Sv: Inlägg i debatten om permanentbädd. skillnad på spån och torv.
Då måste man ha misslyckats med skötsel eller upplägg av bädden. När vi hade permanentbäddar bestod dessa av halm och det var inga problem med ammoniaklukt, varken under säsong eller när dom mockades ut.
LIA
Nej, man har inte misslyckats alls, utan tvärtom, man har en bädd där ammoniaken är väl 'inkapslad'. Vet att första åren med bädd så fascinerades jag över att det INTE blev som jag läst, dvs att om man råkade sticka hål på den luktade det ammoniak. Det var för att den läckte ammoniak lite hela tiden.
Första året jag mockade ut bädd som det fungerat helt enligt bok däremot, så som sagt, tårade ögon. (Nu är jag iofs nog känsligare för ammoniak än genomsnittet, men inte extremt).
Har O ppm ammoniak precis ovanför bäddytan, meddelade djurskyddet glatt. Dvs det ultimata, ammoniakavgången är inte mätbar. (Upp till 10 ppm ammoniak är godtagbart/riktvärdet)
Sen, vill man slippa värsta ammoniaklukten så kan man vänta ett tag efter att hästarna gått ut på bete eller liknande, så torkar bädden upp. Mina går ju aldrig ut på dygnet om bete så, utan bädden är likadan i botten som om jag mockar ut mitt i vinter = mer ammoniaklukt. Bädd som 'vilat' (torkat) ett tag luktar i princip ingenting. (Nu vet jag inte hur du gjorde, men det kan ju spelat in).
Nu har jag ju bara en halmbädd, så jag ska inte gnälla =)
Tillägg - jag underhållskalkar inte, vilket också påverkar mängden ammoniak/ammoniaklukten vid uttagande av bädden.
För ALLA bäddar luktar mer eller mindre ammoniak i något läge, det är ofrånkomligt då ammoniak bildas vid nebrytning av urin. Och har du ingen nedbrytning i bädden är något knas (eller det är vintertid och många minusgrader så det blir minus i bädden, men då kommer det igång sen när temperaturen stiger igen)