Sv: Kapson vs. tränsbett
Jag förstår ditt resonemang. Hur skulle du gå tillväga med en häst som går bakom hand? När du rider på stång och kapson
Jag tyckte mest det var lustigt eftersom jag själv stött på det fenomen jag skrev om- har ridit (för mycket) på stång eftersom det var det bett hästen slappnade av bäst på. Med mottrycksprincipen för att få framåt-/nedåtsökning, och sen har försökt mig på att rida på enbart tränsbett och enbart kapson. På tränsbettet var det skrattretande - hästen var oväntat cool och lydig för förhållningar (det har vi fått gratis trots att jag knappt ridit på tränsbett, från början var den väldigt svårstoppad på tränsbett och spände stjärnkikare istället för att svara öht) men - den tog tyglarna eftersom den var lärd på stången att söka ordentligt framåt/nedåt vilket betydde att det bara var fri skritt som gällde!
Så snart jag kortade tyglarna någon dm för att inverka så tog den tillbaka sin tygel igen...
Andra försöket och senare gick det lite bättre för att jag var mer beredd och inte lät hästen ta tyglarna men det har hunnit bli en rätt så inrotad ovana trots att det inte är något jag tänkt på tidigare, inte som negativt iaf.
På kapsonen känns det ännu värre att ha "mottryck" eftersom kusen som redan har för mycket skjutkraft blir jättehård när den skjuter mot handen sas. Vilket vi under lång tid jobbat med att få bort och lyckats ganska bra med på kombinationen stång+kapson. Jag ville kombinera att öva one-rein-stop för lydnaden/stillaståendets skull och för att lära hästen ge efter i sidled för att lättare få till en riktig ställning. Kapsonen kändes som ett lämpligt val eftersom den inte blir stressad av tryck från den som på bett och eftersom den inte är lika skarp. Men stackarn förstod aldrig att den reagerade fel när den tryckte emot handen!
2*40 minuters träningspass nästan uteslutande på ställning/böjning och one-rein-stop och resultatet blev bara lite mjukare nacke och pyttelite mindre tryck emot. Snacka om felinlärning!
Det där med bakom hand vet jag inte om jag borde uttala mig om men jag har fått lära mig lite tvärtom. Det är när hästen bär med väldigt lite skjutkraft som hästen kommer fram "lagom" i kombination med att hästen är avspänd och man kommer åt att länga hela överlinjen. Varken bärighet eller skjutkraft - häst som försvinner från handen/inte följer handen, häst som skjuter på för mycket - mer stöd (vikt) i handen. Om hästen är avspänd i nacken (vilket jag tycker är grymt svårt med mottrycksmetoden) kommer den tycka handen är mer behaglig och ha lättare att ha en lätt kontakt. Sen kan de ju ffa i en inlärningsfas dra ihop sig pga mental spänning/press/att det upplevs jobbigt och det känns svårt att undvika helt.
Hursomhelst - kul att du har hittat en metod som passar bra för er!
Eftersom jag också vill kunna rida "vanligt" med kontakt med hästmunnen på tränsbett och det låter som att jag har en helt annan typ av häst så vill jag lära om från den varianten.