Inte jag heller. Hade hållit mig till två, så att det är lättare att få hundvakt.Jag skulle nog inte haft lika många
Iom avel har jag insett att jag kommer landa på 4-6st. Viss skillnad.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Inte jag heller. Hade hållit mig till två, så att det är lättare att få hundvakt.Jag skulle nog inte haft lika många
Ja eller en annan fot i den överseriösa aveltråden.
De allra flesta hundköpare vill bara ha en trevlig bästa vän.
Och i begreppet "en trevlig vän och familjemedlem att ha roligt med" tycker iaf jag att det ingår vettig mentalitet och en sund hund. En sjuk hund med kass mentalitet är definitivt ingen rolig hund att leva med på många sätt. Så nä, även en sällskapshund och dess ägare förtjänar bra förutsättningar för ett roligt liv, vilket ändå vettig avel är en bra grund för.Även om köparen bara vill ha en trevlig vän så får man ju innerligt hoppas att uppfödaren ändå har höga krav på kvalitén på sina avelsdjur när det kommer till hälsa och linjer så man faktiskt bidrar med något positivt för rasen. Om inte så har ju uppfödaren bara för avsikt att producera valpar för att ha nått att sälja.
Och i begreppet "en trevlig vän och familjemedlem att ha roligt med" tycker iaf jag att det ingår vettig mentalitet och en sund hund. En sjuk hund med kass mentalitet är definitivt ingen rolig hund att leva med på många sätt. Så nä, även en sällskapshund och dess ägare förtjänar bra förutsättningar för ett roligt liv, vilket ändå vettig avel är en bra grund för.
Egentligen borde det ju nästan vara ännu viktigare med sällskapsraserna. Om en brukshund har lite knepigare mentalitet än väntat, så har den troligen ändå hamnat hos en person som verkligen har intresse av att träna hund och då finns ju goda förutsättningar att få ordning på mycket. En sällskapshund som istället hamnar hos någon som inte vill träna speciellt mycket... Där blir det nog svårare att få bukt på diverse mentala knepigheter. (Och alla vill förhoppningsvis ha hundar som lever länge och inte behöver klippkort hos veterinären)Även om köparen bara vill ha en trevlig vän så får man ju innerligt hoppas att uppfödaren ändå har höga krav på kvalitén på sina avelsdjur när det kommer till hälsa och linjer så man faktiskt bidrar med något positivt för rasen. Om inte så har ju uppfödaren bara för avsikt att producera valpar för att ha nått att sälja.
Köper inte era avancerade parningsbesstyr
De är självvalda.
Om man vänder på det. Många som föder upp har inget heltidsjobb och behöver inte ta ledigt för parningsresor och valptiden. Många har egen hane hemma.
Många tävlar eller ställer inte ut alls.
Finns gott om köpare som bara vill ha en trevlig familjehund.
Många sälskapsraser finns.
Där tjänar man en slant på kullen.
Ja inom småhund är det ofta ögonlysa och kolla knän..dvs en kostnad på dryga tusenlappen..allt annat är frivilligt. Man behöver inte ens ställa ut
Ja eller en annan fot i den överseriösa aveltråden.
De allra flesta hundköpare vill bara ha en trevlig bästa vän.
För de som fortsatt är intresserade!
Jag och en stallkamrat kom in på den här disskutionen.
Hon föder upp renrasiga hundar med stamtavla och som har fina avelslinjer. Hon använder sig delvis av egen hane.
Hon tar ca en kull per år.
Hon har räknat på att hon tjänar 3000kr per valp och då är foder, försäkring, ultraljud, vacc och besiktning inräknat.
Men vill man tjäna pengar så ska man ta fram en fin avelshane och ta betalt för att få para med, sa hon.
Köper inte era avancerade parningsbesstyr
De är självvalda.
Om man vänder på det. Många som föder upp har inget heltidsjobb och behöver inte ta ledigt för parningsresor och valptiden. Många har egen hane hemma.
Många tävlar eller ställer inte ut alls.
Finns gott om köpare som bara vill ha en trevlig familjehund.
Många sälskapsraser finns.
Där tjänar man en slant på kullen.
Avlar inte men skulle jag så hade 2 hundar och oftast av 2 olika raser som finns i familjen blivit fler hundar så det fanns någon att avla på.Hade ni inte haft hund om ni inte avlat med andra ord ?? Eftersom ni räknar med rena hundägarekostnader i er avel. Nej jag köper inte det där att man inte kan tjäna en slant på en valpkull..det är jag övertygad om att MÅNGA gör..som inte imponerar hundar från andra länder eller åker land och rike rubt för parning och tävling.
Jag tänker att det återigen beror på hur man räknar. Jag har inte gjort något extra med min hane, men han har ju inbringat pengar pga att han går i avel. Det tycker jag är plus då, eftersom han om han inte parat bara kostat mig pengar. Men det är ju återigen en sällskapsras, så det skiljer ju förstås. Men röntgen, MH/Bph och utställningar hade jag gjort ändå, även om han tex varit utesluten ur aveln pga sjukdom eller led-status.Har hon räknat med alla utgifter hon haft för tiken fram till parningen? Mat, försäkring, meritering, kurser mm.?
Jag förstår båda "sidorna". Visst kan jag tänka att om man hade haft hundarna och gjort samma saker ändå så förstår jag att man räknar att kullen går med vinst. Men räknar man in alla omkostnader för hundar mm. som en del av sin verksamhet (vilket man såklart gör när skatteverket frågar) så är det nog extremt få som går med vinst.
Att tjäna pengar på sin hane i avel är det säkert en del som gör och det kan ge riktigt trista konsekvenser i de flesta raser när man låter sin hund bli avelsmatador (förälder till ett större antal valpar under sin livstid än 5 % av valparna som föds under en 5-årsperiod i rasen). I många mindre raser handlar det bara om några få kullar för att en hund ska överskrida det. Inget mycket att "tjäna" pengar på om man samtidigt har utgifter på kanske 20 000 per år för hunden. Mina två hanar kostar mig över 50 000 om året (tävlingar och kurser ej inräknat), de hade fått avla flitigt för att tjäna sitt uppehälle
Men blandraser är ju SÅ söta och blir ALLTID vad man gör dom till.Avlar inte men skulle jag så hade 2 hundar och oftast av 2 olika raser som finns i familjen blivit fler hundar så det fanns någon att avla på.
Har alltid funnits hund 2 hundar i familjen och tänker jag tillbaka så har det funnits 2 som varit bra nog att avla på (1 född 85 och 1 född 03) så med den bakgrunden känns det som mer än 2 hundar krävs för hobbyavel.
De flesta uppfödare jag känner tar sällan mer än 2 kullar per tik, om det inte är något väldigt speciellt eller att det bara blev en eller två valpar i en kull, eller ingen tikvalp att avla vidare på.Lägger till att raserna hemma är små raser så 2 kullar hund.