Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Har jag förstått det hela rätt?;
Att i kiselgur finns något som en häst behöver i sin vanliga foderstat. Om hästen genom sin vanliga foderstat tillgodoses, med vad som behövs, så påverkas inte hår och hov, om jag ger extra utöver det. Men om hästen lider brist på vad-det-nu-är, och får extra av kiselgur, så blir resultatet bra.
Jag har svårt att tro att Jordbruksverket skulle godkänna ett slipmedel/kattsand/insekticid som djurfoder. Kan det inte vara kiselgur på olika sätt så att säga? Typ som att järn är nyttigt i maten men inte i form av en järnbalk, om ni förstår hur jag menar? Kanske ett dåligt exempel, men jag kom inte på något bättre just nu.
Hur som helst så har jag gett mina hästar kiselgur i två månader och jag kan defenitivt se skillnad. Den tidigare nästintill hårlösa knabstruppern har äntligen fått en pannlugg och manen var förut några strån som stod rätt upp, nu är den på väg att lägga sig på ena sidan. Och svansen som tidigare bestod av några glesa strån där man såg rakt igenom till svansroten har börjat växa ut. Och själva hårkvalitén har förbättrats avsevärt, från stripiga hårda halvdöda strån till mjukt och böljande hår. Jag trodde först att det kanske bara var inbillning, men jag lovar att det har hänt grejer redan efter bara två månader. Det ska bli spännande att se hur han ser ut till sommaren.
Det är nog lite för tidigt för att se om det även haft effekt på hovarna, men lugg, man och svans har utan tvekan vuxit.
Jag kommer absolut att fortsätta med kiselgur.
Jag har svårt att tro att Jordbruksverket skulle godkänna ett slipmedel/kattsand/insekticid som djurfoder. Kan det inte vara kiselgur på olika sätt så att säga? Typ som att järn är nyttigt i maten men inte i form av en järnbalk, om ni förstår hur jag menar? Kanske ett dåligt exempel, men jag kom inte på något bättre just nu.
Jag tror inte att det är farligt eftersom det har testats och godkänts som foder. Dessutom har det väl funnits i många år, och om det hade varit farligt hade det ju redan förbjudits.
Hästarna får mineral- och vitamintillskott också. Och fri tillgång på ekologiskt hösilage. De är friska och glada och mår väldigt bra i övrigt.
Är också intresserad av detta. Började ge det till mina för kanske en månad sen. En av hästarna (knabstrupperkorsning) har verkligen inte begåvats med något imponerande hårsvall, ärligt talat inget hårsvall över huvudtaget, så det hade varit roligt om kiselguren kunde göra någon skillnad. Jag tycker mig redan kunna se en liten pannlugg växa fram och några fler hårstrån på svansen, så jag är hoppfull. Hoppas det inte bara är inbillning...
Jag har läst på lite mer om kiselgur nu, för att jag verkligen kan se skillnad på mina hästars hårväxt efter bara två månader, och att jag har svårt att se varför det skulle vara så farligt som vissa påstår.
Det består av malda fossila alger, hur farligt kan det egentligen vara?
Till Lillkumpula som tyckte att man lika gärna kan ge hästen insektsmedlet Myrnix:
"Myrnix är ett insektsmedel utan kemikalier, inte att förväxla med det giftiga Myrr. Myrnix består av ett mycket finmalet fossilt stenmjöl (alger) - en ren naturprodukt."
Kan inte se varför det skulle vara farligt att ge hästen Kiselgur. Jag kommer absolut att fortsätta med det då jag ser en otrolig hårväxt på så kort tid.
Bara för att något är naturligt är det inte ofarligt! Vitlök, alger, radon, uran, idegran, silver, ekollon, alkohol, stånds, sand och småsten. Inte speciellt nyttigt, men fullt naturligt.Men eftersom kiselgur visade sig vara en naturprodukt bestående av malda alger så kan jag som sagt inte se det farliga i att ge hästarna det.
Tja, tro vad du vill. Det finns forskning som visar motsatsen. Kiselgur kan användas som "olöslig bärare" i foderförsök, just för att det passerar oförändrat genom hela systemet.Och jo, jag tror därför att den kan tas upp av kroppen