Att jag inte tänkte på det, någon som är intresserad av hundar som ställer hareMen blandraser är ju SÅ söta och blir ALLTID vad man gör dom till.
Du sitter ju på en guldgruva
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Att jag inte tänkte på det, någon som är intresserad av hundar som ställer hareMen blandraser är ju SÅ söta och blir ALLTID vad man gör dom till.
Du sitter ju på en guldgruva
För de som fortsatt är intresserade!
Jag och en stallkamrat kom in på den här disskutionen.
Hon föder upp renrasiga hundar med stamtavla och som har fina avelslinjer. Hon använder sig delvis av egen hane.
Hon tar ca en kull per år.
Hon har räknat på att hon tjänar 3000kr per valp och då är foder, försäkring, ultraljud, vacc och besiktning inräknat.
Men vill man tjäna pengar så ska man ta fram en fin avelshane och ta betalt för att få para med, sa hon.
Jag jobbar för att ha råd att kunna leva och ha hundar. Att leva på hunduppfödning är inget jag skulle vilja, ens om det vore möjligt...
Jag tänker att det återigen beror på hur man räknar. Jag har inte gjort något extra med min hane, men han har ju inbringat pengar pga att han går i avel. Det tycker jag är plus då, eftersom han om han inte parat bara kostat mig pengar. Men det är ju återigen en sällskapsras, så det skiljer ju förstås. Men röntgen, MH/Bph och utställningar hade jag gjort ändå, även om han tex varit utesluten ur aveln pga sjukdom eller led-status.
Precis. Och även om hanen vore fantastisk och hade massa att bidra med till rasen, rasen är förhållandevis stor så att det går att ta fem kullar på en hane utan att det blir matadoravel, så har man förhoppningsvis ganska stort tidsspann på de fem kullarna. Det innebär att man har löpande kostnader för hälsoundersökningar, måste fortsätta tävla och meritera för att visa sin hanhund samt ta emot nyfikna tikägare.Jag kan se det som att hundens kostnader minskar men att TJÄNA pengar som bidrar till ägarens inkomster på sin hane gör man ju i normala fall INTE. När man börjar tjäna pengar som bidrar till ägarens inkomster på att hålla hanar för avel då blir det inte längre hälsosamt för rasen för då måste de användas enormt mycket.
Nu är mina hanar inte tänkta för avel men om det någon gång i framtiden skulle visa sig att någon mina hundar är aktuell för avel så är det en jäkla massa kostnader för att komma till den punkten att det går att avgöra om den ska gå i avel. Jag skulle aldrig låta min hund gå i avel för att "tjäna pengar" på det utan enbart för att jag tror den har något att bidra med till rasen.
Återigen, så tänker vi inte lika när vi räknar. Så vi får nog helt enkelt vara överrens om att inte vara överrens helt enkelt. Jag tycker att det är ett plus i kassan som jag annars inte haft, du tycker inte det.Jag kan se det som att hundens kostnader minskar men att TJÄNA pengar som bidrar till ägarens inkomster på sin hane gör man ju i normala fall INTE. När man börjar tjäna pengar som bidrar till ägarens inkomster på att hålla hanar för avel då blir det inte längre hälsosamt för rasen för då måste de användas enormt mycket.
Nu är mina hanar inte tänkta för avel men om det någon gång i framtiden skulle visa sig att någon mina hundar är aktuell för avel så är det en jäkla massa kostnader för att komma till den punkten att det går att avgöra om den ska gå i avel. Jag skulle aldrig låta min hund gå i avel för att "tjäna pengar" på det utan enbart för att jag tror den har något att bidra med till rasen.
Återigen, så tänker vi inte lika när vi räknar. Så vi får nog helt enkelt vara överrens om att inte vara överrens helt enkelt. Jag tycker att det är ett plus i kassan som jag annars inte haft, du tycker inte det.
Ja jag förstår att vi inte räknar på samma sätt. Tilllskott kanske är ett bättre ord då.Jag tror att problemet är vad man menar med "vinst". För mig som drivit företag i många år är vinst = det som är kvar av inkomsten när utgifterna + skatten + momsen är avdragen. Alltså har jag inte kalkylerat med någon vinst på min kull. Däremot ökar jag ju min omsättning ganska mycket, eftersom rörelsen i kassan - både in och ut- ökar.
Precis. Och även om hanen vore fantastisk och hade massa att bidra med till rasen, rasen är förhållandevis stor så att det går att ta fem kullar på en hane utan att det blir matadoravel, så har man förhoppningsvis ganska stort tidsspann på de fem kullarna. Det innebär att man har löpande kostnader för hälsoundersökningar, måste fortsätta tävla och meritera för att visa sin hanhund samt ta emot nyfikna tikägare.
