makarontanten
Trådstartare
Äntligen börjar det snart bli dags.
Jag har fiskat kräftor varje år sedan barnsben, och känner mig ganska erfaren på hur det hela går till och så, men nu har några frågor dykt upp, som jag googlat och inte riktigt fått svar på.
Förr om åren (fram tills förra) har jag haft tillgång till släktens kräftfiske, och vi har hållt ganska bra på traditionen med att fiska först i augusti( osäker, är det första måndagen i augusti eller liknande som det var lovligt förr?).
Nu har har jag en god vän som flyttat ut på landet, med eget fiskevatten, och lagen är ju numera borta, och det är fritt fram för kräftfiske året om, om man nu vill. Snackade med honom för ett par dagar sedan, och han hade då provfiskat i en bur och berättade att skalen fortfarande var mjuka på de han fått.
Jag har försökt googla, jag vet ju att de ömsar skal nu under sommaren, jag vet att kräftyngel föds runt maj-juli, jag vet att när jag fiskat förr har kräftor både vart hårda och mjuka i skalet även i augusti- september.
Så, min fråga är: VARFÖR ska skalen prompt vara hårda när man plockar upp dem? Har det något med förökningen att göra ( yngeln är ju redda födda enligt det jag läst), kan man "förstöra" sjöns kräftor med att ta dem för tidigt? Vet ju att kräftor går undan och gömmer sig när de ömsar skalet, är det därför man inte fiskar, för att man inte får så många om de gömmer sig? Vill verkligen ha svar för att inte förstöra naturen med att fiska för tidigt, men samtidigt ser jag inget sammanhang med just skalbytet?
Nästa fråga gällde kokningen med krondill. Jag skojade med en äldre herre innan idag, på en kompis kolonilott. Jag sa att det var väldigt fin krondill han hade och att jag ska stjäla den i natt för att jag behöver till kräftfisket. Detta hörde en äldre dam och erbjöd sig att ge mig ett helt fång av hennes ( underbara människa). Hon berättade iallafall att: Du vet väl att du måste frysa dillen innan du kokar kräftor? Den blir mycket sötare och godare då?
Ska man? Jag har alltid köpt dill i förebyggande syfte att den skulle tagit slut i affären när jag behövt, och då fryst in, men även använt färsk när det funnits. Brukar ni frysa den innan och känner skillnad på smak? Hade ingen aning om detta
Har ju fått dillen idag och undrar om jag ska frysa ner den direkt, trots att det KANSKE blir fiske redan imorgon..
Jag har fiskat kräftor varje år sedan barnsben, och känner mig ganska erfaren på hur det hela går till och så, men nu har några frågor dykt upp, som jag googlat och inte riktigt fått svar på.
Förr om åren (fram tills förra) har jag haft tillgång till släktens kräftfiske, och vi har hållt ganska bra på traditionen med att fiska först i augusti( osäker, är det första måndagen i augusti eller liknande som det var lovligt förr?).
Nu har har jag en god vän som flyttat ut på landet, med eget fiskevatten, och lagen är ju numera borta, och det är fritt fram för kräftfiske året om, om man nu vill. Snackade med honom för ett par dagar sedan, och han hade då provfiskat i en bur och berättade att skalen fortfarande var mjuka på de han fått.
Jag har försökt googla, jag vet ju att de ömsar skal nu under sommaren, jag vet att kräftyngel föds runt maj-juli, jag vet att när jag fiskat förr har kräftor både vart hårda och mjuka i skalet även i augusti- september.
Så, min fråga är: VARFÖR ska skalen prompt vara hårda när man plockar upp dem? Har det något med förökningen att göra ( yngeln är ju redda födda enligt det jag läst), kan man "förstöra" sjöns kräftor med att ta dem för tidigt? Vet ju att kräftor går undan och gömmer sig när de ömsar skalet, är det därför man inte fiskar, för att man inte får så många om de gömmer sig? Vill verkligen ha svar för att inte förstöra naturen med att fiska för tidigt, men samtidigt ser jag inget sammanhang med just skalbytet?
Nästa fråga gällde kokningen med krondill. Jag skojade med en äldre herre innan idag, på en kompis kolonilott. Jag sa att det var väldigt fin krondill han hade och att jag ska stjäla den i natt för att jag behöver till kräftfisket. Detta hörde en äldre dam och erbjöd sig att ge mig ett helt fång av hennes ( underbara människa). Hon berättade iallafall att: Du vet väl att du måste frysa dillen innan du kokar kräftor? Den blir mycket sötare och godare då?
Ska man? Jag har alltid köpt dill i förebyggande syfte att den skulle tagit slut i affären när jag behövt, och då fryst in, men även använt färsk när det funnits. Brukar ni frysa den innan och känner skillnad på smak? Hade ingen aning om detta
Har ju fått dillen idag och undrar om jag ska frysa ner den direkt, trots att det KANSKE blir fiske redan imorgon..