Sv: muskeluppbyggande övningar
Jag tycker personligen det är svårt att dressyrträna längs vägen eftersom hästarna brukar vara så vana vid att uteritterna är deras tankepaus eller lekstund vad man nu vill kalla det
Men för att hästen ska kunna skilja på att ströva omkring och att jobba/koncentrera sej kan det vara bra att ha ett par särskilda sträckor där man tar för vana att göra något dressyraktigt med hästen.
Då har man ett stödbandage bildligt talat för inlärningen, när man kommer dit vet hästen att den ska koncentrera sej. 6-7 ganska korta sträckor är nog rätt lagom, eller ännu fler men ännu kortare om man är precis i en inlärningsfas och behöver repetera mycket.
Öppna och sluta är toppen att träna på väg. Men helst ska man ju börja smått med att bara vänja hästen med lite halvhalter, flytta kroppsdelar hit och dit, se till att den har ärlig framåt/nedåtsökning med mera. Så man känner att man har ett bra utgångsläge.
Sen så böjer man hästen (är man vid ett vägskäl eller på en lite bredare inte så trafikerad väg kan man ju ta hjälp av en volt också) och håller koll på bogarna så den inte trillar inåt, sen brukar det inte vara några problem att gå lite svag öppna.
Sluta tycker jag är mycket lättare på väg än öppna, men det är ju ungefär samma sak där.
Anlednignen att skolor är bra på väg är också att hästen inte på samma sätt kan träna sina starka muskler mer hela tiden som den gör om den går på rakt spår, särskilt på en väg.
Har du liite nedförsbacke iallafall är det en jättebra övning att göra halter. Först bara nån enstaka men utan att hästen trillar på näsan. Sen gör man det med bara några steg emellan, och till slut kan man varva mellan halt och tydlig halvhalt med några stegs mellanrum. Då komemr hästen behöva samla sej för att inte trilla på näsan när du tar i tyglarna. Vill man vara extrem kan man rygga också men då tycker jag att hästen bör vara väldigt avslappnad i sin rygglinje och samlad redan för att inte sänka ryggen.
Kan hästen trava lite samlat är travövergångar också jättebra träning. Från ganska samlad skritt till samlad trav, och sen tillbaka igen. Nyckelordet är att hästen ska skolas till så lätta hjälper och så snabb respons som möjligt, och vara eftergiven.