Lizzi
Trådstartare
För att växterna ska klara vintern behöver de hinna förbereda sig genom en process som kallas härdning. Härdning är en hormonomställning som resulterar i att näringen som växten producerar under fotosyntesen inte utnyttjas för tillväxt utan lagras in i stället. Härdningen börjar när temperaturen sjunker till några få plusgrader men påverkas även av dagslängd.
I temperaturintervallet 5°-2° avstannar tillväxten och växten börjar samla på sig socker. Även kolhydrater som växten tidigare lagrat in sönderdelas här till enklare sockerarter. Det gör att växten tål frost bättre genom att sänka fryspunkten och skydda proteiner och membran.
När temperaturen under längre perioder understiger 0° har maximalt med kolhydrater lagrats in och växtcellen omstruktureras och dehydreras för att klara vintern. För att växten ska ha en chans att hinna förbereda sig för vintern bör sista skörden och gödslingstiden på hösten anpassas så att inte växten har lurats att vara i en tillväxtfas precis vid första frosten.
Den som har en häst som är känslig för högt sockerinnehåll ska alltså vara försiktig med bete när temperaturen sjunker ner mot nollan. Dessa förändringar sker bara i en levande växt så foder som fryser får däremot inte ett högre sockerinnehåll.
___________________________________________________
Hittade denna intressanta tex men hur vet man om man har har en häst som är känslig för högt sockerinnehåll? Då bör man kanske vara försiktig med att fodra med Betfor på hösten om hästen får i sig tillräckligt med socker ifrån gräset?
I temperaturintervallet 5°-2° avstannar tillväxten och växten börjar samla på sig socker. Även kolhydrater som växten tidigare lagrat in sönderdelas här till enklare sockerarter. Det gör att växten tål frost bättre genom att sänka fryspunkten och skydda proteiner och membran.
När temperaturen under längre perioder understiger 0° har maximalt med kolhydrater lagrats in och växtcellen omstruktureras och dehydreras för att klara vintern. För att växten ska ha en chans att hinna förbereda sig för vintern bör sista skörden och gödslingstiden på hösten anpassas så att inte växten har lurats att vara i en tillväxtfas precis vid första frosten.
Den som har en häst som är känslig för högt sockerinnehåll ska alltså vara försiktig med bete när temperaturen sjunker ner mot nollan. Dessa förändringar sker bara i en levande växt så foder som fryser får däremot inte ett högre sockerinnehåll.
___________________________________________________
Hittade denna intressanta tex men hur vet man om man har har en häst som är känslig för högt sockerinnehåll? Då bör man kanske vara försiktig med att fodra med Betfor på hösten om hästen får i sig tillräckligt med socker ifrån gräset?