kontrollgruppen. Samma sak för insulin, dvs. ingen skillnad i maximalt insulinsvar. Insulinkänsligheten påverkas således inte av loppfröpellets.

Om du läser hela artikeln i den andra källan du refererar till så gör dom i princip samma reflexioner av studien som jag gör:

“Although the results of this study were not overwhelmingly positive for insulin, what researchers found appears to offer a glimmer of hope to owners of insulin-resistant horses. However, while researchers were successful at lowering the glucose and insulin response in these Quarter Horses, they were clinically normal and of normal weight. Even though the use of psyllium is becoming widely recommended by veterinarians, there has not been any published research on the effect of psyllium in obese horses or those diagnosed with insulin resistance.”
 
Sv: Oroväckande läsning om loppfrön

Nej jag förstår att du inte gillar loppfrö eller anser att det är bevisat att det fungerar på något sätt. Det skrev jag ju också. Så, all is well.

Du behöver inte "motbevisa" mig. Och de som efterfrågar kan som sagt själva läsa allt som finns att läsa om detta. Det är knappast svart eller vitt som du själv ser när du läser.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp