OBS! Finskt hundfoder återkallas efter förgiftningar - har exporterats till Sverige

Men gud! :nailbiting:
Vet man vad som kan ha hänt med maten? Verkar som om det specifikt är fisksorten som har orsakat problem?
 
Hmm har en påse kattmat från Smaak i frysen som katten blev dålig i magen av när vi försökte vänja in. Tänkte att det är något hon inte tål då hon verkar ha lite känslig mage så tänkte ge bort till en vän. Men det kanske man inte ska då? Det verkar dock främst vara fisksorterna dom återkallar och våran påse innehåller inte fisk alls.🤔
 
Hmm har en påse kattmat från Smaak i frysen som katten blev dålig i magen av när vi försökte vänja in. Tänkte att det är något hon inte tål då hon verkar ha lite känslig mage så tänkte ge bort till en vän. Men det kanske man inte ska då? Det verkar dock främst vara fisksorterna dom återkallar och våran påse innehåller inte fisk alls.🤔

Det är bara det spannmålsfria hundfodret med fisk som de drar tillbaka. Det verkar vara ett speciellt parti som det är något problem med.
 
Första kända fallet i Sverige skedde för flera dagar sedan (källa dognews) så kommer nog fler tyvärr.
Men hoppas det inte hunnit sprida sig till så många, kände inte till detta foder/märke.
 
Måste ju vara rejäla mängder grön potatis om så många hundar blir sjuka i en 33 ton stor batch :eek:

Om det bildats glykoalkaloider i potatis så ger det oftast kräkning, diarré och magont. De symptomen kan uppstå redan vid intag av 1 mg glykoalkaloider/kg kroppsvikt.

Ju högre halt glykoalkaloider (varierar mellan potatissorter också) desto större risk med allvarligare förgiftningsfall som då kan ge förlamning, andningsbesvär, hjärtsvikt, koma och till och med dödsfall.

Ovanstående gäller för folk iofs, men gissningsvis är hundar känsligare.
Glykoalkaloider bildas även när potatisen groddar, men smågroddar på i övrigt fast och fin potatis är ingen direkt fara att använda, speciellt inte om den skalas innan användning.
 
Om det bildats glykoalkaloider i potatis så ger det oftast kräkning, diarré och magont. De symptomen kan uppstå redan vid intag av 1 mg glykoalkaloider/kg kroppsvikt.

Ju högre halt glykoalkaloider (varierar mellan potatissorter också) desto större risk med allvarligare förgiftningsfall som då kan ge förlamning, andningsbesvär, hjärtsvikt, koma och till och med dödsfall.

Ovanstående gäller för folk iofs, men gissningsvis är hundar känsligare.
Glykoalkaloider bildas även när potatisen groddar, men smågroddar på i övrigt fast och fin potatis är ingen direkt fara att använda, speciellt inte om den skalas innan användning.
Jo, men vi pratar ju inte om "5 gröna potatisar" som ger den mängden gift när det handlar om 33 ton foder.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp