"Vi ska göra vad vi kan för att infria era önskemål" heter det från vår leverantör vid förfrågan om 4 ton
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag satsar också på att maximera tiden på bete. I höstas gick de kvar på betet till december och jag släppte ut dem nu i maj. På detta sättet har jag dragit ner grovfoder åtgången per år, drastiskt.Hästgårdarna (idag) har ju den storlek de har, och här är det (i princip) omöjligt att köpa till mark.
All mark brukas runtomkring mig. Så förutsättningar varierar nog enormt över landet!
Jag har inte heller möjlighet att lagra ett årsbehov grovfoder. Satsar hellre på maximerat bete.
Nej du blev felinformerad alternativt var artiklarna vinklade för att ge bönder -kanske delvis genom LRF- de är ju bra på det,torksympatier.Nej, förra gången jag googlade hittade jag att det var ett 90-tal djur som nödslaktades pga långa köer, inte alla på samma ställe utan totalt sett. Vill du ha ett mer exakt svar så får du googla själv.
Här omkring brukat det inte vara problem med att få ett arrende.
Bra att tänka på är att när väl regnet väl kommer så håll koll om hästarna går på gräs då fångrisken ökat.
Bor mellan Göteborg och Kungsbacka. Säljer görs sällan men lån och arrende är inte svårt att hitta om en frågar runt.Vart bor du? Här håller bönderna hårt i sin mark. Säljs väldigt sällan mindre gårdar. Främst hus med stor trädgårdstomt på landet. All mark är redan avstyckad.
Vi har en hage på ca 1 ha som har meterhögt gräs nu. Borde kunna slå den, men vi kom fram till att kostnaden för att hyra in maskiner för ändamålet kommer kosta mer än de 1-2 balarna som betet genererar.
Lite så, min gamla änglahäst fick fång 2 gånger just efter ett regn som kom efter en torrare perioder.Vet. känner att det här efterlängtade regnet är så tudelat. Fångesten kommer i stället.
Där jag bor ligger arrendet på mellan 5000 och 10 000 kr per ha och år, om det går att få loss något.Bor mellan Göteborg och Kungsbacka. Säljer görs sällan men lån och arrende är inte svårt att hitta om en frågar runt.
Inte ens Sydsverige eller Götalands södra slättbyggder kommer upp i ett genomsnittligt på över 5000 för 2022 (när inte gratis arrende var medräknat) så 10 000 låter som väldigt hög klass på marken.Där jag bor ligger arrendet på mellan 5000 och 10 000 kr per ha och år, om det går att få loss något.
Ja, södraste Skåne, mycket attraktiv mark.Inte ens Sydsverige eller Götalands södra slättbyggder kommer upp i ett genomsnittligt på över 5000 för 2022 (när inte gratis arrende var medräknat) så 10 000 låter som väldigt hög klass på marken.
Lär ju få in betydligt mer foder på sådan mark än på billigare mark längre upp i Sverige så kostnaden per kilo foder lär inte skilja så mycket åt i slutändan.Ja, södraste Skåne, mycket attraktiv mark.
Sedan så var det ju ett svar på vad som händer om bönder inte vill ta in foder till hästar länge så då är ju alternativet att arrendera/ låna eller inte ha häst mer.Ja, södraste Skåne, mycket attraktiv mark.
Sedan så var det ju ett svar på vad som händer om bönder inte vill ta in foder till hästar länge så då är ju alternativet att arrendera/ låna eller inte ha häst mer.
Fast då finns det ju bönder som är villiga att ta hästfoder fast bara inte i Sverige.Eller köpa från utlandet. Jag tror det skulle öka i ett sådant läge. Med de risker det medför för faunan
Men de kräver också rätt dyra maskiner - så jag väljer att betala det pris det kostar när andra tar in och har väldigt svårt att se arrende för egen skörd som ett alternativ. (och här handlar det inte om småbönder som är "för snälla", här är det business) Tyvärr slår ju torkan även mot bra mark - men klimatet här gör ju tre skördar till standard så än finns det gott hopp. Vi har ju dessutom rätt bra förutsättningar för import om det skulle krävas. Torka på Gotland är jobbigt t ex. (och den kraftiga utdikningen på 1800-talet gör ju dessutom markerna väldigt sårbara)Lär ju få in betydligt mer foder på sådan mark än på billigare mark längre upp i Sverige så kostnaden per kilo foder lär inte skilja så mycket åt i slutändan.
Fast då finns det ju bönder som är villiga att ta hästfoder fast bara inte i Sverige.
Det är rätt osannolikt att hela Europa skulle lägga ner att producera foder..
Nej, men däremot så är det svår torka i rätt många delar av Europa och i en före detta väldigt stor producent så är det krig...