Oro inför sommaren 2023

Vart bor du? Här håller bönderna hårt i sin mark. Säljs väldigt sällan mindre gårdar. Främst hus med stor trädgårdstomt på landet. All mark är redan avstyckad.

Vi har en hage på ca 1 ha som har meterhögt gräs nu. Borde kunna slå den, men vi kom fram till att kostnaden för att hyra in maskiner för ändamålet kommer kosta mer än de 1-2 balarna som betet genererar.
Är det tjockt med gräs så kan det bli betydligt mer än så, lägg till en nolla i uppskattningen, en del har fått 30 per hektar tillomed, men det hör nog inte till vanligheterna. Så nog kan det vara värt att slå, framförallt som hästar tycker att meterhögt gräs är sådär gott att äta upp som det är.
 
Är det tjockt med gräs så kan det bli betydligt mer än så, lägg till en nolla i uppskattningen, en del har fått 30 per hektar tillomed, men det hör nog inte till vanligheterna. Så nog kan det vara värt att slå, framförallt som hästar tycker att meterhögt gräs är sådär gott att äta upp som det är.

Är nog inte jättetjockt med just så högt gräs.

Men vi känner en höbonde, kanske får be honom kika på det ändå.
Nu går det en häst där och betar sen ett par dagar tillbaka (inte min). Men till nästa år kanske man kan slå.
 
Absolut. Men det som diskussionen gällde var om bönderna slutar producera hästfoder, vad som skulle hända då. Bla tror jag då importen ökar. Då svarade nullo modo att ja men då finns det ju bönder som producerar bara inte i Sverige. Och det är dit svaret hör, att det är inte sannolikt att alla bönder i hela Europa väljer att sluta med hästfoder.
Så att diskutera ur den aspekten blir orimlig.

Däremot kommer torka - och säkerligen alldeles för mkt nederbörd med - bli vanligare och vanligare i både Sverige och Europa. Och det kommer påverka. Åt båda håll, för finns något i Sverige där det är en efterfrågan i Europa och de betalar bättre så...
Dessutom upplever jag att man på många håll i Sverige varit dålig på att ta fler skördar. Härnere är ju tre skördar fullt möjligt, och på de flesta håll är ju minst två skördar rimligt - ändå upplever jag att man nöjer sig med en skörd och låter det bara stå sen. Det har nog blivit lite bättre efter 2018, men jag tror absolut att det finns en potential att öka produktionen på befintlig mark på många ställen.
 
Tre skördar här skulle bli väldigt svårt att få till rent tidsmässigt och ekonomiskt. Det kräver ju större arealer för att det skulle bli rimligt. Förutom gynnsamt väder då också såklart.
Två skördar är väl det normala häromkring. Jag är personligen tacksam om jag får EN rimlig skörd med tanke på förutsättningarna. Och vet att flera grannar tänker ungefär lika där. Det blir för mycket omkostnader annars
 
Dessutom upplever jag att man på många håll i Sverige varit dålig på att ta fler skördar. Härnere är ju tre skördar fullt möjligt, och på de flesta håll är ju minst två skördar rimligt - ändå upplever jag att man nöjer sig med en skörd och låter det bara stå sen. Det har nog blivit lite bättre efter 2018, men jag tror absolut att det finns en potential att öka produktionen på befintlig mark på många ställen.
Där jag bodde i mellanskåne tog grannbonden första skörden före midsommar någon gång, sedan i juli, sedan i augusti eller så. Hur det görs nu vet jag inte, flyttade därifrån 2014.
 
Vi har en hage på ca 1 ha som har meterhögt gräs nu. Borde kunna slå den, men vi kom fram till att kostnaden för att hyra in maskiner för ändamålet kommer kosta mer än de 1-2 balarna som betet genererar.
Vi hade 1 ha nu som var kort men ganska tätt och fick 7 rundbalar, så har du högt o tätt får du säkert det dubbla, sedan brukar den som har maskiner ta betalt per bal, vi ligger på 170 kr typ, så då har du ändå en rejäl vinst på om du jämför med att köpa.
 
Här på sydkusten tas förstaskörden i början av juni, ibland t om slutet av maj. Finns alla möjligheter att få till två bra skördar till. Jag vet ju att det inte är lika enkelt längre upp, men två skördar är möjligt på de flesta ställen. Sen att det är enklare att bara ta en skörd är ju en annan sak, men ska vi utnyttja markresursen effektivt är det fler skördar som gäller, där det går. Dessutom är ofta andraskörden av väldigt fin kvalitet, den har på vissa håll lite oförtjänt dåligt rykte.
Där jag bodde i mellanskåne tog grannbonden första skörden före midsommar någon gång, sedan i juli, sedan i augusti eller så. Hur det görs nu vet jag inte, flyttade därifrån 2014.
 
Dessutom upplever jag att man på många håll i Sverige varit dålig på att ta fler skördar. Härnere är ju tre skördar fullt möjligt, och på de flesta håll är ju minst två skördar rimligt - ändå upplever jag att man nöjer sig med en skörd och låter det bara stå sen. Det har nog blivit lite bättre efter 2018, men jag tror absolut att det finns en potential att öka produktionen på befintlig mark på många ställen.

