Sv: Hur går en hältutredning till?
Lånat från Mälarkliniken
HÄLTUTREDNING
Den vanligaste orsaken till att hästen inte presterar vad den brukar kunna göra är någon form av överansträngning. En diffus rörelsestörning, ovilja att hopppa, hänger på en töm eller går inte i rätt form.
En bra sjukdomshistorik kan hjälpa veterinären på rätt spår.
Först tittar veterinären på hästens exteriör och känner igenom senor och ligament. Hästen får skritta och trava på löpargången och den kanske longeras i ridhuset. Travhästarna körs på löpbandet i högre tempo. För att komma fram till var problemet sitter gör man ett för hästen helt ofarligt böjprov, d.v.s. man böjer dess leder under en viss tid och låter den sen trava på löpargången.
När hältan lokaliserats sker oftast en led- eller nervbedövning och man upprepar böjprovet efter ett tag för att se om bedövningen släckt den tidigare noterade hältan.Ofta framkommer nu tidigare maskerade hältor och proceduren upprepas till dess hästen kan röra sig utan att visa någon rörelsestörning.
Innan behandling, vid misstanke om skelettskada görs ofta en röntgenundersökning.Vid misstanke om mjukdelsskada, senor och ligament, användes ultraljudsundersökning för att försöka få svar på underliggande orsak till problemen. Det kan t.ex. vara en lös benbit eller en ligamentskada som stör hästens rörelse. Utifrån vad som nu framkommit styrs valet av behandling och träningsråd.