Sv: kursproblem
Åhh vilken spännande inrikting tråden har fått=)
Min egna erfarenhet om jag nuskall gämföra de olika sidorna dvs storhästsidan och isissidan.
När jag förr tränade dressyr på mitt hbl så red man lika mkt i alla 3 gångarterna. När jag red på ridskola så var man inte direkt noga med att man red hästen väl, faktum var att ridlärarna inte ville att man gjorde de. Hästarna skule inte orka att gå 3 timmar i perfekt form.
Så fort man lyckades få hästen i form sa ridläraren ÅÅÅÅ så saktar vi av och låter häsatrna pusta ut på lång tygel.
Ridläraren hade 9 andra att hålla koll på och jag upplevde det som att man åkte runt till häst under 45 minuter.
Man lärde sig inte så mkt igentligen skulle man utföra en skänkelvikning så berömde ridläraren en så fort hästen gick åt sidan men det spelade inge större roll om hästen verkligen korsade benen och gick rätt i vikningen.
Det är svårt att hålla kolla p å10 elever samtidigt och ge alla de som behöver så jag förstår ridlärarna fullt ut att de inte kan hinna med att lägga 10 minuter på en enskild elev för att få dena att utföra och förstå en korrekt utförs vikning!
Detta upplever jag även om islandshästridskola man säger nu travar vi och om 99% av hästarna ej travar så efter 2 minuter säger ridläraren saaakt av till skritt och så går man bara vidare.
Luta er frammåt och släpp tygeln fick jag höra ofta på islandshästridskolan när hästen ej ville trava utan bara töltade eller greisepassade.
Så här är faktiskt bägge sidorna lika , sedan finns det säkert en och annan mindre ridskola som har 3 elever per lektion och som verkligen får tid och lära sig.
Men tror dessa ridskolor är sällsynta.
Fick ut en tjej som skulel provrida Jorunn för att ev bli medryttare som hade ridit nästan 10 år på islandshästridskola, jag såg framför mig hur hon hoppade upp och visade vart skåpet skulel stå och att jorunn gick superbra i tölten. Åhh tänkte jag äntligen en medryttare som kan tölta bättre än jag kul då kan hon träna de och tävla åhh vad kul..
Vart bra besviken kan jag säga när jag fick förklara för henne hur man utförde en öppna
Hon kunde inte trava på jorunn utan gjorde precis som ridlärarna jag sett på en ridlektion sagt att man skall göra..
Luta dig frammåt och ge efter på tygeln.
Wii sa Jorunn då och bara ökade farten i pågående gångart som då var tölt=)
Så är inte jorunn lärd att byta till trav från tölt.
Detta har jag upplevt även när jag hade stor häst folk som sagt att de ridit 10år på ridskola och är duktiga visar sig inte kan ett dyft när de väl kommer ut och skall provrida=(
De tror att hästen går i form så fort huvudet åker ner i lodrät vinkel de har jag hört många gånger..Åhh vad lätt hon är att få på tygeln... mmmm
Så man kan ju undra vad man lär sig igentligen på en ridskola
Att Islandshästryttare inte galopperar tänkte jag först att nää det stämmer väl inte.. men när jag tänker efter så på de ridlektionerna jag tagit för tränare så har vi faktiskt inte galopperat utan travar skrittat och töltat... Har inte ens tänkt så långt förrens de kom upp här.. så de stämmer ju rätt bra.
Fast jag kan försvara de liiite.. när jag rider för min islandshästtränare idag är de ju för att jag vill ha hjälp med tölten och inte med galoppen eller traven.. de får jag ju hjälp av min dressyrtränare.
Så då vill jag ju bara tölta och få så mkt hjälp med just tölten som möjligt under lektionen=)
Hemma när jag tränar till vardagen så töltar jag faktiskt väldigt lite, jag kör mestadels trav och galopp och skrittarbete och töltar jag så lägger jag in de i mitten i träningen kör bara några varv här och där.
Ju mer jag tränar de andra gångarterna dessto bättre går tölten såå man akn ju säga att den tränas dagligen trots allt=)
Just nu tränar jag mkt övergångar, skritt galopp-skritt galopp
trav galopp trav galopp
I tölten så kör jag bara galopp-tölt eller tölt-trav
Aldrig trav-tölt då hon inte ska behöva förrvirra sig att det är oki att slå över i tölt när jag travar iom att hon gärna vill de om hon får välja när hon blir stressad och förvirrad.
Så har jag beslutat för att aldrig göra denna övergång trav-tölt på henne.
har man bara grusvägar inge paddock eller åkrar att rida på blir det ju självklart en begränsning i sin träning,
Svårt att rida på volt.. har man tur kan man kanske ha en återvändningsplats på en grusväg och kan gå rida en volt där?
Så har jag gjort under alla år då ja inte haft varken ridhus,paddock eller fått ridit på några åkrar runt stallet.
Tävlar man typ T8 så är det ju bara tölten som behöver bara bäst och berfekt, då gör det ju inget om galoppen är 4 taktig eftersom man aldrig kommer visa den ute påtävling.
Kanke är de då lätt att man lägger mer fokus på tölten och glömmer bort de andra gångarterna? eller glömmer bort.. mer att man inte kanske har ett intresse av att få dom perfekta man bryr sig inte om galoppen är lite 4 taktig man är lika glad för de=)
Själv jobbar jag först i ett långsammare tempo eftersomdet oftast är lättare för en häst att lära sig att bära sig där och när den är stabil där kan man börja med steglängdsökningar och ökningar ibörjan kan de bli spring tappad rygg och flackt och vinkligt men de kommer en dag då hästen orkar 1 steg, 2 steg osv=)
Jorunn idag orkar inte gå så lång stund i tävlingsform dv bärig rygg bakbenen under sig och en hög nacke där huvudet är i lodrät vinkel.
Sjukt jobbigt för henne och hon tappar både bak, rygg och kör upp huvudet men rom byggdes ju inte på en dag.
Jag är glad om hon orkar 5 steg sen får hon återgå till en lägre form och slappna av.Sen tar jag upp henne igen några steg.. och så där håller man på en dag är man där då man sitter och kan rida i en tävlingsform i ett helt ridpass.
Sen är de klart skillnad på hur SM, VM folk rider och vi vanliga hobbyryttare rider som inte tävlar kanske.
Så är det ju inom alla grenar, dressyr, hoppnig osv.
Och detta med ponny.... som boj säger så är alla HÄSTAR under 148 någonting kategoriserade som just ponny.
Jag har en ponny även om det heter islandshäst för hon är en häst men en häst som är under ett visst mått och då kallas de för ponny=)
Jag vet att många islandshästägare ser rött och nästan blir lite bestötta av att någon kallar deras häst för ponny.. nästan alltid får man höra..Phhhf det är en HÄST!!!=)