Hur sköter du din spatthäst?

Aleel

Trådstartare
Hej!

Min häst fick diagnosen spatt i vintras och jag har tyvärr stoppat huvet i sanden lite när det gäller det. Har följt veterinärens riktlinjer och ridit efter det hittills men nu börjar jag fundera vidare, jag vill ju att han ska muskla på sig samtidigt som jag är rädd att rida för hårt. Är också nyfiken på hur ni tar hand om era hästar för att de ska hålla och må bra så länge som möjligt.

Så därför funderar jag på hur ni rider era hästar? Ger du några tillskott, vilka i så fall? Har du den i lösdrift eller installad? Är det något annat du gör för att underlätta för den?

Skulle vara väldigt intressant att höra hur ni andra gör :)

/Elin
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Vi hade en väldigt lång gången spatt på vårat sto, som tyvärr ledde till att hon fick avlivas då både haserna blev helt sammanväxta och hennes beteende blev ohållbart.

Men i ett skede sa vår veterinär att arbete i backar var väldigt bra, det kunde under en längre period ge resultat då det sliter ner brosket som bildas. Dock tar detta tid och i vårt fall inget resultat. Annars var det vanlig promenadridning som gällde för oss, så länge hennes hälta inte visade sig. Hon gick dagligen i hagen för så mkt rörelse som möjligt (ej lösdrift dock)..

För muskulaturen gav vi extra e-vitamin och höll på väldigt mycket med stretching efter ridpassen.

Kanske inte så mkt till hjälp, men lite iaf.
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Vi har lösdrift, ger Flexijoint, masserar och stretchar samt är noga med uppvärmningen. Hästen hoppas nån gång i veckan på låga hinder, annars lullar den i skogen 4-5 dagar i veckan och ibland kör vi den.

Jag tror personligen på mycket rörelse, inte vila mer än nån dag utan hålla igång hästen.

Coop
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

bra tråd! jag har också en spatthäst. Ett halvblodssto som är född 04, fick diagnosen för snart 2 år sedan men då hade det redan "gått en bit" så att säga. Jag har ägt henne 4år. Hon har spatt på båda och början till ihopväxt på vänster.

Min prinsessa har sedan dess inte riktigt "kommit igång" igen, nu är hon nybehandlad 3 gånger sen december. Hon går på lösdrift hemma på gården och det stortrivs hon med. Har börjat rida lite lätt å det känns ännsålänge bra. Har precis börjat ta korta galopper.. pga underlaget blir det förtillfället ganska enformigt men så fort snön försvinner ska jag varva med cykelturer,promenader,ridning med henne på hand, tömkörning och skogsridning, typ gå ute i terrängen...
Stretchar efter ridning. Ger henne magnesium.

Är lite sugen på att prova någon form av spikmatta, hon har en tendens att bli lite spänd över ryggen och korset...

Funderar på att börja ge henne någon form av tillskott, vad tror ni?
Msm&glukosamin eller nypon? några andra förslag?
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Hej.
Jag har ett "måndags ex" till häst, och jag tycker detta är ett väldigt intressant ämne.
Min häst har bla diagnostiserats spatt på ena bak (han har en diffus rtg förändring, men inga direkta spatt symtom). Han har även en rätt ful kissing spines på rtg. (som är medfödd och inte har orsakat nån direkt smärta enl den vet vi har idag). Han blev utdömd som ridhäst för ett par år sedan pga sina rtg förändringar och en del andra problem. Men jag har i samråd med en annan veterinär valt att lita på min magkänsla och se på hur min häst beter sig och mår, och idag är han en väldigt trevlig och glad ridhäst som rids för fullt och tränas i dressyr, ca MSV nivå (tävlar ej). Han är 17 år.
Spatt diagnosen tycker jag dock känns väldigt tveksam, då hästen blev så gott som besvärsfri efter behandling av kiropraktor - han hade låsning i bäckenet...