Jag kan också säga att det inte är gjort i en handvändning att para.Ibland handlar det om orutinerade tikar, kanske hundar vars ägare inte är så duktiga på att läsa löpet så hon inte är redo och därför måste komma flera gånger/bo kvar. Eller som det blir ibland, inte alls vill. Eller så tar det sig inte, så resorna och tiden man lagt är helt förjäves.
Fritte har haft två tikar här som kommit så långt som till beslut att vi ska para. Den första åkte jag först 4 h enkel väg för att visa min hund. Sen kom tikägaren hit för parning, utan framgång. Av praktiska skäl gick jag med på att åka till dem för nytt försök ett dygn senare, utan framgång. Alltså 16 timmars restid för mig, tre arbetsdagar utan inkomst. Som slutade i en axelryckning och utan någon som helst ersättning.
Andra tiken gick tom. Hon var här och träffade honom en dag, och två dagar för parning. Det var alltså ytterligare tre arbetsdagar utan inkomst, plus extrautlägg för övernattningsgäst. Dessutom bjöd jag in tre av de som stod på valplistan för att träffa hanhunden, en halv arbetsdag + fika.
Det är så långt sex arbetsdagar, ganska många timmars resa och div småutgifter för: ingenting. Sen har jag tagit emot en handfull tikägare för att titta på honom, som av olika skäl inte gått så långt som till parning. Ganska många timmar till.
Är man seriös så är man mån om att tikägaren ska vara välinformerad och ha fått chans att träffa hunden innan det paras. Då händer det dessutom titt som tätt att man väljer att avstå parning - även om tikägaren vill para. Man är mån om att inte para många tikar i rad utan att utvärdera avkommorna däremellan, och att valparna får bra start på livet och ges rimliga chanser att hamna i bra hem. Då tjänar man inte direkt storkovan...
Är man oseriös kan man para hur många hundar som helst, helt utan att åka runt och träffa dem, förhöra sig om hur valparna kommer få det osv. Då kan man tjäna stora pengar.
Ett skräckexempel i min ras är en hane som importerades för nått år sedan, och fick 91 valpar på några få månader. Den hanhundsägaren fick tillbaka betydligt mer än hen lade ut på inköp av hunden...
Återigen, så tänker vi inte lika när vi räknar. Så vi får nog helt enkelt vara överrens om att inte vara överrens helt enkelt. Jag tycker att det är ett plus i kassan som jag annars inte haft, du tycker inte det.
Jag hade nog kunnat låna ut min hane utan att ha träffat tiken innan. Jag tänker att linjerna är viktigare än individen sas. Min ras är dock rätt liten så man får en bra uppfattning utan att träffa hunden. (Och så får man ju läsa MH/MT protokoll för kullen etc)Precis, det räknade jag inte ens med. Behövs inte många arbetsdagar bort vid parning för att den eventuella intäkten är borta. Jag skulle troligen inte låta någon av mina hanar para en tik utan att träffa tiken och se den i arbete. Gärna flera kullsyskon också. Näe troligtvis inte ens om jag ser ev. intäkt från parning som ett tillskott skulle det resultera i ett + om alla kostnader och inkomstbortfall i samband med allt runt det skulle räknas med.
Jag hade nog kunnat låna ut min hane utan att ha träffat tiken innan. Jag tänker att linjerna är viktigare än individen sas. Min ras är dock rätt liten så man får en bra uppfattning utan att träffa hunden. (Och så får man ju läsa MH/MT protokoll för kullen etc)
Hur menar du att jag går minus som hanhundsägare? Jag har inte varit med om det än så jag vet inte hur du menar.Hur tänker du om kullar som går minus då?
Äh, det slutar med att man är bitter över alla jäbla skithundar som folk avlar på, alla hanhundsägare som döljer fakta om sin hund och mörkar sjukdomar. Och inte fan har jag fått till nån Frittevalp, trots att jag fått förfrågningar från tikar i snart fyra år nu
Hur menar du att jag går minus som hanhundsägare? Jag har inte varit med om det än så jag vet inte hur du menar.
Jag vet inte hur jag skulle tänka då eftersom jag inte har en tik, och inte samma insatser som krävs som för Migo. Jag kanske hade tänkt annorlunda då, vad vet jag.Ursäkta jag var nog lite otydlig Jag tänkte dels som i Migos fall, dels om du hade haft tiken. Det är ju liksom ett synsätt när det gäller kostnader så jag var mest nyfiken!