Julmat 2024

Milosari

Trådstartare
Jag kunde inte hitta någon tråd om vad vi ska laga för julmat? Så dags att starta en tänker jag. För kallt, varmt, efterrätt och godis :)

Jag försöker styra upp årets julmat som blir en kombo av (syd-) svenskt, danskt och polskt. För egen del har jag tagit på mig att göra sill, långkål och ägg. Kommer nog bli brysselkål också, helt vanliga kokta. Tycker ibland att det är lite ont om "rena" smaker på julbordet.

Någon som har ett bra recept på vegetarisk långkål? Helst ett som inte är för sött.

Kommer göra stark senapssill, älskad av alla och jag brukar göra ett par extra batcher på beställning. Utgår från detta men byter ut minst hälften av den vanliga senapen till colemans
https://www.ica.se/recept/senapssill-1379/

Sill nr 2 blir en variant med creme fraiche chili och lime. Har aldrig provat just detta recept men sill + chili/lime/ingefära + julbord är en oväntat bra kombo!

Sill nr 3 blir ev någon klar sort med lingon och äpple. Tar gärna emot tips här med!
 
När jag var på viltjulbord åt jag en sill som smakade helt fantastiskt, den var inlagd i gin och blåbär. Kommer nog inte våga mig på att göra en sån dock. Själv köper jag sill från saluhallen, två sorter minst, deras hemgravade lax och sen blir det skinka, köttbullar och prinskorv. Rödkål och eventuell janssons frestelse. Är bara jag som äter sill och lax så det blir små kvantiteter därför är det enklast med att köpa.
 
Vi kommer att ha ett ganska traditionellt och enkelt julbord. Det kommer att finnas Janssons frestelse, kålrotslåda, kokt potatis, julskinka och kanske ett vegetariskt alternativ, vegetarisk prinskorv och "köttbullar", några olika sorters inlagd sill (har inte bestämt mig ännu om jag gör egna inläggningar eller köper färdiga), någon rökt lax och kanske gravad, kanske något vegetariskt alternativ till sill, inlagd strömming, rosoll, rödbetssallad, och ett par olika sallader. Kanske något mer som jag glömt bort nu, eller inte kommit på ännu :D

Vi satsar på att göra det så bekvämt som möjligt för oss i år, och köper mycket färdigt. Skönt att släppa på pressen att presentera ett "perfekt" och helt hemlagat julbord, tycker jag! Speciellt när vi också vill ha flera vegetariska alternativ.
 
Jag tänkte göra en vego-jansson och så hemmagjorda vego-köttbullar med mkt kryddpeppar och så auberginesill.

Sen blir det nog lite köpeskinka, kokt potatis, troligen hemkokt tomtegröt men annars har vi hittat en ny "korv" som faktiskt är jättegod! Köpt rödbetssallad och vörtbröd.

Tycker absolut inte att allt måste vara hemmagjort, bara det som blir godare då eller inte finns färdigt att köpa.
 
För ett tag sedan hittade jag en rimmad julskinka från Karelius i perfekt storlek åt mig. Jag kommer att göra älgköttbullar och rödbetssallad (köpt är enligt mina smaklökar vidrig, jag äter bara min egen). I övrigt kommer jag nog inte laga något utan köpa några goda laxvarianter. Eller jo, gubbröra kommer jag att göra. Jag kommer också att baka eget rågsiktsbröd, ett måste till skinkmackan!

Sill hoppar jag över, det är för mig mer påsk och midsommar och jag äter inte speciellt mycket, dvs jag satsar hellre på lax när det gäller fisk till jul.

Jag brukar inte äta regelrätt efterrätt på jul men gissar att det blir någon saffransblobb och choklad från Amedei.
 
Vi kommer att ha ett ganska traditionellt och enkelt julbord. Det kommer att finnas Janssons frestelse, kålrotslåda, kokt potatis, julskinka och kanske ett vegetariskt alternativ, vegetarisk prinskorv och "köttbullar", några olika sorters inlagd sill (har inte bestämt mig ännu om jag gör egna inläggningar eller köper färdiga), någon rökt lax och kanske gravad, kanske något vegetariskt alternativ till sill, inlagd strömming, rosoll, rödbetssallad, och ett par olika sallader. Kanske något mer som jag glömt bort nu, eller inte kommit på ännu :D

Vi satsar på att göra det så bekvämt som möjligt för oss i år, och köper mycket färdigt. Skönt att släppa på pressen att presentera ett "perfekt" och helt hemlagat julbord, tycker jag! Speciellt när vi också vill ha flera vegetariska alternativ.
Vi har lite motsatt problem, hela familjen är matlagningsintresserade och alla vill göra massor med rätter. Sen orkar ju ingen äta upp allt. Så mitt problem är att banta ner antalet rätter och ffa storleken på dem.
 
Vi har lite motsatt problem, hela familjen är matlagningsintresserade och alla vill göra massor med rätter. Sen orkar ju ingen äta upp allt. Så mitt problem är att banta ner antalet rätter och ffa storleken på dem.

Det känner jag igen från tidigare jular. Vi är också intresserade av matlagning, och har ofta haft överdrivet många sillinläggningar, flera sorters lax, olika köttbullar o. s. v. Precis som du skriver, ingen orkar ju äta upp allt och efter någon dag börjar man tröttna på julmat och vill knappt titta åt den längre. Kombinerat med att jag är en överdriven perfektionist när det kommer till egen prestation (om än bara för julmat för de närmsta) så känns det himla skönt att bara släppa allt i år :)
 
Här blir det en litet klassiskt julbord med barnen som innehåller prinskorv, köttbullar, potatisgratäng då ingen gillar Janssons, grynkorv, ägghalvor med räkor samt ost/charkbricka. Vill få in lite grönsaker eller frukt men vet inte riktigt vad än. Sen blir det ett godisfat på eftermiddagen.

Däremot på juldagarna när jag är barnfri så funderar jag fortfarande för libanesiska resturangen har stängt då.
 
Vi får besök från Sverige i jul så hoppas på prinskorv 😄 men vår svenska julmat äts inte på julafton utan blir blir antagligen lite utspritt och äts antagligen som lunch i flera dagar, men det blir iaf då, köttbullar, rödbetssallad som jag gör själv, skinka, senap, nån lax med sås, Agnetas form (=nån räkgrej) och kokt potatis.

Ila av vintern gjorde jag nån sallad som blev god med ungsrostad grönkål och brysselkål med bacon, blåmögelost, honung, rostade solrosfrön samt vinäger smaksatt med svarta vinbär. Kan hända jag gör den igen , men kanske har pistagenötter ist för fröna och lägger till granatäpple ☺️

Sen på julafton så äter vi norsk julmat med pinnekjøtt. Då är tillbehören kokt potatis och kålrabbi stappe (kolrotsmos). Dessert är ris ala malta (hur stavas det 😆) med saftsås men det kallas för riskrem här ^^ oavsett inget jag ska ha 😛

Vi kommer också ha julfika med saffransbullar, julgrans chokladbollar, pepparkakor och kladdkaka med saffransgrädde och varma hallon till den svenska julmaten 😁👌
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp