Hur gör vi nu.

Sv: Hur gör vi nu.

Tycker din veterinär och hovslagare har gett råd som går emot de flesta andra jag har hört. Jag "lever efter" strömsholmsmetoden som först förespråkar VILA och sen konvalescens innan igångsättning. Att ni ens vågar rida utan at veta om hon har roterade hovben (för avd jag förstod ska hon röntgas först i augusti)? Känns lite som ni inte riktigt förstår risken ni tar med bete och motion. En fpnghäst behöver vila för att hovarna ska stabilisera sig (om nu rotation skett) och det går inte över en vecka. Vissa låter hästen röra på sig direkt, men jag förespråkar längre vila.
ucern är inte för kraftigt, det är ett grovfoder utan spannmål, det har mycket fibrer och är bra för magen, tillför därpå mycket protein så hon kan få mer hull.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Då skall jag prova att ge henne lite lucern. Går det lika bra med lucern hack? Vi har aldrig provat den som är pelletrerad.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Jag ger helst hackad lucern, varken hästen eller jag gillar pellets. Med hacket får de ju mr att tugga på, bra för tänder och mage! Tänk på att vänja henne långsamt.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Jo, det är klart. Som med allt annat foder. Jag gillar inte heller pelletsen. Mina hästar gillar bättre den hackade.
 
Sv: Hur gör vi nu.

När exakt fick hästen fång? Man bör röntga hästen så snart den är smärtfri så den ka åka till klinik. En häst som fått fång ska inte ridas innan den är röntgad, för o se ev. hovbenssänkning/rotation. Man brukar generellt säga minst 6 månaders vila efter fång. Dessutom så är det totalt gräsförbud resten av sommaren. Hö o ev. lusern är det bästa o fodra en fångis med.
 
Sv: Hur gör vi nu.

De vet. jag pratat med om fång har aldrig sagt något om vila så länge som några här förespråkar och att de inte alls ska gå på bete resten av säsongen har jag inte heller hört som någon generellt anvisning för fånghästar. Det beror ju helt på hur allvarligt fånganfallet är!?!
Fång är ju fortfarande så outforskat så de har ju inte ens några säkra svar på varför de får det, utan det ändras ju hela tiden.
Självklart ska man röntga en fånghäst som haft så svår fång som denna verkar haft, men som TS säger det ska ju göras i Augusti.
Hästen verkar ju vad jag förstår ej vara halt längre? och då är det bara bra att den får röra på sig. De vet. jag pratat med har sagt att det är bra att promenera med dem (alltså gå bredvid) först kortare sträckor och alltid på mjukt underlag, sedan kan man öka allt eftersom, men fortf. på mjukt underlag.

Hur mkt skillnad det blir om man sitter på under promenaden vet jag inte men har vet. sagt det och hästen mår så bra som den verkar så tycker jag TS ska fortsätta med det tills hästen blivit röntgad och sen fortsätta med nya riktlinjer efter svaret på den undersökningen.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Jag googlade lite snabbt på nätet för att hitta någon källa ang. vila efter fång. Hittade detta;

"Efter ett fånganfall ska hästen alltid vila. Även vid lättare fånganfall ska den vila i två-tre månader. Vid tydlig lägesförändring av hovbenet så ska den vila från arbete i nio månader. "
Källa: http://www.aftonbladet.se/sport/ridsport/halsa/fang.html
Vet Ove Wattle, SLU

När hästen dessutom har kvar dubbelslagen finns ingen anledning att rida den, det tyder på ett kraftigt fånganfall med stor risk för rotation.

Till ts;
Det låter bra att hästen ska röntgas, personligen skulle jag inte våga utsätta den för ny fångrisk genom gröngräs utan låta den gå på hö och jag skulle absolut inte sitta upp på hästen. Hoven ska vara kort i tån, ev skos med ringsko (ev med sula) eller vara utan och den måste stå på mjukt underlag och ha tillgång till en mjuk bädd som är inbjudande att ligga i. Jag skulle också vilja rekommendera att söka vidare på nätet efter kunskap och behandling av fång eftersom er vetrinär tyvärr inte verkar vara helt uppdaterad. Lycka till med tillfrisknandet av er ponny, fång är sannerlingen en fruktansvärd sjukdom.
 
Sv: Hur gör vi nu.

*kl* och *lite trådkap*

Men vad menas egentligen med dubbelslag och hur hör/ser man det?

Går hästen orent? eller är det något som bara sker ibland?
 
Sv: Hur gör vi nu.

Det låter väldigt snabbt att redan sätta igång ponnyn. Vår ponny fick fång 25 februari vi har nu börjat att skritta henne för hand och är nu uppe i 30 min om dagen.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Hej vi har haft ett par fång hästar och har en nu. Bra att ni ska röntga, hästen kanske behöver skor som är bak och framvända för att låsa rotationen om det finns någon. Ett foder jag kan rekommendera som är suveränt och framtaget till fång hästar är dodoson och horrells foder som de tagit fram till just fånghästar våran blev för fet av det kommer inte ihåg namnet på det men en som jag köper det av får du gärna ringa och kolla hennes hemsida www.faglasang.com. Det är helt suveränt de svarar jättesnabbt på det och går upp i vikt. Finns inte med på hennes hemsida men hon har det hemma bara så du kan få namet på det. Det ska inte finnas någon risk att de kan få fång av det heller. PROVA tror du blir nöjd med det. Undrar du något får du gärna pm mig.
 
Sv: Hur gör vi nu.

http://www.brogaardenisweden.com/ Hej hittade de stora åter försälkjaren av dodson fodret där kan du läsa om det. Ultmate Balancer heter fodret du hittar det under specialfoder kolla även de andra fodrerna för det finns fler som man kan ge fånghästar men detta är bra när man behöver upp de i vikt.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Håller med, skulle aldrig sätta igång en häst som fortfarande gick med dubbelslag.
Strömsholms "standardkur" för fånghästar är verkning, fem veckor på box, åter röntgen och verkning, fem veckor i sjukhage, röntgen (och förhoppningsvis har hovbenet kommit i läge, annars mer verkning och vila), därefter några veckor i vanlig hage. DÄREFTER börja promenera korta stunder, utöla promenaderna, och slutligen fortsätta igångsättningen uppsuttet. De säger minst tre månaders igångsättning i lugn takt.
Tycker deras metod är vettig, och han (hovslagaren) har många meriter, och har fått många fånghästar friska, därför tror jag på honom. När det gäller fång litar jag inte på veterinärerna ute "i fält", utan på specialisterna på klinikerna.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Menar du Safe&Sound? Min svarade inte alls på det. Fick det ett bra tag men när jag bytte till lucern gick han upp direkt.
 
Sv: Hur gör vi nu.

Nej inte det är fräck och kopierar in texten

3 - Medelhög energi
Ett innovativt tillskott baserat på den senaste forskningen om hästens näringsupptag/behov samt baserat på den senaste tillverknings-tekniken.
Höga nivåer av biotill-gängliga mineraler för optimal prestations-förmåga.
Prebiotika & Yea-Sacc för maximalt näringsupptag.
MSM för dess anti-inflammatoriska egenskaper.
Naturliga anti-oxidanter för hälsa och välbefinnande.
Mobility örter för stimmulans till sunda leder.
Höga nivåer av biotin för stimmulans av en sund hovtillväxt.
Omega 3 & 6 för optimal hud och pälskondition.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Ultmate Balancer

Det ultimata tillskottet för alla hästar och ponnier.

Nya rön inom forskningen i hästens näringsbehov och de allt mer ökande kraven och påfrestningarna på dagens moderna hästar och ponnier har lett fram till utvecklingen av Ultimate Balancer.

Ultimate Balancer har designats så att det kan användas både som helfoder och som tillskott till en redan existerande diet. Detta ger en flexibilitet som gör att produkten kan justeras mängdmässigt så att den kan passa alla hästars individuella behov.

Leder & Rörelse

MSM och MobilityR -örterna ger näringsmässig stimulans för muskulatur och skelett, vilket är viktigt för tävlingshästar samt för de äldre hästarna och ponnierna. MSM är en vital källa för svavelföreningar och senaste vetenskapliga rönen visar på att MSM kan ge en näringsmässig support för kroppen att neutralisera effekterna av fria radikaler vilka ofta utlöser en inflammatorisk process i lederna.

Immunförsvar och långsiktlig hälsa

Ultimate Balancer innehåller QLTR , en unik mix av antioxodanter utvunnet från frukt och örter. QLTR är tio gånger effektivare än vitamin E.

Vitaminer och mineraler är involverade i alla aspekter vad avser hälsa. Ultimate Balancer innehåller höga nivåer av vitaminer och mineraler som sammarbetar för att optimalt tillgodose alla din hästs behov.

Ultimate Balancer innehåller prebiotikan MOS (mannan-ogliosaccarid) som förutom att den understödjer matsmälningssystemet, även visat sig vara understödjande för immunförsvarssystemet.

Omega 3 & 6 som är essentiella fetsyror ingår för ett näringsmässigt stöd för cellmembranen i hela kroppen samt stimulera prostagalandinproduktionen för att förhindra infektioner.

Ultimate Balancer innehåller även stora mängder av B-vitaminkomplexet. Dessa vitaminer är viktiga som näringsmässigt stöd vid återhämtningsprocessen efter anstängande arbetspass eller efter en infektion.

Hovar

Ultimate Balancer innehåller hög nivå av Biotin för näringsmässig stimulans av en sund hovtillväxt. Detta är särskilt viktigt för hästar med svaga hovar som lätt spricker eller har dåligt tillväxt. Biotin är även viktigt för hästar med hovrelaterade sjukdomar som t.ex. fång. I Ultimate Balancer ingår även methonin och biotillgängliga mineraler som zink som även de är vitala för hovtillväxten.

Muskelutveckling

Ett högkvalitativt protein och anpassade nivåer av mineraler understödjer muskelutveckling när de kombineras med en adekvat träning och rörelse. Idealiskt för utställningshästar, tävlingshästar och underviktiga hästar. Ultimate Balancer innehåller även en hög nivå av mineraler som selen (som selenjäst), koppar och vitamin E, alla viktiga för muskelutvecklingen.

Kondition (vikt)

Ultimate Balancer innehåller en mix av prebiotika som stimulans för en effektivare foder nedbrytning och matsmältning. Den kombinerade effekten av FOS (frukto-ogliosaccarid) och MOS (mannan-ogliosaccarid) tillsammans med Yea-Sac (specifik jäststräng) hjälper hästen att även under stress kunna bibehålla vikt.

Hud & päls

Fördelarna med ett optimalt näringsintag visar sig i alla avseende på hästen, men kanske är det mest påtagligt då man tittar på hud och pälskondition. Innehållet av Omega 3 & &, vitaminer som biotin och mineraler som zink och koppar påverkar mycket påtagligt just detta.

Matsmältning

Utveckling av foderproduktionsteknik och ny kunskap om matsmältningsbefrämjande prebiotiks och aminosyror är speciellt till gagn för hästar och ponnier som ofta är under stress vilket på sikt kan innebära viktförlust. Ultimate Balancer innehåller även en stor andel B-vitaminer som spelar en vital roll i matsmältningen vid nedbrytningen och upptaget av kolhyderater och fetter. B-vitamin påverkar även aptit och prestation.

Utfodringsrekommendationer

Hästar & ponnier med fångrelaterade problem eller är överviktiga;
Ultimate Balancer kan ges som enda foder.
Mängd: 100g Ultimate Balancer/100 kg kroppsvikt. Ge rekommenderad mängd stråfoder.

Hästar & ponnier med undervikt.
Ultimate Balancer i kombination med ordinarie foder. (t.ex. Build Up) samt stråfoder.
Mängd: 50 g Ultimate Balancer/100 kg kroppsvikt

Veteraner
Ultimate Balancer i kombination med ordinarie foder. (t.ex. Sixteen Plus) samt stråfoder.
Mängd: 50 g Ultimate Balancer/100 kg kroppsvikt


Utällning, tävlingshästar, galoppörer m.fl
Ultimate Balancer i kombination med ordinarie foder samt stråfoder.
Mängd: 50 g Ultimate Balancer/100 kg kroppsvikt


Lättfödda hästar & ponnier
Utimate Balancer 100g/100 kg kroppsvikt tillsammans med hö.
Vid behov, reducera kraftfodergivan EJ stråfodert.

Näringsinnehåll:

Smältbar energi MJ/kg: 11,7

Protein 25% Vitamin A 75000 iu/kg Vitamin B1 120 mg/kg Cholinklorid 1040 mg/kg
Fett 6% Vitamin D3 10000 iu/kg Vitamin B6 120 mg/kg Zink 622 mg/kg
Växttråd 4,8% Vitamin E 1800 iu/kg Vitamin B6 120 mg/kg Mangan 518 mg/kg
Aska 16,0% Koppar (som kopparsulfat) 256 mg/kg Vitamin B12 500 mcg/kg Järn 239 mg/kg
Salt 1,1% Selen (som selenjäst) 3,1 mg/kg Niacin 150 mg/kg Jod 5 mg/kg
Sodium 0,4% Lysin 1,5% Pantoninsyra 120 mg/kg Kobolt 5 mg/kg
Methonin 0,5% Folinsyra 100 mg/kg Magnesium 0,35%
DCAB 295 mcquiv/kg Biotin 30 mg/kg Kalium 1,2%

till toppen
 
Sv: Hur gör vi nu.

det är ungefär vad vi fick rekomenderat av vår veterinär. hon skulle även skos med p.g beslag. även det görs på kliniken och detta va ett fånganfall utan varesig hälta, puls eller värme i benen men med lindriga förändringar på 3 ben.

det är nu 3 1/2 vecka sedan hon röntgades och blev särskillt omhändertagen i hovarna, hon ska in på tosdag igen för hovvård, vet inte om hon även ska röntgas då igen. hon står på boxvila (utebox), men får även stå i sjukhage 4*4 m på sand. bete ska hon absolut inte ha, och ridning/arbete skulle vänta ca. 6 mån.

i matväg så rek. vet. lusern och hösilage (hon har även bronkit )
 
Sv: Hur gör vi nu.

Jag googlade lite snabbt på nätet för att hitta någon källa ang. vila efter fång. Hittade detta;

"Efter ett fånganfall ska hästen alltid vila. Även vid lättare fånganfall ska den vila i två-tre månader. Vid tydlig lägesförändring av hovbenet så ska den vila från arbete i nio månader. "
Källa: http://www.aftonbladet.se/sport/ridsport/halsa/fang.html
Vet Ove Wattle, SLU

När hästen dessutom har kvar dubbelslagen finns ingen anledning att rida den, det tyder på ett kraftigt fånganfall med stor risk för rotation.

Till ts;
Det låter bra att hästen ska röntgas, personligen skulle jag inte våga utsätta den för ny fångrisk genom gröngräs utan låta den gå på hö och jag skulle absolut inte sitta upp på hästen. Hoven ska vara kort i tån, ev skos med ringsko (ev med sula) eller vara utan och den måste stå på mjukt underlag och ha tillgång till en mjuk bädd som är inbjudande att ligga i. Jag skulle också vilja rekommendera att söka vidare på nätet efter kunskap och behandling av fång eftersom er vetrinär tyvärr inte verkar vara helt uppdaterad. Lycka till med tillfrisknandet av er ponny, fång är sannerlingen en fruktansvärd sjukdom.
Nu är det ju så att forskningen om fång ändras hela tiden. Fång kan orsakas av MASSOR av olika saker. DET BEHÖVER INTE VARA BETESFÅNG....Man skall ALDRIG sko en fång häst med ringsko. Nu är våran skodd med sulor. Man skall INTE ha en fång häst på mjukt underlag. Dom skall stå på fuktig sand och inget annat. Dom skall absolut inte hållas stilla för länge. Vad det gäller dom svenska veterinrerna och dom vanliga hovslagarna så tror jag inte ett skit på dom. Hade jag följt distriktsveterinärernas råd så hade ponnyn varit död i dag. Min granne hade en ponny som dom fick ta bort pga. helt fel behandling. Den ponnyn stog inne på massor av spån med ring sko. Den fick avlivas pga. att den hade rört på sig på tok för lite.Vad jag vet och inte vet om fång hör inte hit. Frågan var hur jag sakta men säkert skulle få upp ponnyn i normal hull igen.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur gör vi nu.

Håller med, skulle aldrig sätta igång en häst som fortfarande gick med dubbelslag.
Strömsholms "standardkur" för fånghästar är verkning, fem veckor på box, åter röntgen och verkning, fem veckor i sjukhage, röntgen (och förhoppningsvis har hovbenet kommit i läge, annars mer verkning och vila), därefter några veckor i vanlig hage. DÄREFTER börja promenera korta stunder, utöla promenaderna, och slutligen fortsätta igångsättningen uppsuttet. De säger minst tre månaders igångsättning i lugn takt.
Tycker deras metod är vettig, och han (hovslagaren) har många meriter, och har fått många fånghästar friska, därför tror jag på honom. När det gäller fång litar jag inte på veterinärerna ute "i fält", utan på specialisterna på klinikerna.

Vad är det för vettigt med en sönder verkad häst??:confused:
 
Sv: Hur gör vi nu.

Vad är det för vettigt med en sönder verkad häst??:confused:

Vad menar du med sönderverkad? man verkar hovarna efter hur hovbenet ligger för o ge den en chans att lägga sig på rätt plats samt man verkar med kort tå för o underlätta överrullningen när hästen går. Verkningen skall göras efter hur det ser ut inne i hoven o det kan bara ses efter röntgen.

När min häst fick fång så kom hovis ut o kortade tån efter röntgen 3 veckor senare kunde vi korta tån ytterligare lite grann, hovis kom ut var 14dag o kortade tån. Vid återbesök några veckor senare hade hovbenet stabiliserat sig. Dock fick hästen ett nytt fånganfall efter några månader men då hade inte hovbenet flyttat sig igen
 
Sv: Hur gör vi nu.

Nu är det ju så att forskningen om fång ändras hela tiden. Fång kan orsakas av MASSOR av olika saker. DET BEHÖVER INTE VARA BETESFÅNG....

Nej men det vet du ju inte säkert, hur vågar du chansa?


Man skall ALDRIG sko en fång häst med ringsko. Nu är våran skodd med sulor.

Det man är ute efter med skon är att få en snabb och skonsam överrullning, det får du med den kort tån antingen barfota, med sko vänd bak och fram med sula eller ringsko. Personligen ahr jag använt de två första alternativen.


Man skall INTE ha en fång häst på mjukt underlag. Dom skall stå på fuktig sand och inget annat.

Och sedan när var inte fuktig sand ett mjukt underlag? Hästen ska få så mycket lindring det bara går att få.

Dom skall absolut inte hållas stilla för länge.

Så länge en fånghäst har ont ska den inte gå en meter längre än den själv har önskat och bestämt. Ridning är helt otänkbart förrän efter en röntgen. Har den fortfarande ont bör den inte gå med andra hästar som kan fösa eller jaga hästen utan i sjukhage med andra hästar i närheten.

Vad det gäller dom svenska veterinrerna och dom vanliga hovslagarna så tror jag inte ett skit på dom. Hade jag följt distriktsveterinärernas råd så hade ponnyn varit död i dag. Min granne hade en ponny som dom fick ta bort pga. helt fel behandling. Den ponnyn stog inne på massor av spån med ring sko. Den fick avlivas pga. att den hade rört på sig på tok för lite.

Det argumentet köper jag inte, tjock spånbädd och ringsko är i sig inte dödligt för en fånghäst. Har den riktigt ont rör den sig inte oavsett om den skulle stå i hage eller box.


Vad jag vet och inte vet om fång hör inte hit. Frågan var hur jag sakta men säkert skulle få upp ponnyn i normal hull igen.

Du har redan fått svaret på din fråga av andra i tråden, hö och lucern, ge gärna bakjäst som tillskott efter avslutad medicinbehandling. Angående din kunskap om fångbehandling så vore det trevligt om du delade med dig om källor som rekommenderar ridning på häst med dubbelslag och fortsatt bete så kort efter anfallet så att vi andra kunde uppdatera oss....
 
Sv: Hur gör vi nu.

åtminstone pållen här växer enormt i tårna, "skidor" gör ju ingen pålle glad ;) pållan ska skos om nu igen efter 4 v. för att det behövs. innan hon fick fång så behövde hon skos va 6 v.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Jag kan börja med att säga att jag inte har fånghästar, men är medveten om risken att få det med lättfödda ponnyer.Vad är era bästa knep...
Svar
7
· Visningar
1 599
Senast: Ajda
·
Foder & Strö Nya fröken köptes i februari. Var då inte så bra i hullet. Själva hullet var i lägre delen av normalhull, man kunde se revbenen i vissa...
2
Svar
35
· Visningar
3 805
L
Hästvård ..om någon inte lyssnar när man ger tips? Min syster har en shettis som är väldigt bukig och väldigt mager över rygg och revbenen...
Svar
4
· Visningar
1 175
Senast: Kallebus
·
S
Hästvård Hej! Jag har ett sto på drygt tre år som vi kan kalla Julia. Jag har haft henne sedan hon var ungefär nio månader. Sedan i princip...
2
Svar
25
· Visningar
7 450
Senast: Madick
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp