Sv: Klicker träning....
Jag har använt det på min häst och gör det fortfarande ibland. Har även använt det tillfälligt på andra hästar. Det bästa är helt klart att hästarna tycker att det är fruktansvärt roligt.
Klicket ska ju, som du antaglign redan vet, berömma hästen vid en rätt utförd gärning. Ordet "nej" eller "fel" etc. existerar inte inom klickerträning, vilket är en av anledningarna till att det är så effektivt.
Jag lånade en film av min syster som handlade om klickerträning. Den var engelsk och mannen använde metoden på sina lamor - han hade en stor gård med ett antal stycken och tog även in "problemlamor"(motsvarigheten till "problemhästar"
).. Jag visste inte hur otroligt kloka dom djuren är. Jag ser sällan ens hundar med den lydnaden och de tricken.
Filmen visade iaf. alla steg från 'introduktion av klickern för djuret' till att få djuret att gå avancerade banor med flera olika hinder(och i slutet plinga i en klocka
) utan att människan gör mer än att stå bredvid och väntar - alltså inte visar djuret över hindren utan endast sänder iväg och sedan berömmer när djuret gjort banan och plingat i klockan. Han tränade även bort olater och fick människohatande lamor krypa upp i famnen på honom efter bara en kort stund.
Introduktionen är enkel, och jag tycker nog att man kan göra som han gjorde på filmen.
Han tog laman till en plats där han i fortsättningen skulle träna klicker - det ska hållas på ett och samma ställe till en början. Man börjar med att ge djuret en godis och klickar samtidigt som djuret tar det. Man upprepar några gånger och börjar sedan flytta klicket till precis innan djuret tar godisen. Man gör detta i ström - i en jämn takt och så fort att djuret precis hinner tugga ur innan nästa kommer - så att den int hinner tigga/be om mer. Till slut kommer djuret att förstå att klicket betyder "godis". Vid klick kommer godis - alltid, man ger alltid godis när man klickar ett djur.
Sedan kan man stanna upp, så att djuret upphör några sekunder i ätandet. Och när djuret blir stilla klickar man(innan de hinner röra sig!) och ger en godis. Väntar igen, och upprepar. Djuret kommer att börja vänta på klicket - utan att tigga. Den har gjort sin första uppgift utan att fatta att den gör det.
Sedan börjar själva träningen.
Mannen i filmen höll han upp en pinne med en rund platta på och höll upp det framför djuret. Laman nosade självklart på plattan - vilket är naturligt för de flesta djur - och då klickade han, tog samtidigt genast bort plattan och gav belöning. Detta upprepade man några gånger, och sedan började han hålla plattan på lite olika avstånd, nära marken, högt upp, åt höger, åt vänster etc. - men ändå så att laman nådde utan problem. Detta är ett sätt att befästa för djuret att vid rätt utförd uppgift kommer klicket - belöningen. Sedan är det bara att utvecka. Själv hade jag ingen pinne med platta på utan nöjde mig med ett hoppspö - vilket gjorde att kusen fick en väldigt positiv inställning till spön efter det.
Sedan kommer "kommando-träningen". Att få djuret att förstå att det endast är vid kommando som utförandet ger klick. Men det ska finnas med redan från början. Man ska vara tydlig med att man ber om något. Det är därför det är så viktigt att man tar undan plattan/spöet när djuret utförd uppgift så att den tydligt ser NÄR du vill att den ska utföra uppgiften och när den är avklarad.
Om djuret gör en uppgift innan du givit kommando få vänta tills den slutar - ge sen kommandot och när den lyckas får den klicket. Det är endast vid kommando som djuret kan få klicket. Annars utvecklas "konsterna" till slut till sätt att tigga på.
Tänk på att klicket ska ske vid exakt rätt sekund, efter varje klick kommer belöning och tillrättavisningar eller "nej-ord" får inte förekomma. Om djuret gör fel så vänta bara, för om den aldrig får ett nej så kommer den att testa Allt tills den hör klicket. De tycker att det är jätteroligt att bara försöka komma på vad det är som utlöser klicket nästa gång. Var tydlig och ha kul.
Nu har jag babblat massor.
Så jag ska sluta.. lycka till!