Min häst kräver rätt mkt "service" och jag är väldigt observant på hur han beter sig. Detta har gjorts för att få honom "fräsch" (inte specifika spatt -råd dock utan lite mer allmänt)
Han kollas av duktig kiropraktor ca 3-4 ggr /år.
Jag rider oftast med en mjuk barbackasadel (har svår form på ryggen).
Han har haft mkt problem med sina hovar, med röta och annat, och ett STORT lyft till det bättre blev när jag tog av järnskorna och lät en barfotaspecialist verka honom - så noggrann hovvård dagligen och hovboots på när det behövs.
Jag bytte tränare och märkte en stor förbättring, då hästen blev mer lösgjord och fick stretcha lite mer med nya ridövningar.
Han går i en hyfsat stor hage med kompisar ca 8-9 tim /dag (bete 24 tim på sommaren) och har stor box på natten med begränsad fri tillgång på hösilage i slow-feeding hönät, har halm som strö.
Jag ger örter för cirkulation och för att hålla magen glad.
I kortare perioder har jag gett djävulsklo rot med bra effekt.

Förutom rtg förändringar och hovproblem har min häst haft problem med mugg, sommar eksem, krubbitning. Mugg och eksem är nu borta, krubbitningen bättre genom ändrat foder intag + örter.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Jag har också någon slags måndagsexemplar, eller en häst som är hårt tagen som unghäst vilket började synas runt 8-9årsåldern, jag vet inte vilket, men många olika symtom finns det iallafall och han kräver en del extra omsorg. Min förra var en tålig herre som gått på ridskola och hade konstaterad spatt och galet stela kotleder men fungerade ändå. Båda hästarna har jag dock försökt underhålla med det jag kunnat, framförallt för att hålla mjuka, då båda varit väldigt stela.

Jag tror på mycket utevistelse men sova inne för vilans skull. Täcke alltid vid regn eller kyla så att ryggmusklerna inte spänner sig i onödan, värma upp ryggen om den blivit kall. Lång framskrittning och framridning i fri form tills hästen själv börjar kunna komma till arbete bakifrån, båda har knäppt av om man tar i tyglarna för tidigt. Gärna arbete utan ryttare en eller ett par dagar per vecka samt gymnastikhoppning.

Båda fungerar bättre om de hålls i gott hull istället för åt det tunnare (nu pratar vi inte feta utan runda över rygg och rumpa, med en liten mage som bieffekt). Mycket grovfoder, alltid tillgång till något att tugga på, och rätt höga proteinvärden på den äldre hästen, inte den nuvarande yngre (14 år), de är mer normala. Extra tillskott av b- och e-vitamin, sedan har jag provat mig fram till vad som passat i tillskottsdjungeln och alger var bra för den äldre och flexijoint och djävulsklo (ibland) fungerar bra på nuvarande.

Den gamla var känslig i ryggen men jag hittade aldrig rätt hjälp åt honom mer än väl utprovad sadel och anpassad motion, då fungerade han okej och var glad.

Nuvarande är rasslig i bakknän och spänd i musklerna runt, och får laser och kiropraktik mot sned SI-led, fortfarande under utveckling men med klara framsteg. Strething bak fungerar inte alls i nuläget, han försöker bara skydda sig, däremot fram samt hals och rygg. han har röntgenkonstaterade pålagringar i halskotpelaren men ingen neurologisk påverkan, däremot mycket stel.

Hovar verkar, ta i trä, inte vara något bekymmer för någon av dem utan de ha fungerat med vanliga beslag. Nuvarande har mellanrum mellan tänderna och vassa kanter och kräver dyr regelbunden tillsyn, tyvärr. Minst var 6e månad.

