Kryp i skafferi

Acto

Trådstartare
Så jag har varit bortresta till och från under de senaste 3 veckorna. Har nu under kvällen hittat 3-4 kryp i skafferiet. Ser ut som små skalbaggar. Hittade även en larv i riset, som egentligen är oöppnat men jag såg stt det var en öppning i tyget (asiatiskt ris där förpackningen är en tygpåse). Larven hade i princip identisk färg som riset så det var en ren "tur" att jag såg den. Har inget problem med kryp utomhus men tycker det är så obehagligt att hitta dom bland mat. Krypen/skalbaggarna låg på rygg när jag såg dom så jag antog att dom var döda. Det var dom inte upptäckt jag när jag la dom på köksbänken - dom började röra på sig när jag tittade bort.
  • Någon som vet vad det är för något kryp?
  • Hur får man bort dom?
  • Mat i tillstängda plastburkar borde vara säker eller hur?
  • Hur är det med övriga gryn såsom couscous, matvete, ris osv. Dessa har jag i sina originalförpackningar så helt tillstängda är de inte. Är det bara att slänga allt?
  • Hur är det med kex, kakor, fröknäcke och liknande? Dessa har också förvarats i originalförpackningen så helt tillslutna är dom inte.
Har ingen bild på larven men på "skalbaggarna"/krypen.
20241015_181136.webp
 
Släng. Allt.
Utom det som finns i stängda burkar av plast eller glas. Släng allt och sanera. Annars har du snart nya :( Jag förvarar så mycket som möjligt i burkar och har lärt mina barn det också, de har sett hur jobbigt det är att slänga alla sina skafferivaror och sedan köpa burkar och sedan nya varor. Dyrt och jobbigt. Nu har jag i stort sett bara en oöppnad förpackning mjöl som kan bli invaderad, Dotterns farmor hade värre invasion än vad jag hade, där återkom det flera gånger. Tror de kom från affären hon handlade i. Det är äckligt och hemskt tycker jag.
 
Ut med allting som föregående talare skriver. Kasta precis allting som inte är i tätslutande konserver, glas- eller plastburk (med stängda lock alltså och utan hål). Sen städar du allt skafferiturymme, dammsug och torka med rengöringsmedel. Det är ett helvete att få in såna där så jag hoppas att du bara har dem i skåpet. Jag bodde på ett ställe där de trillade ut ur fläktkåpan, inte vet jag om de levde gött på godsaker inne där, jag flyttade och skurade ur hela fläktkåpan på insidan och jag såg ingen då så jag hoppas att de inte är kvar ännu...

Edit: När du städat klart kastar du dammsugarpåsen direkt och samma med trasan du torkat med.
 
Så jag har varit bortresta till och från under de senaste 3 veckorna. Har nu under kvällen hittat 3-4 kryp i skafferiet. Ser ut som små skalbaggar. Hittade även en larv i riset, som egentligen är oöppnat men jag såg stt det var en öppning i tyget (asiatiskt ris där förpackningen är en tygpåse). Larven hade i princip identisk färg som riset så det var en ren "tur" att jag såg den. Har inget problem med kryp utomhus men tycker det är så obehagligt att hitta dom bland mat. Krypen/skalbaggarna låg på rygg när jag såg dom så jag antog att dom var döda. Det var dom inte upptäckt jag när jag la dom på köksbänken - dom började röra på sig när jag tittade bort.
  • Någon som vet vad det är för något kryp?
  • Hur får man bort dom?
  • Mat i tillstängda plastburkar borde vara säker eller hur?
  • Hur är det med övriga gryn såsom couscous, matvete, ris osv. Dessa har jag i sina originalförpackningar så helt tillstängda är de inte. Är det bara att slänga allt?
  • Hur är det med kex, kakor, fröknäcke och liknande? Dessa har också förvarats i originalförpackningen så helt tillslutna är dom inte.
Har ingen bild på larven men på "skalbaggarna"/krypen.
Visa bifogad fil 155048
Det är sannolikt mjölbaggar, ingen större orsak till panik. Men kolla igenom allt och se vad som är "smittat". Vill man vara helt säker så släng allt som är spannmålsbaserat. Torka och städa och ha sedan dina nya matvaror i tätslutande förpackningar av glas eller plast tex så de inte kan krypa in något där om någon nu gömt sig i någon springa någonstans. https://stick.se/blogg/mjolbaggar/
 
Så jag har varit bortresta till och från under de senaste 3 veckorna. Har nu under kvällen hittat 3-4 kryp i skafferiet. Ser ut som små skalbaggar. Hittade även en larv i riset, som egentligen är oöppnat men jag såg stt det var en öppning i tyget (asiatiskt ris där förpackningen är en tygpåse). Larven hade i princip identisk färg som riset så det var en ren "tur" att jag såg den. Har inget problem med kryp utomhus men tycker det är så obehagligt att hitta dom bland mat. Krypen/skalbaggarna låg på rygg när jag såg dom så jag antog att dom var döda. Det var dom inte upptäckt jag när jag la dom på köksbänken - dom började röra på sig när jag tittade bort.
  • Någon som vet vad det är för något kryp?
  • Hur får man bort dom?
  • Mat i tillstängda plastburkar borde vara säker eller hur?
  • Hur är det med övriga gryn såsom couscous, matvete, ris osv. Dessa har jag i sina originalförpackningar så helt tillstängda är de inte. Är det bara att slänga allt?
  • Hur är det med kex, kakor, fröknäcke och liknande? Dessa har också förvarats i originalförpackningen så helt tillslutna är dom inte.
Har ingen bild på larven men på "skalbaggarna"/krypen.
Visa bifogad fil 155048
Ngt slags änger kanske. Bebisängrar brukar se ut såhär och det är de som äter saker.

1729060979483.webp


De knaprar i sig kläder och grejs på grytor osv. De flyttar in på våren i ett öppet fönster och deras baggisar flyttar ut sedan (eller kanske bestämmer sig för att hänga kvar och lägga ägg på plats om det är supernice).

Det är inte likt dem att hänga i ett rispaket så det kan varit ngt annat i rispaketet, typ mjölbagge eller ngt, det är värre än änger.
 
Ngt slags änger kanske. Bebisängrar brukar se ut såhär och det är de som äter saker.

Visa bifogad fil 155064

De knaprar i sig kläder och grejs på grytor osv. De flyttar in på våren i ett öppet fönster och deras baggisar flyttar ut sedan (eller kanske bestämmer sig för att hänga kvar och lägga ägg på plats om det är supernice).

Det är inte likt dem att hänga i ett rispaket så det kan varit ngt annat i rispaketet, typ mjölbagge eller ngt, det är värre än änger.
1729061296908.webp

Mjölbagge.

(har inte haft exakt sådana där som på din bild så kan inte säga vad det är Anticimex kanske vet?)
 
Inte kasta direkt! Lägga in i frysen i 48 (?) timmar vad jag fått lära mig så man inte bara sprider problemet vidare...

Inte fasen lägger jag dammsugarpåsen i frysen. Har nog med lite plats för mat, bor i lgh och har ingen stor frysbox. Men jag jobbar å andra sidan med vad som händer med soporna och jag kan lova att de kommer destrueras ordentligt i flera hundra grader eller mer...
 
Senast ändrad:
Så jag har varit bortresta till och från under de senaste 3 veckorna. Har nu under kvällen hittat 3-4 kryp i skafferiet. Ser ut som små skalbaggar. Hittade även en larv i riset, som egentligen är oöppnat men jag såg stt det var en öppning i tyget (asiatiskt ris där förpackningen är en tygpåse). Larven hade i princip identisk färg som riset så det var en ren "tur" att jag såg den. Har inget problem med kryp utomhus men tycker det är så obehagligt att hitta dom bland mat. Krypen/skalbaggarna låg på rygg när jag såg dom så jag antog att dom var döda. Det var dom inte upptäckt jag när jag la dom på köksbänken - dom började röra på sig när jag tittade bort.
  • Någon som vet vad det är för något kryp?
  • Hur får man bort dom?
  • Mat i tillstängda plastburkar borde vara säker eller hur?
  • Hur är det med övriga gryn såsom couscous, matvete, ris osv. Dessa har jag i sina originalförpackningar så helt tillstängda är de inte. Är det bara att slänga allt?
  • Hur är det med kex, kakor, fröknäcke och liknande? Dessa har också förvarats i originalförpackningen så helt tillslutna är dom inte.
Har ingen bild på larven men på "skalbaggarna"/krypen.
Visa bifogad fil 155048
https://www.anticimex.se/palsangrar/

Sådana?
 
Inte fasen lägger jag dammsugarpåsen i frysen. Har nog med lite plats för mat, bor i lgh och har ingen stor frysbox. Men jag jobbar å andra sidan med vad som händer med soporna och jag kan lova att de kommer destrueras ordentligt i flera hundra grader eller mer...
Eldas dina sopor direkt i sophuset?

dom finns överallt utomhus så det är nog inget större problem om man slänger dom i soptunnan.


1000014228.webp


Som sagt, jag skrev bara vad Anticimex säger. Jag mindes dock helt fel om hur länge de ska frysas.
 
Inte fasen lägger jag dammsugarpåsen i frysen. Har nog med lite plats för mat, bor i lgh och har ingen stor frysbox. Men jag jobbar å andra sidan med vad som händer med soporna och jag kan lova att de kommer destrueras ordentligt i flera hundra grader eller mer...
När jag fick ängrar för evigheter sen så slängde jag soppåsen med dammsugarpåsen i soprummet. Anticimex blev lite bekymrade men det var mitt i vintern och ett oisolerat sophus så det var ca -15 där. Så då sa de att det var ok.
Fryser man dem inte så hinner de sprida sig från soporna innan förbränning.
 
Eldas dina sopor direkt i sophuset?

Det beror på hur många mordbrännare som går lösa :sneaky: Skämt åsido. Nej det gör de inte, men vi har ett sophus på gården. Det har jag haft i alla mina bostäder senaste... tja, 20 åren? Intressanta rekommenadtioner av Anticimex, om jag får tillfälle måste jag fråga närmare kring detta. Tänker att småkrypen kommer ju utifrån från start, så jag kan inte för mitt liv tro att min ev dammsugarpåse kan stå för en stor del av spridningen. Men jag måste verkligen fråga någon gång. Kanske dags att alla flerfamiljhus har en speciell småkrypsfrysbox i källaren för dylika ändamål, då jag misstänker at få har plats i sina lägenhets-frysskåp 😁
 
Vi förvarar våran där (förebyggande, finns klädesmal i huset). I en ihopknuten plastpåse, så absolut ingenting av innehållet hamnar bland vår mat. Och den tar knappt någon plats (vi har en liten 1/2-frys).
Mal finns ju dock ute i naturen så det borde ju gå fint att bara slänga ute i soptunnan utan risk för att det ska bidra till någon extra spridning.
 
Det beror på hur många mordbrännare som går lösa :sneaky: Skämt åsido. Nej det gör de inte, men vi har ett sophus på gården. Det har jag haft i alla mina bostäder senaste... tja, 20 åren? Intressanta rekommenadtioner av Anticimex, om jag får tillfälle måste jag fråga närmare kring detta. Tänker att småkrypen kommer ju utifrån från start, så jag kan inte för mitt liv tro att min ev dammsugarpåse kan stå för en stor del av spridningen. Men jag måste verkligen fråga någon gång. Kanske dags att alla flerfamiljhus har en speciell småkrypsfrysbox i källaren för dylika ändamål, då jag misstänker at få har plats i sina lägenhets-frysskåp 😁
Den gång jag hade kontakt med Anticimex pga mjölbaggar låg soprummet på bottenvåningen och vägg i vägg med en pizzeria. Så tyckte det kändes väldigt logiskt att man inte vill att de små krypen ska slängas levande och kunna flyga omkring i byggnaden. Är sophuset en fristående byggnad borde det kanske inte spela så stor roll, men de verkar ju ha det som generell rekommendation...

Småkrypsfrysbox i källaren vore något! 😅
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Whamageddon 2024
  • Vilka kaffebönor? (Julklapp)
  • Vad gör vi? Del CCV

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Ridskoleryttare
  • Dressyrsnack 17
  • DIY hästvård

Omröstningar

Tillbaka
Upp