Intressant frågeställning!
Jag har ju islandshästar, och de brukar ridas in senare än halvblod/ponnyer. När jag började med islandshästar för hundra år sedan (nästan iaf...
) så var inridning vid fem års ålder det normala, numera rids de oftast in vid fyra, eller rentav tre och ett halvt. Inom islandshästsporten har vi inga tävlingar som är relaterade till hästens ålder, vilket jag ser som positivt, och heller ingen lika tydlig "utbildningsskala" där hästen förväntas kunna vissa saker vid en viss ålder. Däremot har vi regler som säger att hästar inte får tävla alls förrän de är fem år och SM först vid sex års ålder.
Det som jag upplever driver utvecklingen mot tidigare och tidigare inridning även av islandshästar är avelsvisningar - hästarna kan avelsbedömas från fyra års ålder, och jag upplever att det finns viss prestige i att visa fyraåringar samt ett tänk att talangfulla hästar skall visa mycket talang tidigt och med lite träning bakom sig.
Har dock läst studier (kan inte hänvisa tyvärr, för länge sedan så jag minns inte vilka studier) som säger att även islandshästar blir hållbarare om man börjar träna dem (i rimlig omfattning) "tidigt". Och jag skulle nog själv dra mig för att köpa en häst som är inriden senare än 5 års ålder.
Sedan har ju även hästens uppväxt fram till inridningen STOR betydelse. På Island går ju hästarna på enorma, ofta kuperade, ytor och belastar därmed sig själva i stor utsträckning helt utan människans inblandning, och även islandshästuppfödare i Sverige lägger stor vikt vid att unghästarna skall gå i flock på stora ytor. Och det tror jag faktiskt är viktigare än något annat vad gäller ridhästens framtida hållbarhet (och då inte enbart islandshästar, förstås!).