Jag svarade på ett inlägg om amning. Och åter igen - ingen är tvingad att göra på ett särskilt sätt. Det är fritt fram att fördela sin FL hur man vill inom de ramar som gäller. Man kan absolut välja att bortse från jämställdhetsaspekten och istället prioritera amning, fritt fram.
Jag tycker också att det finns förbättringspotential hos dagens föräldrapenning, men det går inte att påstå att det skulle gynna jämställdheten att enbart öka dagarna så att kvinnorna fortsätter vara hemma under barnets första år eller mer och att männens föräldraledighet tas ut senare. Det var ju det som påstods i det inlägg jag svarade på.
Jättebra med fler dagar och jättebra med fler dubbeldagar, men om man också ska gynna samhällets jämställdhet så behöver dagarna styras så att även män är hemma under den tidiga perioden.
Jo men man kan absolut bli tvingad genom att man inte har exempelvis ekonomiska möjlighet att göra på annat vis. Då blir det en klassfråga.
Jag tycker man kan arbeta på jämställdhet på andra sätt. Att dagarna ökar behöver inte betyda att männen är hemma mindre. Men kanske tar dom enkeldagar senare. Och jag tycker även att det inte ska ses som negativt på arbetsmarknaden att en kvinna vill vara hemma första året. Det är ju en del av problemet. Med dubbeldagar kan man vara hemma tillsammans istället i början, win win. Men att som relativt nyförlöst individ kastas ut i arbetslivet för att lösa ett problem som ligger i värdelösa strukturer på arbetsmarknaden tycker jag är fel. Förändra där istället.
Sen går det alldeles utmärkt för en pappa att vara engagerad även utan att vara hemma ensam på heltid i början. Hur många kvinnor råddar inte allt ändå?
Och för att män i relationer där mamman väljer att amma ska kunna vara hemma tidigt behövs i många fall dubbeldagar.
Jag vidhåller att många kvinnor idag tvingas in i en traditionellt maskulin roll istället för att se till andra värden.
Sen förstår jag att du läser världen med andra glasögon än mig. Och det är helt okej.