En spatthäst skulle jag försöka hålla i rörelse varje dag, men varierande och måttligt hårt. Jag skulle också låta en massör gå igenom hästen för att ge tips om träning och mjuka upp. Vad gäller fodertillskott tror jag det är olika vad som fungerar från individ till individ, och man får inte ha för bråttom att utvärdera tyvärr.
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Min häst går på lösdrift. 2010 fick han diagnosen spatt men har inte haft större bekymmer av det. Han är lite mer spänd över rumpan men går med täcke vid kyla/snö/regn. Utöver det får han tillskott i form av Form (tror jag det heter) och djävulsklo. Vet inte om jag har märkt någon större skillnad då jag inte upplever honom som jättestel. Smörjer dagligen in honom med liniment över länden samt benen. Upplever han kort fram så han går med back on track fram. Han rör på sig dagligen antingen för hand eller lättare ridning. Det knäcker i bakbenen men det blir bättre ju längre han går.
Han verkar inte bekymrad vid ridning, tvärtom han är nöjd och glad :)
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Hej!

Min prinsessa har eventuellt spatt. Jag har inte märkt något av det förrän efter en längre ridtur i högt tempo när hon precis börjat komma igång (det var inte jag som red... :-( ) . Fröken har iaf haft hovproblem ett par år och går inte särskilt hårt (inga hårda underlag och endast stora volter pga hoven). Rtg-förändringarna hittades för någon månad sen och ordern från veterinären var "rid igång, men kanske ingen distansritt direkt". Så jag är väl i fasen vänta och se vad hon håller för. Sen hon fick ny skoning (med ny klinikhovis) med flytsula har hon blivit jättepigg och vi märker ingenting av hasen som gjorde ont tidigare.

/Lavinia
 
Sv: Hur sköter du din spatthäst?

Min ena häst fick dubbelsidig spatt år 2010. Han hade den sommaren två skov som behandlades hos veterinär. Ett år senare fick han ett nytt skov då jag satte honom i liten bantarhage och inte hann rida dagligen... Det skovet läkte vi ut själva med Djävulsklo-rot och promenader enligt tidigare schema från veterinären. Det försvann på tre veckor!

Sedan dess har han varit ohalt. Han går i lösdrift som är byggd för rörelse, långsmala hagar med L eller U -form, så han måste vandra långt för att komma mellan gott bete, vatten o ligghall. Ställer jag honom på box några timmar blir han direkt stel.

Jag har varit väldigt mesig och försiktig med hans träning vilket resulterat i en svankrygg. Han har gått som promenadhäst på längre tygel i alla gångarter, vi har inte ridit någon dressyr alls. I vintras började vi ta korta dressyrpass och samla ihop honom lite smått ute på vägarna. Nu hoppas jag vi kan bygga upp honom lite utan att han far illa. Ibland får han.löshoppa några små språng för att han tycker det är roligt (han springer banan själv, genar längs utsidan och hoppar banan igen...) men då med lång uppvärmning.

Jag kan känna att jag varit lite för försiktig vilket ju syns i bristen på muskler. Men jag vill hellre ha en lite småtjock häst med svankrygg som mår bra och vill än en häst som gått för hårt, fått ont igen o så står man där o måste välja att kämpa eller gå vidare. Så som vi har det kostar det inte många kronor att ha honom skrotande i hagen så sålänge han själv vill och har glimten i ögat så traskar vi på i vårt promenadtempo och är nöjda så.

Periodvis har han fått tillskott med glucosamine, chondroitin och hyaluronsyra men jag märker ingen skillnad. Djävulsklo-rot ger jag periodvis om han går hårdare.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Jag har hästen på lösdrift 10 min hemifrån så ”behöver” inte åka varje dag då han får tillsyn, (men vill gärna ge kraftfoder och...
2 3
Svar
50
· Visningar
5 759
Senast: mackan
·
Hästvård Hej! För er som följt min tråd "Problem att rida ut" vet att jag under hösten haft stora bekymmer med min 26 år gammla ponny. Han har...
2 3
Svar
54
· Visningar
5 714
Senast: Soffan74
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Att komma till ridskolan och se att jag får sitta en lektion till på min fina vita springare Dell kändes nästan osannolikt! Vilken...
Svar
0
· Visningar
600
Senast: cassiopeja
·
Hästvård Jaha då var det dags igen. Har under hela förra vintern och våren rehabiliterat min pålle från en skada på dels gaffelbandet dels på...
Svar
7
· Visningar
1 854
Senast: gicageli
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 30
  • Valp 2025
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp