nån med diabeteshund?

Nominous

Trådstartare
jag har ju en tråd om min valp som är besatt av vatten. jag har pratat med några veterinärer som misstänker att det är diabetes. vi ska förmodligen till vet i morgon om dom får avbokad tid, annars blir det i början på nästa vecka.

så till min fråga - är det nån här som har en hudn med diabetes? hur löser ni kostnaderna? står försäkringen för nån kostnad? hur mycket kostar special diet fodret?
usch jag vill verkligen inte at han har diabetes, har gråtit hela dagen...
sen ska man motionera en diabeteshund regelbundet. men hur gör man med en ras som inte får motionera förrän den är ca 1 år, pga höfter och armbågar?..

sen hur blir det med min försäkring? dom som hade honom innan mig hade bara livförsäkring, så min nytecknade vetförsäkring har ju 30 dagars karens. så vi får ju ingen ersättning första månaden. emn sätter den igång och ersätter efetr 30 dagar eller hur funkar det? täcker försäkringen diabetes??

snälla nån hjälp mig. jag kommer ligga sömnlös inatt. är dessutom student - så man har ju inte direkt största kassan att ta av...:cry:
 
Sv: nån med diabeteshund?

Avvakta provsvaren, så behöver du inte oroa dig i onödan för ngt som kanske inte är. Vet inte hur vanligt det är med diabetes på valpar. Har inte hört talas om det förut.
Jag hade en terv som fick diabetes vid 10 års ålder. Då veterinären berättade att hon skulle behöva kastreras, sen ligga inne för att ställa in insulin, och att det ev skulle fungera sen, valde vi att ta bort henne, på veterinärens inrådan.
Men som sagt, det finns säkert fler anledningar till att din valp tycker det är vattenkul just nu. Vi har haft hundar på jobbet som druckit som en olat. Alltså inget kroppsligt fel, bara en fix idé- Alla varianter finns.
 
Sv: nån med diabeteshund?

jo jag ska avvakta provsvaren. men då jag är väldigt orolig över min ekonomi (då jag inte har någon aning om vad en diabeteshund kostar att behandla) så vill jag vara något sånär förberädd om jag får den diagnosen. så jag vet vad som händer och hur jag skall hantera det...
 
Sv: nån med diabeteshund?

Jag har aldrig hört en valp som haft diabetes.... hoppas att det är något annat som går att åtgärda.
Jag undrar lite om uppfödaren, hade de inte kullförsäkring med dolda felförsäkring? Även om de inte har det så måste detta gå som dolt fel om det är en sjukdom som visar sig vara "kronisk" och uppfödaren ska då ersätta vare sig de har försäkring eller ej. Hur gammal är din valp? Är allt UA på vet intyget? Tycker inte alls att du ska behöva stå för några som helst vet kostnader om det visar sig vara något fel på valpen. En seriös uppfödare tar sitt ansvar!

Håller tummar och tår för dig!!!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: nån med diabeteshund?

Är det whippen?
Jag hoppas det går bra hos vet!
 
Sv: nån med diabeteshund?

nej han har ju ingen dolda fel försäkring. menar du att om det är en kronisk sjukdom (om vi antar att det är diabetes) att han kan bli skyldig att stå för kostnaden då?? eller bara att han borde ta sitt ansvar?

tack för allt stöd alla!!
 
Sv: nån med diabeteshund?

nej, det är en amstaff. det blev inget med whippen för att den inte hade den exteriör som jag ville ha. sen visade sig uppfödaren sig inte vara de jag trott..
 
Sv: nån med diabeteshund?

Dolda fel kan du reklamera i tre år, det du får göra då är att lämna tillbaka valpen och få full ersättning alternativt om du vill behålla valpen få priset reducerat. Som regel är det 15 % av valppriset, men om det visar sig vara någon allvarligare åkomma så borde en (återigen!) seriös uppfödare vara öppen för diskussion om priset.

Eftersom valpen är så liten (ni har väl inte haft den så länge har jag för mig?) så bör ju rimligtvis uppfödaren även stå för vetkostnaden nu om det visar sig vara ett fel valpen haft hela tiden men som inte syntes på besiktning. Återkom när du varit hos vetrinär.
Håller tummarna för er!
 
Sv: nån med diabeteshund?

Dolda fel kan du reklamera i tre år, det du får göra då är att lämna tillbaka valpen och få full ersättning alternativt om du vill behålla valpen få priset reducerat.

men gäller detta även i mitt fall?? jag har nämligen köpt han aven tjej som är nära vän till uppfödaren - men som blev sjuk (allvarligt) när hon hade haft honom i en vecka... så jag har ej köpt han via uppfödaren.

nej vi har haft honom sedan i tisdags. jag återkommer när vi vart hos vet.
 
Sv: nån med diabeteshund?

Skulle valpen visa sig ha diabetes är det ett skolexempel på när konsumentköplagen kan träda in. Du har rätt att reklamera "varan", eller få den till reducerat pris eftersom felet inte går att avhjälpa. Huruvida uppfödaren har doldafelförsäkring eller ej är inte ditt problem, den är endast till för att hjälpa uppfödaren när han/hon följer lagen.

Håller tummar och tår att valpen inte har diabetes. Det skulle bli en dyr hund genom åren om den behöver medicineras dagligen. Dessutom blir du mycket låst vid mattider. Till allt det kommer hundens egen reaktion om den behöver få dagliga sprutor.
 
Sv: nån med diabeteshund?

okej. braatt veta om dte kommer på tal.

nu har jag iafl tid på djursjukhuset 9.20 så nus ska jag börja klä på mig å få iväg gullknulen... sen blir det några bervösa dagar nästa vecka när jag väntar på provsvaren..:crazy:
 
Sv: nån med diabeteshund?

Vad beträffar motion så behöver en diabeteshund inte hård motion bara måttlig regelbunden.
Jag hoppas verkligen att din hund inte måste vara helt stilla fram till 1 år, knappast bra för vare sig psykiskt el fysisk utveckling, detta har nyligen diskuterats i en annan tråd.
Själv skulle jag aldrig behålla en valp med diabetes.
PL
 
Sv: nån med diabeteshund?

Men kan det verkligen stämma att en sån ung hund har diabetes?

Till TS. Har en bekant som hade en rottis med diabetes, som hon behandlade. Hennes liv blev otroligt bundet då hunden var tvungen att ha medicin på exakta tidpunkter, likaså med mat. Efter 3 år tog hon bort hunden, då hon faktiskt bara blev sämre och sämre.
Jag skulle inte heller behållit en valp med diabetes.

//E
 
Sv: nån med diabeteshund?

Jag tycker det låter osannolikt men kan inte säga att det är omöjligt.
Om det nu verkligen är ngt fel så är ett medfött njurfel troligare.
När överdrivet drickande kommer på tal säger jag alltid till djurägaren att mäta exakt vad hunden dricker under ett par dar. Jag brukar då dra gränsen vid 10 %.
4% är underhållsbehovet av vatten i vila men vid arbete ökar förstås behovet precis som hos oss.
PL
 
Sv: nån med diabeteshund?

alltså nu menade jag inte att han skulle vara helt stilla, utan underade mest hur pass mycket man kan motionera en tung ras som har risk för problem med höft och armbåge. detta gäller väl generrellt sett alla stora raser? att man inte anstränger dom förrän dom är ca 1 år - det är veäl rekommendationen?
även om det disskuterats i enne annan tråd så vet jag själv att denna ras är "förbjuden" att tex gå i trappor, motionera hårt osv innan 1 års ålder (ca ålder då alltså).
då jag fått rekommendationen att bara gå kortare promenader ett bra tag för att sedan trappa upp sakta men säkert - så känns det u riskabelt om man skulle måsta börja motionera så pass mycket (för rasen och ålderns sett) som veterinärer säger att diabeteshundar behöver.

sen vad beträffar min valp så är han ute på ca 10-15 min promenader varje timma, och inne leker han för fulla muggar med de andra hundarna i princip hela dagen. så jag tror inte du behöver bekymra dig om hans psykiska och fysiska utveckling. för en valp är det väl ändå bästa motionen och stimulansen bus och lek på deras egen ambition och nivå. man ska väl inte "tvinga" en valp att motionera???

men nu har jag iafl varit hos veterinären och tagit blodprov och urinprov. alla värden var bra, förutom lågt blodvärde, men det fanns inget nu som tydde på problem med njurar eller att han har diabetes. han kunde koncentera sin urin vad vi kunde så någotsånär på detta prov(inte riktigt rättvist då han tydligen skulle varit utan vatten en hel dag för att mäta exakt), så hormonerna verkade åxå okej. så mycket tydde på att det var psykiskt. men att vi skulle fortsätta ta prover och utreda han till botten om vi bestämde oss för att ha kvar han. men vetten bedömde hans chans att det var psykiskt som MYCKET stor. så det känns iafl bra, så bra det kan vara nu iafl..:)
när vi var där så ville vetten att jag skulle visa om han verkligen drog i sig så mycket vatten som jag sa - så han gav han lite vatten - närmare bestämt 1,4 liter.. :crazy: och så håller han på flera gånger om dan om han får. men nu ska vi potionera ut vatten åt han och försöka dämpa begäret på vatten.

sen PL har jag en fråga till dig(eller någon annan kunnig). har du lust att översätta några värden åt mig som var höga och låga på hans blodprov?
det är ifl.
HCT - lågt
HGB - lågt
EOS - högt

urinstix ph8, Alb ++, Glu -, Blod -

tack!!
 
Sv: nån med diabeteshund?

Anledningen till att jag tog upp detta med motionen är att uppfödare till problemraser ofta kommer med överdrivna rekomendationer utan vetenskaplig grund. Visst HÅRD träning innan innan skelettet är inte bra varken för hundar hästar eller människor men vem skulle komma på tanken att rekomendera att föl o unghästar bara fick hållas i platta hagar pga osteochondrosrisk eller att barn inte fick gå i trappor förrän vid 10-15 års ålder. Själv skulle jag inte komma på tanken att släpa en storvuxen ras i trapporna till ett års ålder o det finns inget vetenskapligt stöd för ngt sådant. Men jag skulle heller inte ägna dagarna åt att springa upp o ner för trapporna.
HCT hematokrit, volymandel röda blodkroppar.
HGB hemoglobin
ph 8, det är en fördel om ph liger lite åt det sura hållet
Alb ett slags protein som inte bör finnas i urinen
Glu socker
PL
EOS eosinofiler en slags vita blodkroppar
 
Sv: nån med diabeteshund?

HCT hematokrit, volymandel röda blodkroppar.
HGB hemoglobin
ph 8, det är en fördel om ph liger lite åt det sura hållet
Alb ett slags protein som inte bör finnas i urinen
Glu socker
PL
EOS eosinofiler en slags vita blodkroppar
tack så jättemycket!!! men vad tyder proteinet i urinen på då?? eftersom dt var två + på det så borde de väl vart för mycket??

jag håller fullständigt med dig ang motionen. men jag tog rekommendationen från vet som att de ska motioneras ganska mycket och regelbundet. men nu bär vi inte våran i trapporna heller, för vi bor på första våningen, så det är bara 5 trappsteg - så det tror jag han klarar av i måttlig mängd. tror snarare att det kan stärka att påfresta lite lite till en början så kroppen bygger upp sig..
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp