Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Oj, så mycket? Jag dricker dock endast vatten, så där behöver jag inte fundera så mycket. Men jag tror inte jag får i mig 2,8 liter (förutom när jag tvingats äta vätskedrivande, herregud vad jag bälgat vatten då...).
Självklart räknas all vätska. Även kaffe och läsk. Det är vatten i det också.
Vattnet behöver inte förvaras fryst. Lägg ett gäng petflaskor där de får plats.
Jag var in till sjukhuset nu i eftermiddag, för en behandling och frågade eftersom han sa "drick ordentligt". 2,5l per dag blev svaret.
(Ja, jag tycker att det är sjukt mycket. Kan få i mig det, men jag behöver göra en viss ansträngning för det - jag får absolut inte i mig det "av mig själv ".)
Jag skulle tro att de flesta klarar sig ett dygn, rent praktiskt Behöver man ju inte ens dricksvatten eller mat på den tiden, det är inte så att man går under. Det som kan bli knepigt på så kort tid hemma i Sverige är väl kylan.
Inte ens vi, som är väl ganska förberedda och bor på gård, har vatten i förvaring i de mängder som täcker mer än några dagar. Vitsen är ju snarare att du skaAlltså, i så fall måste jag hyra ett externt förråd bara för att förvara vatten. Den platsen har jag inte hemma.
Livsmedelverkets beräkning och som kommuner tar höjd för i sina nödvattenplaner. 3-5 liter handlar om att dricka, hålla dig någorlunda ren och laga mat i. Det finns ju inget vatten i toan etc.Vad grundar sig egentligen 3-5 liter på? Jag dricker vanligtvis 1,5 liter per dygn. Eller är det tänkt även som tvätt-, disk- och toavatten?
Mina 40 liter som jag har i tre vattendunkar har jag i badrummet bredvid toan. Däremot står 12 liter dricksvatten i skafferiet och jag har alltid 1-2 liter vatten i kylen. Drömmen skulle vara en större frys på balkongen för att kunna frysa in vatten som dessutom håller frysen kall längre.
Det behöver egentligen inte ens renas. Det har liksom aldrig varit skitit vatten i cisternen och det byts ut flera gånger om dagen.Bara genom att ge sjutton i att spola i toaletten vid strömavbrott (vilket man ska låta bli, av flera anledningar!) så har man ett litet reningsbart lager vatten i toatanken. Inte så lockande kanske, men fullt användbart om man bara renar vattnet ordentligt.
Kanske inte, men jag hade renat det innan intag ändå, bara för att vara på säkra sidan.Det behöver egentligen inte ens renas. Det har liksom aldrig varit skitit vatten i cisternen och det byts ut flera gånger om dagen.
Med några 3-5 liter om dagen klarar man garanterat inte att spola i toaletten med det vattnet om man ska ha det till mat och dricka också. Då vår vattenpump dog i sommarhuset så blev det många vändor till brunnen för att hämta spolvatten. Till fyra personer gick det minst 30 liter om dagen bara till spolning. Som dryck och matlagning och disk gjorde vi av med en 15 liter på 2,5 dagar och då hade vi dessutom ett par liter Loka och juice.Livsmedelverkets beräkning och som kommuner tar höjd för i sina nödvattenplaner. 3-5 liter handlar om att dricka, hålla dig någorlunda ren och laga mat i. Det finns ju inget vatten i toan etc.
Ju varmare det är, desto mer vatten går åt. O såklart ju mer du rör dig går det åt mer vatten.
I beräkningarna ökar sedan vattenuttaget ganska rejält då det kan börja gå smittor osv men då har man "räknat med" att nödvattendistributionen har kommit igång ordentligt. Men nödvatten är ju bara dricksvatten, så för att duscha, spola toalett osv bör man hitta annat vatten. Men då kommer ju frågan hur bra det är att spola havsvatten tex i avloppsrören. Men sådan info kommer ju ut från kommunen i ett sånt läge.
Livsmedelverkets beräkning och som kommuner tar höjd för i sina nödvattenplaner. 3-5 liter handlar om att dricka, hålla dig någorlunda ren och laga mat i. Det finns ju inget vatten i toan etc.
Ju varmare det är, desto mer vatten går åt. O såklart ju mer du rör dig går det åt mer vatten.
I beräkningarna ökar sedan vattenuttaget ganska rejält då det kan börja gå smittor osv men då har man "räknat med" att nödvattendistributionen har kommit igång ordentligt. Men nödvatten är ju bara dricksvatten, så för att duscha, spola toalett osv bör man hitta annat vatten. Men då kommer ju frågan hur bra det är att spola havsvatten tex i avloppsrören. Men sådan info kommer ju ut från kommunen i ett sånt läge.
Min toastol har en cistern som inte går att öppna (ev går det att ta bort spolknappen men jag vågar inte prova) så hur får man ut vattnet utan att spola med det då?Det behöver egentligen inte ens renas. Det har liksom aldrig varit skitit vatten i cisternen och det byts ut flera gånger om dagen.
Ja DET har jag ingen aning om! Du får fråga en rörmockare. Jag har bara haft toaletter med cisterner med lock, men oavsett är ju vattnet i behållaren rent.Min toastol har en cistern som inte går att öppna (ev går det att ta bort spolknappen men jag vågar inte prova) så hur får man ut vattnet utan att spola med det då?
Byt ut vin- och ciderflaskorna mot vatten i flaskor ...Nä, det finns inte en chans. Har redan en extra liten frys i klädkammaren för att få plats med maten, plus att de mer skrymmande köksredskapen måste stå där. (Vilket innebär att det definitivt inte finns plats för några vattendunkar också.) Alla andra möjliga förvaringsutrymmen (under sängen, överskåp etc) är redan fulla med vinterkläder och liknande. Har förvisso någonstans mellan 30-50 flaskor vin och cider i källaren, så i värsta fall får vi koka couscous i Châteauneuf-du-Pape. (Vilket jag med största sannolikhet skulle göra i de läget. Har även chips, bra sällskapsspel och en oläst bok på min preppinglista. Det brukar underlätta dramatiskt att ha sina guldkorn när allt annat skiter sig.)
Knappa tio liter har jag i petflaskor, om det av någon anledning inte finns något vatten på längre sikt så får vi ha tålamod med filtret. Dunkar har vi så att vi kan förvara uppemot 100 liter om det behövs.
Det finns liksom inte på kartan att någon skulle kunna förvara några mängder med vatten i det här området. Min lägenhet är en av de större, på andra sidan gatan är ettorna mindre än 30 kvm och tvåorna 45.