Var någonstans tar man inte 2 skördar? Det har man alltid gjort här (Gävle) alla år det gått. Tre är inte möjligt häruppe tyvärr. Men två skördar silage tar "alla" jag vet. De med hö tar mer sällan andraskörd numera men det beror ju på vädret, det är så lynnigt och så stor risk det går åt skogen så många anser det inte är värt pengarna och tar Silage andra skörden eller låter djuren beta på återväxten. Tror aldrig jag sett ett fält stå "orört" efter första skörden och grödan förfaras?


Tillägg Jag beställde och köpte alltid andraskörd hösilage när jag hade eget stall. Mycket lämpligare värden på den, högre protein, lägre energi och lättare att få önskad TS när det är lite svalare. Den togs oftast i slutet av augusti/början på september. Första skörd vid midsommar.
 
Här på sydkusten tas förstaskörden i början av juni, ibland t om slutet av maj. Finns alla möjligheter att få till två bra skördar till. Jag vet ju att det inte är lika enkelt längre upp, men två skördar är möjligt på de flesta ställen. Sen att det är enklare att bara ta en skörd är ju en annan sak, men ska vi utnyttja markresursen effektivt är det fler skördar som gäller, där det går. Dessutom är ofta andraskörden av väldigt fin kvalitet, den har på vissa håll lite oförtjänt dåligt rykte.
Ja ibland var det maj för honom också, andraskörden efter midsommar (direkt efter brukar det vara) brukade han säga var den bästa och tredjeskörden hade ju sitt syfte det med, men inte lika bra som andraskörden.
 
Var någonstans tar man inte 2 skördar? Det har man alltid gjort här (Gävle) alla år det gått. Tre är inte möjligt häruppe tyvärr. Men två skördar silage tar "alla" jag vet. De med hö tar mer sällan andraskörd numera men det beror ju på vädret, det är så lynnigt och så stor risk det går åt skogen så många anser det inte är värt pengarna och tar Silage andra skörden eller låter djuren beta på återväxten. Tror aldrig jag sett ett fält stå "orört" efter första skörden och grödan förfaras?


Tillägg Jag beställde och köpte alltid andraskörd hösilage när jag hade eget stall. Mycket lämpligare värden på den, högre protein, lägre energi och lättare att få önskad TS när det är lite svalare. Den togs oftast i slutet av augusti/början på september. Första skörd vid midsommar.
Förhoppningsvis har det ändrat sig, men när jag bodde på olika ställen i norra götaland/svealand var det absolut vanligast att man bara tog en skörd.
 
Förhoppningsvis har det ändrat sig, men när jag bodde på olika ställen i norra götaland/svealand var det absolut vanligast att man bara tog en skörd.

Kan ju vara stora skillnader lokalt. Jag bodde i nordöstra svealand (nästan så långt upp du kommer) förut och där tog man också 2 skördar. Men där vet jag inte hur det är nu, och "då" var ju kostnaden få in fodret (och även köpa det) helt annorlunda. Hade någon pratat om 4-5 kr kg då hade folk svimmat. En sån ökning var otänkbar, både här och där. Idag är det ingen höjer på ögonbrynen åt..
 
Vi hade 1 ha nu som var kort men ganska tätt och fick 7 rundbalar, så har du högt o tätt får du säkert det dubbla, sedan brukar den som har maskiner ta betalt per bal, vi ligger på 170 kr typ, så då har du ändå en rejäl vinst på om du jämför med att köpa.
Oj!!
Vår kompis som vi köper hö av har maskinstation. Frågade om han kunde köra hem 5 balar hö till mig i våras. Han tog 900kr/h. Så nej, det blev ingen hemkörning.
Han bor ca ca 1,5 mil från oss. Med traktor tar det ju ändå lite tid.
 
Är nog inte jättetjockt med just så högt gräs.

Men vi känner en höbonde, kanske får be honom kika på det ändå.
Nu går det en häst där och betar sen ett par dagar tillbaka (inte min). Men till nästa år kanske man kan slå.
Ja jag tänker att även om inte ni slår det så kanske någon annan kan göra det. Det lär bli foderbrist i hela landet som det ser ut just nu. Många bäckar små. Kanske kan det rädda någon någonstans.
 
Ja jag tänker att även om inte ni slår det så kanske någon annan kan göra det. Det lär bli foderbrist i hela landet som det ser ut just nu. Många bäckar små. Kanske kan det rädda någon någonstans.

Ja det är en idé. Eller så spar jag på det och använder det som höstbete, för att hålla vår hökonsumtion nere.
 
Ja det är en idé. Eller så spar jag på det och använder det som höstbete, för att hålla vår hökonsumtion nere.
Sparar du det så är det typ noll näring i så du kommer mest troligt behöva tillskottsfodra då ändå. Hästar äter som sagt gärna inte gräs som är långt, de vill ha kort gräs, så det blir mycket spill. Då tjänar du mer på att slå det.
 
Dessutom upplever jag att man på många håll i Sverige varit dålig på att ta fler skördar. Härnere är ju tre skördar fullt möjligt, och på de flesta håll är ju minst två skördar rimligt - ändå upplever jag att man nöjer sig med en skörd och låter det bara stå sen. Det har nog blivit lite bättre efter 2018, men jag tror absolut att det finns en potential att öka produktionen på befintlig mark på många ställen.
Håller med. Här tog man 2 eller 3 skörd oktober 2018 då var det mycket fint foder.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp