- Svar: 17
- Visningar: 2 097
Bristen på ridhästar har varit på tapeten under längre tid – nu startas ett projekt för att skola om travhästar till ridhästar.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Därför det är bra att Linn och Caroline tror jag hon heter (Jag och namn ) Satsar på att skicka dessa hästar till duktiga beridare innan det ska ut på travera sen i höst Det ger ju hästarna bra förutsättningarAllas bästa budgethäst liksom. De är dessutom så gott som alltid väldigt välhanterade, lättskodda och lättlastade.
Sedan går det inte alltid väl när någon som inte riktigt vet vad den gör försöker skola om en häst direkt från banan.
Vilket bra projekt: Det finns redan gott om omskolade travare och det är underbart att fler ska få bli ridhästar istället för korv! En sommar då jag fortfarande var ung och smidig tog jag hand om varmblodstravaren Lucky. Han var snäll att hantera och han hade blivit riden ett tag. Han hade bara ett två problem: för det första en travare måste vara snabb i starten! Han förstod inte alls att med ryttare är det tvärt om, dom måste åtminstone landa i sadeln och hitta stigbyglarna. Än om någon höll i honom så försökte han slänga sig iväg. På gården fanns grova gamla grinstolpar av sten som säkert vägde ett ton styck. Runt en av dom satte jag en grov kätting och största karbinhaken på den. Och så fick Lucky på sig ett halsband och sen fick han stå där äta. Då han blivit tillfreds med det så sadlade jag och satte upp och sen hoppade jag av utan att rida iväg. Steg två blev att tränsa och sitta upp medans han fortfarande satt fast. Då var han lugn och då knäppte jag upp haken och var beredd och det gick bra. Han stack inte utan de första gångerna travade han lugnt iväg och efter tio gånger så skrittade han ända från start. Han hade förstått och då kunde jag sitta upp vart som helst. Problem två var att han var helt ovan vid allt utanför stall o banor. Men han fick hänga med islänningen Blesa på äventyr och vänja sig. Sen red jag ut ensam och första gången han skulle gå ensam under en viadukt där han gått många gånger efter Blesa så stod han och funderade på saken en hel timme, sen gick han under. Det gäller att ha tålamod. Ägaren var mkt tacksam då hon hämtat hem honom om hösten och märkt vad han lärt sig. Jag var o är inget proffs, det gick bra ändå.Bristen på ridhästar har varit på tapeten under längre tid – nu startas ett projekt för att skola om travhästar till ridhästar.
Korv? Är få travhästar (likt många andra raser) som kan gå till mat. Betydligt vanligare att kropparna går till fjärrvärme.Vilket bra projekt: Det finns redan gott om omskolade travare och det är underbart att fler ska få bli ridhästar istället för korv! En sommar då jag fortfarande var ung och smidig tog jag hand om varmblodstravaren Lucky. Han var snäll att hantera och han hade blivit riden ett tag. Han hade bara ett två problem: för det första en travare måste vara snabb i starten! Han förstod inte alls att med ryttare är det tvärt om, dom måste åtminstone landa i sadeln och hitta stigbyglarna. Än om någon höll i honom så försökte han slänga sig iväg. På gården fanns grova gamla grinstolpar av sten som säkert vägde ett ton styck. Runt en av dom satte jag en grov kätting och största karbinhaken på den. Och så fick Lucky på sig ett halsband och sen fick han stå där äta. Då han blivit tillfreds med det så sadlade jag och satte upp och sen hoppade jag av utan att rida iväg. Steg två blev att tränsa och sitta upp medans han fortfarande satt fast. Då var han lugn och då knäppte jag upp haken och var beredd och det gick bra. Han stack inte utan de första gångerna travade han lugnt iväg och efter tio gånger så skrittade han ända från start. Han hade förstått och då kunde jag sitta upp vart som helst. Problem två var att han var helt ovan vid allt utanför stall o banor. Men han fick hänga med islänningen Blesa på äventyr och vänja sig. Sen red jag ut ensam och första gången han skulle gå ensam under en viadukt där han gått många gånger efter Blesa så stod han och funderade på saken en hel timme, sen gick han under. Det gäller att ha tålamod. Ägaren var mkt tacksam då hon hämtat hem honom om hösten och märkt vad han lärt sig. Jag var o är inget proffs, det gick bra ändå.
Korv? Är få travhästar (likt många andra raser) som kan gå till mat. Betydligt vanligare att kropparna går till fjärrvärme.
Oj, vad det kan skilja beroende på var i landet.Jag vet en handfull travhästar som tagits bort senaste åren. Alla har gått till slakt. Inom travet verkar det inte helt ovanligt att faktiskt undvika veterinärprep som ger lång eller livstids slaktkarens.
Och från vethåll slarvas det hiskeligt med att skriva in behandlingar i passen - på både rid- och travsidan.
När jag gick gymnasiet hade vi trav- och brukshästar. En travhäst skolades om och fick stå i ”bruksstallet” och gå med på de lektionerna, var även med när vi körde i skogen. Han var tryggast av alla, en riktig stjärnaPå min barndoms ridskola var det en travare som var den absoluta favoriten. Red man bra så gick han i fin form. I hoppningen var han klart bäst av alla.
Nja, det är många som går till slakt, alla hästar behandlas inte med läkemedel med livstidskarens. Skulle vilja påstå att det är ett fåtal inom travet, vet inte hur det är inom andra grenarKorv? Är få travhästar (likt många andra raser) som kan gå till mat. Betydligt vanligare att kropparna går till fjärrvärme.
När jag var tonåring var en stor andel av ridskolehästarna mer eller mindre väl omskolade travare. Säkert 50%
Det var ju då 20år sedan.
Funkade bra men hade varit bättre om endel var mer välskolade.