Boj
Trådstartare
Förstår inte varför man lägger så mycket energi och tid på att bry sig vad andra tycker. Är detta viktigt för er?
Om det är viktigt? Den frågan borde egentligen ställas till dom som framhäver rasen på motsatt sätt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Förstår inte varför man lägger så mycket energi och tid på att bry sig vad andra tycker. Är detta viktigt för er?
Jag var inte ironisk?
Tycker som andra redan sagt, kan översättas på vilken ras som helst och oavsett stambok räknas det som ponny om de är 148 eller lägre.
Ett förtydliganden till tidigare diskussioner i ämnet.
Tycker som andra redan sagt, kan översättas på vilken ras som helst och oavsett stambok räknas det som ponny om de är 148 eller lägre.
Fast den heter islandshäst å inte islandsponny...
@_Aldís_ Rasen heter ju islandshäst, men en klar majoritet av dem är ponnyer storleksmässigt. Samma sak är det ju med fjordingarna, men jag tror det är något vanligare med fjordhästar i häststorlek.
Samma sak gäller ju även tvärt om, connemaraponnyer tillexempel är inte allt för sällan stora hästar (individerna alltså) men rasen är fortfarande en ponnyras.
Så alltså är det korrekt att kalla en islandshäst både ponny och häst, givetvis förutsatt att inte just den hästen tillhör det lilla lilla antalet islandshästar som är över 148, men rasen heter förstås aldrig islandsponny.
Fast dom hade kunnat kalla dom ponny från början då?Ja, precis.
För på island så finns det ju bara en sorts häst. Då är det ju ganska rimligt att hästarna där i många hundra år kallats just "häst". Och då är det naturligt att de fortsätter heta häst och inte ponny, även i resten av världen. För det är ju rasens namn.
Fast dom hade kunnat kalla dom ponny från början då?
Shetlandsponny då?Jo, fast det var väl inte så många som tänkte på det där med häst och ponny när man började använda hästarna på island för sisådär 1000 år sedan. Utan då var en häst en häst.
Det där med olika ponnykategorier och hästar kom ju långt senare, och då hade island redan sina hästar.
Shetlandsponny då?
Har ingen koll hur gammal rasen är...
Definitivt inte alla islänningar heller, många har inte fler än tre, men det jag syftade på var inte gångarterna utan rasens mångsidighet och att den inte passar alla nybörjare. Vilken ras passar nybörjare? Det handlar om individen, inte rasen.Vilken ras som helst? Nej alla raser har inte fem gång arter.
Jag är inte islandshästfrälst, men har ridit och kommit i kontakt med dem när jag stått uppstallad på ställen som är främst islandshäststall.
Det är en skarp häst, islänningen. De jag har träffat på har varit reserverade, något avvaktande och rätt skarpa att sitta på. Att det sedan finns två ytterligare gångarter och ett hundratal däremellan försvårar för min enkla röv som analyserar tre gångarter till vardags.
För mig är raggsockan ingen lättriden häst rakt av, även om det finns individer som kanske lämpar sig bra för nybörjaren. Det är en sporthäst med ett hyggligt komplicerat lynne (om man vill komma nära den, vilket nästan krävs för de där riktigt bra prestationerna). Precis som andra hästraser (blodingen, ostbågen etc) har islänningen sitt "signum", tyvärr har det ofta misstolkats som turridningshäst med stämpel mitt bak.
Det tycker jag inte är sanningen.
Hmm förstår inte riktigt ditt svar? Undrade om det var viktigt för er som skriver i denna tråden. Hade varit intressant att läsa ett väl motiverat svar på varför det är så viktigt. Jag förstår inte denna hetsen omkring detta ämne.
Hittade detta utdrag från boken "Alla världens hästar" från 1970-talet. Är detta en annan ras det skrivs om här?