Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Linfrökaka och loppfrön har olika användningsområde.
Loppfrön ges som en kur på några veckor när det har varit kladdigt och blött i hagen eller om hästarna står och grejar mycket i backen. Loppfrön tar med sig ev. grus ut med avföringen genom att en gel bildas runt fröet som gruskornen klibbar fast vid. Ska ges torrt för att få optimal effekt. Innehåller egentligen ingen näring som hästen kan ta upp.
Linfrökaka är en restprodukt efter att linfröoljan har utvunnits ur linfröet. Linfrökaka bygger upp magslemhinnan och hjälper mage och tarm att skapa en bra bakterieflora och ger därmed ett bättre näringsupptag. Ger fin glans på hårremmen och ger också ofta en extra skjuts till hästar som har lite svårt att hålla hullet. Kan ges både torrt och blött. Ett litet observandum är dock att linfrökaka kan ge diarré men det kan också hjälpa emot diarré och bajsvatten så man får helt enkelt testa sig fram vad som gäller för ens egen häst.
Självklart saknas en hel del i kakan, det är ju en restprodukt från linoljeproducenten.
Som TW redan nämnd har lopp- och linfrö helt olika egenskaper och användningsområden. Oavsett om man väljer linfrö i kaka eller kokar själv till slemmig gegga. Viktig är att inte ge linfrö utan att först ha kokat dem, det kan ge förgiftning.
Vill jag ge linfrö (för magen, pälsen) ger jag hellre kokta linfrö. Billigt och då får jag också med oljan.
Har jag problem med magen och misstänker att det kommer ner jord och sand i hästen, ger jag loppfrö.
Drar upp tråden igen med en följdfråga. Kan man ge både och? Eller kan det bli för mycket av det goda då?