Sv: Hur sköter man sin häst på bästa sätt?
Inte är du jobbig!
Däremot är mina långa svar!
Men kom ihåg att vad som är sunt förnuft och god hästhållning är subjektivt. Vad som är bra enligt mig är inte lika bra enligt någon annan. Det finns en hel del fakta som ger bra baskunskaper att rätta sig efter, men till slut blir det ändå en fråga om att göra bedömningar för hur man översätter fakta till sin egen och sin hästs situation.
Loppfrön, eller psylliumfrön som de heter i handeln, kan man köpa i hälsokostbutik, på Konsum eller ICA, men tydligen även i vissa hästfoderbutiker i billigare storpack. Hur mycket man ska ge tvistar de lärde om, hästar med uttalade problem kan behöva mer än hästar som man bara vill ge lite förebyggande på. Jag hör till de förebyggande. Jag ger fröna torra, ca 1/3 dl två gånger om dagen under ett par -tre dagar vid behov. Behov kan vara ca en-två gånger i månaden höst-vinter-vår, när det är lerigt och hästarna får i sig jord och grus vid sitt letande efter mat i hagen. Ibland syns det att de är svullna i spottkörtlarna bakom ganascherna när de fått i sig för mycket skräp, och då ger jag en kur.
De fungerar så att de bildar ett slemskikt runt skalen som hjälper till att dra med sig grus ur tarmsystemet. Slemskiktet fungerar även lätt laxerande. Någon har angett att hästarna kan få lite ont i magen under en kur, och att man därför inte bör ge det precis inför tävling t ex. Jag har aldrig märkt det, men då ger jag ju inte så mycket i taget. Däremot kan man se att de blir lite lösare än normalt under kuren. Loppfrön anses även stabilisera en orolig eller lös mage, eftersom oron kan bero på t ex grus som kommit ner i magen och stör tarmfunktionen. Men just under kuren kan det bli lite löst.
Jag ger faktiskt linfrön (ca 2 dl kokta i 1 liter vatten ca 20 minuter till en geleaktig massa och utspritt i maten över två dagar) också ibland på vintern (för att förebygga förstoppning när hästarna rör sig mindre i hagarna och dricker lite dåligt) eller vid foderbyten (hjälper magen vid omställningen, förebygger kolik). Det får liknande slemskikt, fungerar lätt laxerande, men drar inte med sig grus och sånt. Ger däremot en fin och blank päls pga nyttiga fetter och b-vitamin bl a! Vissa ger linfrökaka som fodertillskott för de nyttiga egenskaperna, men då vet jag inte om den lätt laxerande effekten kvarstår.
Equiterapeuter kan hästkroppen som helhet, hur de olika delarna hänger samman och påverkar varandra. De kan rätta till sneda höftleder och behandla ömma ryggar, stela nackar och låsta muskler, berätta för en hur man bör stretcha, massera och träna hästen. Efter en behandling brukar hästen behöva vila några dagar, men det berättar de för dig isåfall. Faktiskt vet jag inte om det är en skyddad titel eller vilken utbildning de har. Man kan välja att anlita en kiropraktor (som behandlar skelett och ryggkotor i första hand) och en duktig massör som komplementerar varandra istället. Kolla med andra hästägare vad för personer de rekommenderar och kolla gärna utbildning och ev legitimation vid första besöket så du slipper "kvacksalvare".
Jag tycker det är bra att göra en årlig "besiktning" av hästen, med tandläkare och equiterapeut. Sedan kan man behöva göra återbesök beroende på hästens status och behov. Första gången kanske hästen behöver tre - fyra behandlingar, sedan kanske den håller sig fint så att nästa årskoll bara blir en geneomgång med småjusteringar. Sedan har jag veterinären att göra en medicinsk bedömning vid den årliga vaccinationen om vi inte ses däremellan.
Du förhindrar svank genom att träna hästen på rätt sätt, så att den höjer ryggen och sänker baken genom att vinkla lederna där, istället för att sänka ryggen och skjuta ifrån med nästan raka bakben. Jag gör det enkelt för mig och rekommenderar en jättebra sida (om du kan läsa på engelska, annars finns det tydliga bilder att kolla på med):
http://www.kahlin.net/noir/dressyr
Hästen kan slappna av och aktivera rätt muskler för att bära upp ryttaren någorlunda utan att sänka ryggen - om ryttaren eller utrustningen inte stör den, om hästen är i god fysisk form och inte blivit feltränad tidigare. Ta hjälp av en tränare, sadelutprovare och använd den där equiterapeuten eller massören för att hålla hästens rygg i gott skick.
Viktgräns är en smaksak, iallafall känner jag inte till några "fakta" runt det. Jag
tycker inte att man ska sätta för tunga ryttare på en nätt häst eller en rygg man vill stärka, så jag skulle väl rekommendera max 65 kg kanske? Du får se hur hästen reagerar på vikten. Många menar att det inte är några problem om ryttaren är tung, bara den har en bra balans, men hellre då en balanserad lättare ryttare är mitt svar. Om ryttaren är duktig och kan rida hästen i en bra form, och passen inte är för långa så går det nog bra. Men det är då ännu viktigare att värma upp och skritta av avsuttet, dvs att ryttaren leder hästen en stund i skritt, så att tiden på ryggen blir lite mer aktivt arbete. För det blir lätt att hästen sänker ryggen och då utvecklar mer svank, om ryttaren sitter och tynger när musklerna är avslappnade eller stela.