Verkligen för mycket salt kanske man aldrig kan vänja sig vid dockDin far var kanske speciell
![]()
Han fick, såhär 20 år senare, stränga förmaningar av läkare att dra ner på saltet för att skona njurarna
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Verkligen för mycket salt kanske man aldrig kan vänja sig vid dockDin far var kanske speciell
![]()
Som jag har förstått det så triggar capsaicin (dvs det "heta" ämnet i chili) vissa signaler i nervsystemet som i hjärnan tolkas som hetta/smärta/att det bränns, och om man äter chili ofta så kan kroppen "vänja sig" vid den signaleringen, eller kanske rättare sagt "trötta ut" den, för signalerna blir inte lika starka efter ett tag. Hur känsligt eller reaktivt nervsystem man har skiljer sig från person till person, vissa kan ha överaktiva receptorer vilket gör att man uppfattar signaler/retningar olika och för somliga kan capsaicinsignalerna bli "för starka".Vad avgör egentligen känsligheten för chilihetta i mat? Jag råkade nyss hälla på en dryg tesked jättestarkt chilipulver på min tallrik men åt upp maten ändå. För mig verkar inte ”för starkt” finnas riktigt. Däremot är jag lite orolig för att magen och munnen inte är av samma åsikt. Men andra och särskilt barn är jättekänsliga och tycker att maten är oätlig så fort den börjar brännas lite. Handlar det bara om vana eller finns det andra faktorer som påverkar?