Mamman vs pappan

Seabaz

Trådstartare
Var på en föreläsning i helgen med en föreläsare från Irland som växt upp med hästar och sedan jobbat med det hela livet också.
Mycket avel.

På Irland är det vanligt att man korsar fullblod och connemara för att få fram en stor/större robust häst som går fram överallt, är modig och hoppar bra!
Det är ingen ovanlig korsning där och jag har hört om den innan.

Däremot sa hon att genom erfarenhet (?) så blir korsningarna allra bäst, både psykiskt och fysiskt om man använder sig av ett connemarasto och en fullblodshingst.
Tvärt om, fullblodssto och connemarahingst gav inte alls lika bra avkommor.

Vi frågade varför och hon menade på att stoet som hela tiden bär fölet ger mer till fölet då av sitt temperament, sin hälsa osv... I alla fall vad jag fattade det som.

Mellan raderna kan man ju tänka "connemaraston är bättre än fullblodsston" men det var inte så hon menade heller. Men det var lite svårt att förstå, det låg på en spirituell (kan man säga så?) nivå?
En connemara är ju mer robust än vad ett fullblod normalt är och kanske lite mer harmonisk och inte lika känslig, såklart med undantag...


Men det är därför jag lägger ut resonemanget här. Vad tror/tycker ni?
 
Sv: Mamman vs pappan

Det är väl ingen nyhet? Man vet ju att rent genetiskt så ger sto och hingst precis 50% var. Men det som påverkar fölet efter födseln och som formar det till den häst det ska bli är ju stoet inte hingsten och omgivningen.

Så att en lugn stabil ponny mamma kan vara bättre att fostra än en racebil till fullblods mamma är väl ganska naturligt. Om det är just de egenskaperna man är ute efter.
 
Sv: Mamman vs pappan

Detsamma fast tvärtom har jag hört inom halvblodsaveln. Man använder hellre fullblodsston än fullblodshingstar.
 
Sv: Mamman vs pappan

kl

Har inte plöjt igenom texten i länken än men kan inte att låta bli att just fundera i detta ämne då det gäller skillnaderna mellan mula och mulåsna.

Där "hon-djuret" verkar ändå avgörande då det gäller utseende..om jag inte är på helt fel spår...

AM
 
Sv: Mamman vs pappan

Nej så tolkar inte jag texten utan tvärtom.

Hos mulan och mulåsnan verkar pappornas gener vara viktigare för huvudets och kroppens utseende än de gener som kommer via ägget, vare sig pappan är häst eller åsna.
 
Sv: Mamman vs pappan

Detsamma fast tvärtom har jag hört inom halvblodsaveln. Man använder hellre fullblodsston än fullblodshingstar.
fast det beror nog kanske mer på tillgång/utbud av ston resp godkända hingstar...
Och på köparnas inställning, det är av någon anledning mer intressant att ha en känd halvblodspappa till avkomman....
 
Sv: Mamman vs pappan

Fast det här var på Irland (på 90-talet), där tillgången på fullblodshingstar var god. Min chef (svensk) var den som sa det.

Sen har du en poäng i att efterfrågan är större på avkomomr efter kända hingstar.
 
Sv: Mamman vs pappan

Ett prestationsmöderne ( goda atlether, tävlingshästar osv) på mammans sida eller mamman själv är av större vikt än pappans då han bidrar mer med utseende, typ.
( Men det vet vi nog egentligen) vi har alla hört vikten av det goda mödernet.

Ultimata avkomman då borde man tex ha en prestationsmamma och en riktigt snygg pappa då får avkomman det bästa iallafall enligt mula - mulåsneteorin.

Så en connemara mamma som får föl med fullblodshingst avkomman borde då bli en elegantare, lättare häst, med connemara mammans temprament, hoppvilja osv
Tvärtom med en connemara pappa som då blir mindre, kraftigare och med fullblods mödernets hoppförmåga, temprament osv
 
Sv: Mamman vs pappan

En mamma, möderne utan prestation som kanske bara är en snygg häst som betäcks med en ful prestaionshingst blir då kanske en avkomma som är utan prestation och som är ful!
 
Sv: Mamman vs pappan

Jag som då har avkommor där jag har både hingst och sto och därmed kan se exakt vad som slagit igenom på de olika kan förkasta det du skriver totalt. Nu avlar jag med ston ur mkt starka stostammar men även med hingst som kommer ur mkt stark stostam, hans stostam präglar avkommorna enormt alla hans syskon är stöpta i samma form dock är det inte alla som är helsyskon men det är inte lätt att se vilka som är det och inte de är extremt lika i allt inte bara utseendemässigt utan även hopp och gång och alla är stencoola och enkla i temperamentet så det är inget snack om att stostammen slår igenom kraftigt, sen är ett av stona här ur en stostam som är likadan ser du en individ trots att de inte har mer gemensamt än stostammen kanske 3 led bak så går det ändå inte att ta fel på att de är släkt. Detta sto har väldigt mkt skalle och nerver.
Första avkomman till dessa två blev en mix utseende mässigt men mer lik mamma än pappa, gången är också en mix av dessa två hoppning kommer från pappa, temperamentet är mamma upp i dagen med väldigt mkt nerv. Avkomma nr 2 däremot har i stort sett inte ett spår av sin mor mer än lite i traven och en hårdare skalle än sin far för övrigt en total kopia av sin far både i utseende, temperament finns inte nerv när honom, och skritt, galopp och hoppning.
Det är intressant att studera det hela speciellt iom att sto och hingst är markant olika i många saker därför är det också enkelt att peka på vilka bitar som kommer från sto resp hingst när man känner alla parter väl.

En annan avkomma jag har på ett annat sto har fått utseendet nästintill helt från pappa med lite smådrag från stoet, temperamentet är en mix mellan mamma och pappa, gången från mamma och hoppningen är en mix mellan mamma och pappa.

Så det är nog aldrig svart eller vitt att de bitarna kommer från stoet resp hingsten, inte heller att stoet påverkar fölet mer för att hon fostrar det, tex avkomma nr två till det första stoet kunde inte vara mer olik sin mor i sätt och temperament man skulle faktiskt aldrig kunna gissa att det är detta sto som är mamma och då har fölet ändå växt upp under exakt samma förhållande som sitt äldre helsyskon som blivit nästintill en kopia av sin mor i temperamentet.
 
Sv: Mamman vs pappan

Kan du förklara varför mula kontra mulåsna ser så olika ut då?

Nu avlar vi ju förhoppningsvis på rena hästar alltså djur av samma ras och med en gemensam genbank.

Att börja dra in mulor resp mulåsnor i som något som skulle avslöja nedärvning inom hästrasen blir väldigt tokigt. Mulor och mulåsnor är något unikt eftersom de är något så unikt som en blandning av två djurraser. Säkerligen är inte hela deras genbank kompatibel med hästens genbank förklaringen på deras olika utseende finner du säkerligen i att olika gener är olika starka och att detta påverkas om de finns i enkel eller dubbel uppsättning hos häst resp åsne föräldern.

Det du försöker få det till är att hela utseendet skulle sitta på y-kromosomen och egenskaperna på x-kromosomen men då skulle en hingstavkomma till ett åsnesto med hästhingst, se ut exakt som en häst och till det ha åsnans egenskaper i form av gång och hoppning.
Likadant skulle omvänt se ut exakt som en åsna och ha hästens egenskaper i form av gång och hopp.
Stona däremot skulle inte vara homogena för fem öre utan vara en salig mix mellan häst och åsna eftersom dessa då inte har någonting som styr utseendet iom att de saknar y-kromosom.

Skulle ju då vara exakt samma med hästavel att stona har du aldrig en susning om hur de kommer att se ut för de har ju ingen y-kromosom och därmed iom att du anser att utseendet måste sitta där ingenting som styr utseendet alls. Spännande värre att avla fram sådana de kanske tom kan se ut som en helt annan ras då.

Det är knappast en okänd kunskap att vissa stämplar sina avkommor markant alla är extremt lika oavsett hur den andra föräldern ser ut. MEN det finns såväl hingstar som ston som gör detta så där faller hela din teori direkt att utseendet skulle komma från hingsten. Likadant finns det de som inte stämplar sina avkommor alls finns de ston som alltid ger avkommor som ser ut som sina pappor och det finns hingstar vars avkommor inte är ett spår lika dem utan alltid ser ut som mammorna. Så även här handlar det om hur starka gener för utseende de har oavsett kön.

Går vi över till prestation så ser man tex ofta en mkt enhetlig hoppning från avkommor efter vissa hingstar på samma sätt som man kan se en viss enhetlig typ av gång från andra hingstar. Detta skulle vara omöjligt efter ditt sätt att resonera eftersom detta skulle enbart komma från mamman enligt dig.
Egentligen kan vi ju helt sluta testa hingstarna om vi utgår från ditt resonemang för det innebär ju att en exteriörbedömning räcker eftersom utseendet är det enda de får från hingsten.

Det är väl inte särskilt svårt att förstå varför man skall avla på bra ston, det är inte pga att stoet är det som nedärver allt som du verkar tro utan för att ingen avkomma är bättre än den svagaste länken, så länge du har någon med i ekvationen som har mindre bra egenskaper så finns alltid risken för att just dessa hamnar hos avkomman, hingstarna är redan granskade och har bevisat att de har tillräcklig kvalitet därav att blickfånget vänds mot stona för det är här vi hittar den svagaste länken ofta. För varje generation det används ett sto som är minst lika bra som hingsten så blir sannolikheten större och större att avkomman blir bra för det finns mindre och mindre "dålig" genmassa att plocka upp. Därav att man helst vill avla på de starka stofamiljerna för där finns det oftast just starka ston i flera generationer redan och därmed väldigt lite "dålig" genmassa att plocka upp. Det är betydligt säkrare att avla på ett sto där stona i flera generationer bara har avkommor som presterat bra även om det stoet i sig inte har så mkt prestationer men hon visar att egenskaperna finns där än på ett sto som själv gått svår klass men som kommer från ett möderne som inte lämnat något annat bra där är det lotteri för den avkomman kan lika bra plocka upp dålig genmassa en generation bak.
Så man kan inte alltid stirra sig blind på just stoet som står i avelsboxen utan det intressanta är vad har hon för genmassa hon kan lika bra vara en slutprodukt hur mkt prestationer hon än har själv så är hon kanske inte lämplig för avelsboxen. Precis på samma sätt som många hingstar har visat sig vara genom åren och därför sänkts igen.

Avel är tyvärr inte så enkel att det finns några svart/vita svar utan gener följer med och ligger och gömmer sig och poppar upp som gubben ur lådan kanske flera generationer senare. Detta är en bit man tex kan se på storleken, hade för en del år sedan tex en häst som inte alls blev den storlek som förväntat eftersom den var väldigt avvikande från syskon och föräldrar och dessutom hade en relativt homogen närmsta släkt vad gällde storlek så var det inte svårt att se var denna avvikande storlek kom ifrån den kom från Urbino som låg 4 generationer bak i stamtavlan. Så ett sto på 175 som tidigare gett stort fick med en hingst på 168 en avkomma på 158cm

Just nu har jag en unghingst som plockat upp storleken från sin morfarsfar (den enda som är så stor på de närmst 4 generationerna) och är större än både mamma och pappa.
 
Sv: Mamman vs pappan

Så en connemara mamma som får föl med fullblodshingst avkomman borde då bli en elegantare, lättare häst, med connemara mammans temprament, hoppvilja osv
Tvärtom med en connemara pappa som då blir mindre, kraftigare och med fullblods mödernets hoppförmåga, temprament osv


Connemaramamma + fullblodspappa = en robust häst (läst stor connemara med längre ben men inte nödvändigtvis nättare förstod jag det som). Ärvde storleken och kanske det lilla extra "stinget" från fullblodspappan.

Fullblodsmamma + connemarapappa = en sävlig avkomma som kunde se ut hur som men framförallt inte ärvde någon attraktiv exteriör.

Connemarapappan slog inte igenom lika mycket som en connemaramamma gör med en fullblodspartner.


(Nu snackar vi generellt och ingen dokumenterad forskning mer än en irländares erfarenhet)
 
Sv: Mamman vs pappan

När jag tänker efter på vilka jag känner till som är just korsningar connemara dock med halvblod så är det precis tvärtom de bra är de med halvblodsmamma och connemara pappa de ser mer ut som halvblod brukar bli ponnykvicka i hoppningen men med större hopp från halvblodet, gick några riktigt fina tex med poetic som pappa på tävlingsbanorna här nere för något år sedan.
Tvärtom tycker jag sällan det blir lyckat blir sällan bra med connemara mamma och halvblodspappa som många försöker sig på när ponnyåren går mot sitt slut. Blir ofta ganska små hästar med väldigt mkt ponnystuk som sällan lyckas så bra av det. Sen beror det naturligtvis på vad man är ute efter om man anser det lyckat eller inte nu har ju de som jag vet som provat varit ute efter att få fram bra tävlingshästar vill man ta fram en större "ponny" för fritidsridning så blir det ju mer lyckat med connemaramamma då dessa ofta just blir en lite större kraftigare "ponny" av litet storhästhöjd.
 
Sv: Mamman vs pappan

Det var något jag insåg när jag letade halvblodshingst till mitt ponnysto. Har dock sett en ponnyavkomma efter Quaterback
som var ganska fin, men annars? Nej jag gav upp och betäckte med en ponynhingst istället, det kändes säkrare.
 
Sv: Mamman vs pappan

Helt - eller delvis - OT... men om man (som jag) har en korsning med connemarapappa och halvblodsmamma (Poetic Justice - Ceylon - Indus), vad "ska" man då betäcka med, för att få en bildskön avkomma som hoppar allt med god teknik, har fantastiska gångarter, och dessutom ett trevligt coolt psyke? :D

TS, ursäkta trådkap. ;)
 
Sv: Mamman vs pappan

Helt - eller delvis - OT... men om man (som jag) har en korsning med connemarapappa och halvblodsmamma (Poetic Justice - Ceylon - Indus), vad "ska" man då betäcka med, för att få en bildskön avkomma som hoppar allt med god teknik, har fantastiska gångarter, och dessutom ett trevligt coolt psyke? :D

TS, ursäkta trådkap. ;)

Hmmm med Poetic och Ceylon i stammen :eek: så får du nog leta efter en väääldigt cool hingst för att ha så stor chans som möjligt, hur är hon egentligen själv ? Det låter inte som hon skulle vara en dans på rosor utifrån stammen låter som väldigt mkt humör. För övrigt skulle jag fortsatt med halvblod och valt någon lätt långbent hingst med storlek (vet aldrig om ponnystorleken kan slå igenom så chansa inte med för liten hingst) med de egenskaper som förstärker stoets positiva sidor och är bättre där hon behöver förbättras.
 

Liknande trådar

Avel Sitter här och lurar på lite olika tankar om att avel. Jag säger inte att det jag tänker är rätt på något sätt utan mer egna funderingar...
7 8 9
Svar
176
· Visningar
16 697
Senast: Estivuz
·
Avel Nu har jag spekulerat lite.. Hur ställer ni er till avel på ston som ex är korsningar? Som aldrig är visade eller ens känd stam? Ston...
2 3
Svar
46
· Visningar
4 341
Senast: syrran
·
S
Avel Hej alla! Har lite funderingar som jag hoppas att Ni duktiga avelsintresserade kan hjälpa mig att reda ut. Fallet är detta: Jag har...
2
Svar
27
· Visningar
2 729
Senast: Slobodan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp