Hur länge håller ett roster?

bettysmatte

Trådstartare
För 3 år sedan beställde vi ett roster till vår kamin, handgjort i smidesstål enligt hemsidan. Inte enormt dyrt, men inte jättebilligt heller. De kostar nu strax under 900 kr, och kanske vårt var lite grann billigare när vi köpte. Igår upptäckte jag att pinnarna i mitten nu är så tunna att de nästan är helt av. Vi eldar ca oktober till ca mars/april. Håller de verkligen inte längre :confused: ?
 
Relaterad fundering är om det går att laga? Kan t.ex. en smed reparera bitarna som har tunnats ut? Hade varit trevligt att kunna göra det, istället för att behöva köpa ett helt nytt snart :) !
 
För 3 år sedan beställde vi ett roster till vår kamin, handgjort i smidesstål enligt hemsidan. Inte enormt dyrt, men inte jättebilligt heller. De kostar nu strax under 900 kr, och kanske vårt var lite grann billigare när vi köpte. Igår upptäckte jag att pinnarna i mitten nu är så tunna att de nästan är helt av. Vi eldar ca oktober till ca mars/april. Håller de verkligen inte längre :confused: ?
Men de är ju i metall, hur har ni kunnat nöta ner järnet så snabbt? Känns som jag kanske missförstår något här, men i min värld så håller rostret lika länge som kaminen, alltså typ 15-20 år eller så åtminstone. Då i hus där ved är huvudsaklig värmekälla och kaminen används varje dag.
 
Hur långt är ett snöre?
Beror helt på hur mycket man eldar, hur man eldar (temperatur) och tjocklek på godset.
Två av frågorna kan jag svara på. Godset är lite mindre än 1 cm tjockt. Vi eldar ca 4 timmar åt gången. Antingen en eller två gånger/dag. Temperatur? Inte den blekaste aning.
 
Men de är ju i metall, hur har ni kunnat nöta ner järnet så snabbt? Känns som jag kanske missförstår något här, men i min värld så håller rostret lika länge som kaminen, alltså typ 15-20 år eller så åtminstone. Då i hus där ved är huvudsaklig värmekälla och kaminen används varje dag.
Gjort :confused: ? Vi har vedträn liggande på det medan de brinner.
 
För 3 år sedan beställde vi ett roster till vår kamin, handgjort i smidesstål enligt hemsidan. Inte enormt dyrt, men inte jättebilligt heller. De kostar nu strax under 900 kr, och kanske vårt var lite grann billigare när vi köpte. Igår upptäckte jag att pinnarna i mitten nu är så tunna att de nästan är helt av. Vi eldar ca oktober till ca mars/april. Håller de verkligen inte längre :confused: ?
Vi har ett som är från installationen av tidigare ägare runt 1990 och eldar dagligen september-april varje år. Finns inte minsta slitage på det.

Däremot det som finns i badtunnans kamin är rejält åtfaret efter bara 2,5 år.

Finns det olika slags material där det senare är mer av ”offertyp ”?
 
För 3 år sedan beställde vi ett roster till vår kamin, handgjort i smidesstål enligt hemsidan. Inte enormt dyrt, men inte jättebilligt heller. De kostar nu strax under 900 kr, och kanske vårt var lite grann billigare när vi köpte. Igår upptäckte jag att pinnarna i mitten nu är så tunna att de nästan är helt av. Vi eldar ca oktober till ca mars/april. Håller de verkligen inte längre :confused: ?
Men de är ju i metall, hur har ni kunnat nöta ner järnet så snabbt? Känns som jag kanske missförstår något här, men i min värld så håller rostret lika länge som kaminen, alltså typ 15-20 år eller så åtminstone. Då i hus där ved är huvudsaklig värmekälla och kaminen används varje dag.

Om de är gjorda i gjutjärn så nöts det ner relativt snabbt beroende på vilken legering som använts. En ren aducer legering nöts riktigt snabbt jämförd med en legering med Nickel/Chrome.

Är därför vi på gjuteriet fick göra SAAB 900 Turbos grenrör i Nickel/Chrome legering pga den högre värmen jämförd med 900ans motor utan turbo som blev gjuten i ren aducer.
 
Vi har ett som är från installationen av tidigare ägare runt 1990 och eldar dagligen september-april varje år. Finns inte minsta slitage på det.

Däremot det som finns i badtunnans kamin är rejält åtfaret efter bara 2,5 år.

Finns det olika slags material där det senare är mer av ”offertyp ”?

Om de är gjorda i gjutjärn så nöts det ner relativt snabbt beroende på vilken legering som använts. En ren aducer legering nöts riktigt snabbt jämförd med en legering med Nickel/Chrome.

Är därför vi på gjuteriet fick göra SAAB 900 Turbos grenrör i Nickel/Chrome legering pga den högre värmen jämförd med 900ans motor utan turbo som blev gjuten i ren aducer.
Angående materialet så vet jag inte mer än vad som står på hemsidan, dvs att det är svensktillverkat i handgjort smidesstål.... Jag tittade på billigare varianter, men valde just detta pga att jag trodde att jag fick något som skulle hålla i längden. Men det verkar ju tyvärr inte så....
 
Kan väl säga att stål överhuvudtaget håller sämre för hetta än gjutjärn. Så är inte alls förvånad att det inte håller.

Fast å andra sidan har jag inte hört om smides stål förutom i kniv och yxa tillverkning. Utan det som gäller är smides järn (som i hästskor och ugns galler).

Sedan finns ju frågan: Hur ser det ursprungliga gallret i botten på kaminen ut? Där ni egentligen skal lägga veden?

Känns ju ganska onödigt att köpa ett extra galler att elda på när det redan finns ett riktigt galler i botten som är beräknad att hålla i 20-30 år vid normal eldning (10-15 timmar pr dag under eldningssäsong).
 
Kan väl säga att stål överhuvudtaget håller sämre för hetta än gjutjärn. Så är inte alls förvånad att det inte håller.

Fast å andra sidan har jag inte hört om smides stål förutom i kniv och yxa tillverkning. Utan det som gäller är smides järn (som i hästskor och ugns galler).

Sedan finns ju frågan: Hur ser det ursprungliga gallret i botten på kaminen ut? Där ni egentligen skal lägga veden?

Känns ju ganska onödigt att köpa ett extra galler att elda på när det redan finns ett riktigt galler i botten som är beräknad att hålla i 20-30 år vid normal eldning (10-15 timmar pr dag under eldningssäsong).
Det finns inget galler i botten på vår Keddy insatskamin. Fanns i alla fall inget när vi köpte huset för 6 år sedan. Det var sotaren som rekommenderade att vi skaffade ett.
 
Då är den gjord för att elda direkt på "golvet" typ likt en öppen spis. Gallret gör bara att veden eldas snabbare pga luften som tillförs underifrån.

Kan vara skorstenens tillstånd som gör att sotaren rekommenderar ett galler pga sotavlagringar. Men omöjligt att veta utan att se eldstaden själv.
 
Då är den gjord för att elda direkt på "golvet" typ likt en öppen spis. Gallret gör bara att veden eldas snabbare pga luften som tillförs underifrån.

Kan vara skorstenens tillstånd som gör att sotaren rekommenderar ett galler pga sotavlagringar. Men omöjligt att veta utan att se eldstaden själv.
Vi har en väldigt kort skorsten pga lågt hus. Det är alltså inte jättebra drag i vår skorsten och det var pga detta som sotaren rekommenderade ett roster.
 
Ok. Satsa då på en i Chrom/Nickel gjutjärn (rostfri) även om den de facto inte är rostfri)) nästa gång istället för stål.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp