En av mina hästar har fång och det blir inte bättre, snarare värre.
. . . .
Så alla snälla bukemänniskor, brukar fång vara så här länge och har någon varit med om samma sak?
Nej, den akuta fasen av ett laminitisanfall ska vara över på ca. en vecka. Detta under förutsättning att man har åtgärdat och tagit bort det som orsakade anfallet.
Det finns således någonting som håller anfallet i gång. Du kan utgå ifrån att din häst är insulinresistent (IR) och att det är en hög insulinhalt i blodet som orsakar “fången”.
Ditt grovfoder kan innehålla mer socker och stärkelse än du tror. Har du analys på ditt grovfoder? Vem har gjort analysen?
IR-hästar är mer beroende av en näringsriktig och balanserad foderstat än “normala”, friska hästar. Foderstaten måste t.ex. innehålla alla mineraler som hästen behöver och i rimliga proportioner. Mineraler behövs bl.a. för immunförsvaret och för att biokemiska reaktioner ska äga rum i kroppen. Dessa hästar behöver också mer antioxidanter än friska hästar liksom omega-3 fettsyror.
Ett laminitisanfall i slutet av augusti gör att man kan misstänka PPID. Har du testat din hästs glukos- , insulin- och ACTH-värden? Har din häst PPID måste den ha medicin annars blir det bara värre med tiden. Hur gammal är hästen?
Efter att ha ögnat igenom mer av vad du har skrivit ser jag nu att blodprov för EMS och PPID har tagits. Kan du posta resultaten här, dvs. glukos-, insulin- och ACTH-värden?
Hur ser hovarna ut? Kan du posta röntgenbilder? Är inte hovarna korrekt verkade kan detta hindra läkningsprocessen och göra att hästen fortfarande har smärta.
“Butta” och andra NSAIDs bör man vara restriktiv med. De har ingen läkande effekt utan fördröjer bara läkningsprocessen. Har hästen mycket ont måste man tyvärr använda något smärtlindrande men det finns andra “snällare” alternativ till “butta”.
Det primära är att du hittar orsaken till varför din häst drabbades av laminitis/fång så att du kan ta bort det som håller igång sjukdommen. Detta måste du göra i samarbete med din veterinär.
Det förekommer tyvärr en massa disinformation i alla trådar om fång. I den här tråden verkar frågan om hästen ska vara still i box eller röra på sig vara föremål för olika åsikter.
Man ska ha klart för sig att det som primärt orsakar laminisanfallet är ett strypt blodflöde till hovarna. En hög insulinhalt i blodet orsakar en sammandragning av blodkärlen och minskad blodcirkulation i hoven. Detta är vad som utlöser alla former av laminitis. Hästen måste röra på hovarna för att blodcirkulationen ska komma igång. Det finns flera fall av s.k. “överbelastningsfång” som drabbar hästar som har skadat ett ben och därför flyttar över all belastningen till det friska benet. När den friska hoven ständigt belastas och hästen inte rör på hoven stryps blodflödet och resultatet blir laminitis/fång i den friska hoven.
Samtidigt är lamellranden försvagad hos hästar med laminitis och för mycket belastning kan orsaka ökad rotation och/eller sänkning av hovbenet. Man måste på något sätt förhindra att hästen överbelastar hovarna, t.ex. galopperar iväg om den blir skrämd eller följer med andra hästar i hagen när de springer iväg. Man får därför ha hästen i egen hage där rörelsemöjligheten begränsas. Om hovarna är korrekt verkade och hästen inte ges smärtlindrande medel är det bra om hästen frivilligt kan röra på sig. Rörelse påskyndar läkningsprocessen men man får aldrig tvinga en häst att röra på sig. Det är således hela tiden en balansgång mellan rörelse och inte rörelse och hur mycket rörelse avgörs av hästens tillstånd som kan vara svårt att bedöma. Så länge anfallet pågår och hästen ges smärtlindrande bör den dock stå i box. Sen får man försöka anpassa rörelsen till hästens tillstånd. Några generella regler att hästen ska stå ett antal veckor eller månader i box kan man inte ge. Det är individuellt för varje häst.