Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hej!
Den blötare varianten finns oftare i sänkor och kännetecknas av bred-/storbladiga växter som växer mer i tuvor. Det torrare betet finns ofta i mer sten-rika områden och växterna blir inte så höga. Dessa två betessorter har lägre näringsinnehåll än "färskare" beten.
Mvh Sophie
Vill du förklara på vilket sätt dessa två betessorter är bättre? Jag undrar mest.
Du skriver lägre näringsinnehåll men det kan för min del betyda olika saker dvs i stort sett vad som helst. Vad är det som är lägre? På villket sätt är det bättre för lättfödda hästar?
Min islänning gick ner massor (så att tom min mamma noterade det, då är det mycket...) när jag började ge henne mera hö! Dåligt näringsvärde men mera mängd. Dessutom blir dom väldigt gasiga av gräs, vilket gör att dom ser uppsvällda ut. Min får ha betesreducerare nu, och "uppsvälldheten" försvann direkt!
Skillnaden i protein och energi beror alltså delvis på de arterna som härjar på betet!
Generellt kan man säga att blöta beten passar fånghästar eller lättfödda hästar allra bäst, medan unga djur eller dräktiga ston bör stå på friska. Torra beten kan passa en fånghäst men man får vara något mer försiktig då än på ett blött bete.
Ett bete ska aldrig vara för örttikt, om hästen själv får bestämma väljer den i 90% av fallen rent gräs.
Hoppas det blev lite tydligare!
Sophie
Ärligt talat så fattar jag fortfarande inte riktigt hur du menar. Men det är nog jag som är lite trögtänkt. Du menar alltså att ju mer vatten det är i växten desto bättre är det.
Jag har förstått det som att det är andelen lättlösliga kolhydrater som är betydelsefulla för en fånghäst eller snarare bristen på dem. Även att fiberandelen spelar roll.
Innehållet per kg ts är ganska lika i olika beten, men eftersom vattenmängden i blött bete "späder" ut näringen (både lösliga kolhydrater, protein mm), passar det hästar som är känsliga för överutfodring.
OK nu är jag med på vad du menar med vattnet. Men om jag ska vara lite besvärlig så trodde jag att tex olika gräs innehåller olika mkt av olika näringsämnen kanske speciellt kolhydrater? Eller du menar att energiinnehållet och proteininnehållet alltid är ganska lika?